Πρόληψη και θεραπεία

Αδυνάτισμα: Πώς θα κάψετε λίπος ευκολότερα;

Σίγουρα γνωρίζετε τι συμβαίνει με το λίπος ενός ανθρώπου που βάζει βάρος, το οποίο βλέπει να μαζεύεται στην κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια, λόγω υπερκατανάλωσης τροφής. (Εθισμός στο φαγητό: Μύθος ή πραγματικότητα;)

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν ένας άνθρωπος χάνει βάρος; Τι είναι το λίπος και πώς θα το απομακρύνετε ευκολότερα; Πάμε πιο κάτω να δούμε τις απαντήσεις των ειδικών.

Τι είναι το σωματικό λίπος;

Το λίπος δημιουργείται από την περίσσεια θερμίδων. Οι θερμίδες χρησιμοποιούνται από το σώμα για ενέργεια και εξασφαλίζονται μέσω των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνονται. (Διαλειμματική διατροφή Vs δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες)

Οι θερμίδες είναι χρήσιμες για το ανθρώπινο σώμα για την εκτέλεση ζωτικών λειτουργιών, όπως η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων για να λειτουργήσει κανονικά, αλλά όλες οι υπόλοιπές μετατρέπονται σε λίπος όταν δεν καούν με άλλους τρόπους, όπως η άσκηση. (Απώλεια βάρους: Ο επιπλέον ύπνος διευκολύνει την απώλεια κιλών;)

Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα κάθε ανθρώπου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του, το φύλο του, το βάρος του και το ύψος του. Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με όσους ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες χρειάζονται από 1.600 με 2.400 θερμίδες την ημέρα και οι άνδρες από 2.000 μέχρι 3.000 θερμίδες. (Καθιστική ζωή: Πώς επηρεάζει την υγεία;)

Πώς καίγεται το λίπος;

Για να κάψει λίπος και να χάσει βάρος, το σώμα χρειάζεται ενέργεια. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω σωματικής άσκησης και διατροφής.

Το πλεόνασμα θερμίδων δημιουργεί λίπος στο σώμα. Το πρώτο βήμα για την καύση θερμίδων είναι ο προσδιορισμός της σωστής ποσότητας θερμίδων που χρειάζεται το σώμα. Καταναλώνοντας την σωστή ποσότητα, το σώμα δεν θα έχει πλεόνασμα για να αποθηκεύσει.

Με την έναρξη της άσκησης, η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα θα αυξηθεί. Αφήνοντας όμως σταθερές τις θερμίδες που καταναλώνατε πριν αρχίσετε να ασκείστε, το σώμα σας για να καλύψει τις ανάγκες του θα αναγκαστεί να στραφεί προς το ήδη αποθηκευμένο λίπος, το οποίο θα κάψει και σιγά σιγά το σωματικό βάρος θα αρχίσει να μειώνεται. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα χρειάζεται το σώμα σας και τόσο περισσότερο λίπος θα καίει.

Το λίπος ενός ανθρώπου που χάνει βάρος περνά από μια σειρά μεταβολικών διεργασιών, όπου χρησιμοποιείται, όπως είπαμε πιο πάνω, ως πηγή ενέργειας για να τροφοδοτήσει την άσκηση και τις ανάγκες του σώματος. Τα υποπροϊόντα του λίπους που απομένουν στο σώμα, είναι το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Το νερό αποβάλλεται μέσω του ίδρωτα και των ούρων και το διοξείδιο του άνθρακα μέσω της αναπνοής.  Οπότε το λίπος μετά την καύση του εξαφανίζεται εντελώς από το σώμα. (Πώς το σωματικό λίπος επηρεάζει διαφορετικά την υγεία των ανδρών και των γυναικών)

Πώς να κάψετε λίπος πιο εύκολα;

Για πολλούς ανθρώπους, η άσκηση και η διατροφή και κατά συνέπεια το κάψιμο λίπους, αποτελούν πραγματικά μια διαδικασία πρόκληση, όσο απλοϊκά και αν την περιγράψαμε πιο πάνω.

Για να χάσετε ευκολότερα βάρος λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 • Θερμίδες: Προσδιορίστε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε και αρχίστε να τις μετράτε καθημερινά.
 • Άσκηση: Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας ενσωματώνοντας την άσκηση και αθλήματα που σας αρέσουν όπως:
  • Κολύμπι
  • Χορός
  • Ψυχαγωγικά αθλήματα
  • Παίξτε με τα παιδιά και το κατοικίδιό σας
 • Καλός ύπνος: Ο ύπνος παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται την επόμενη ημέρα για να κάψει θερμίδες. (Ο επαρκής ύπνος μας κρατά πραγματικά υγιείς;)
 • Φάτε με προσοχή: Παρατηρείστε όλα σας τα γεύματα, κάθε σας μπουκιά και βρείτε το τι από όσα τρώτε μπορεί να είναι λάθος και αλλάξτε το. Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο για να προσδιορίσετε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε και τις πηγές από τις οποίες πρέπει να τις εξασφαλίζετε.