Φυσικές θεραπείες

Πέτρες στη χολή: Αντιμετωπίστε με φυσικούς τρόπους τους χολόλιθους

Τι είναι οι χολόλιθοι;

Οι χολόλιθοι είναι σκληρυμένες εναποθέσεις πεπτικού υγρού που μπορεί να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη. Χοληδόχος κύστη περιέχει ένα πρακτικό υγρό που ονομάζεται χολή και αυτό απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο.

Οι χολόλιθοι μπορεί να έχουν ποικίλα μεγέθη, από πολύ μικρό, σε μέγεθος ενός κόκκου άμμου, μέχρι και αρκετά μεγαλύτερο, σαν μία μπάλα του γκολφ. Σε κάποιους ανθρώπους αναπτύσσεται μόνο ένας χολόλιθος ενώ σε άλλους αναπτύσσονται ταυτόχρονα περισσότεροι.

Περισσότερα για τους χολόλιθους μπορείτε να μάθετε εδώ.

Ποια είναι τα συμπτώματα των χολόλιθων;

Καμιά φορά οι χολόλιθοι δεν προκαλούν συμπτώματα και έτσι δεν γίνονται κατανοητοί από τον άνθρωπο που τους έχει, ωστόσο εάν ένας χολόλιθος προκαλέσει απόφραξη σε κάποιο σημείο, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως ξαφνικός και αυξανόμενης έντασης πόνος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς ή στο κέντρο της κοιλιάς ακριβώς κάτω από το στήθος, πόνος στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες ή στον δεξί ώμο και ναυτία ή έμετος. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και λίγες ώρες. 

Συνίσταται να δείτε άμεσα το γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, όπως:

  • στομαχόπονος τόσο έντονος που δεν μπορείτε να μείνετε ακίνητος ή να βολευτείτε σε κάποια θέση
  • κιτρίνισμα στο δέρμα και το λευκό του ματιού
  • πολύ υψηλός πυρετός με ρίγη

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω φυσικά τους χολόλιθους;

Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται αφαίρεση των χολόλιθων με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πιο ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν (στις περισσότερες περιπτώσεις όχι ωστόσο επιστημονικά αποδεδειγμένα) και φυσικά με τους ακόλουθους τρόπους, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό σας.

  1. Χυμός μήλου: Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο χυμός μήλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη φυσική θεραπεία των χολόλιθων, παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν την υπόθεση αυτή, παρά μόνο προσωπικές μαρτυρίες ασθενών. Χρειάζεται προσοχή με την κατανάλωση πολύ χυμού φρούτων από άτομα με διαβήτη, υπογλυκαιμία και στομαχικά έλκη. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για την ποσότητα κατανάλωσης.
  2. Αγκινάρα: Η αγκινάρα μπορεί να είναι ωφέλιμη για την λειτουργία της χοληδόχου κύστης, καθώς βοηθά στην τόνωση της χολής, και είναι και ευεργετική για το συκώτι. Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες έρευνες για το αν είναι πράγματι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των χολόλιθων, παρόλα αυτά εάν δεν έχετε κάποια δυσανεξία ή επιβεβαιωμένη αλλεργία, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την κατανάλωσή της. Ωστόσο το χάπι ή το συμπλήρωμα διατροφής αγκινάρας, θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από επικοινωνία με τον γιατρό σας.
  3. Γαϊδουράγκαθο: Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών στο συκώτι και στην χοληδόχο κύστη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το γαϊδουράγκαθο βοηθάει συγκεκριμένα στην θεραπεία των χολόλιθων. Υπάρχει συμπλήρωμα διατροφής γαϊδουράγκαθου σε χάπι, ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν έχετε διαβήτη, καθώς το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, ενώ είναι και πιθανό αλλεργιογόνο σε κάποιους ανθρώπους. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας προτού το καταναλώσετε.
  4. Καθαρισμός της χοληδόχου κύστης: Είναι μία από τις συχνότερες φυσικές θεραπείες των χολόλιθων. Περιλαμβάνει έκπλυση της χοληδόχου κύστης μέσω της κατανάλωσης μίγματος χυμού μήλου, βοτάνων και ελαιολάδου για 2 έως 5 ημέρες, με διάφορες παραλλαγές ως προς το αν κάποιος μπορεί να φάει οποιοδήποτε άλλο φαγητό για εκείνες τις μέρες ή όχι. Η μέθοδος αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά και βασίζεται σε κάποιες μαρτυρίες ασθενών. Παραμένει μία ασφαλής για άτομα με διαβήτη ή προβλήματα με τη γλυκόζη γενικότερα, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση στερεού φαγητού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
  5. Πικραλίδα: Η πικραλίδα ιστορικά χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία προβλημάτων στη χοληδόχο κύστη, στο συκώτι και στον χοληδόχο πόρο. Συνήθως οι άνθρωποι καταναλώνουν πικραλίδα είτε σε τσάι είτε στον καφέ για την αντιμετώπιση των χολόλιθων. Σίγουρα είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό πριν από την κατανάλωση πικραλίδας στις περιπτώσεις που κάποιος έχει χολόλιθους, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή στο συκώτι. Χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία των χολόλιθων.
  6. Lysimachiae herba: Το βότανο αυτό είναι γνωστό στην παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική για τους χολόλιθους ενώ υπάρχουν και κάποιες λίγες έρευνες που υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία και την πρόληψη χολόλιθων χοληστερόλης.
  7. Φλοιός ψυλλίου: Τo Psyllium είναι μία διαλύτη ίνα που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Plantago Ovata. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για την καρδιά το πάγκρεας και άλλα όργανα. Υπάρχουν παλιές έρευνες σε πειραματόζωα που υποστηρίζουν ότι οι φλοιοί του ψυλλίου μπορούν να προστατεύσουν από το σχηματισμό χολολίθων χοληστερόλης.
  8. Κουρκουμάς: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην μείωση φλεγμονών της χοληδόχου κύστης. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς του έναντι των χολόλιθων.
  9. Γιόγκα: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη φυσική θεραπεία των χολόλιθων, ωστόσο δεν αποτελούν επιστημονικές ενδείξεις βασισμένες σε έρευνες. Παρόλα αυτά, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστούν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παρουσία χολόλιθων.
  10. Βελονισμός: Ο βελονισμός είναι γενικά ασφαλής πρακτική όταν πραγματοποιείται από πιστοποιημένους θεραπευτές. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από χολόλιθους και στην φυσική τους θεραπεία, παρόλα αυτά χρειάζεται επιπλέον έρευνα στο κομμάτι αυτό για να επιβεβαιωθεί.
  11. Τακτική αερόβια γυμναστική: Η τακτική αερόβια γυμναστική έχει οφέλη για άτομα με υπερινσουλιναιμία, η οποία σχετίζεται συχνά και με διαταραχές στη χοληδόχο κύστη.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved