Υγεία Δέρματος

Αφαίρεση θηλώματος: Προαιρετικό αλλά αποτελεσματικό

© Dechaja | Dreamstime Stock Photos
© Dechaja | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα είναι συνηθισμένες καλοήθεις αναπτύξεις του δέρματος που εξέχουν και κρέμονται από την επιφάνεια του δέρματος με ένα λεπτό κομμάτι ιστού, που ονομάζεται μίσχος. Οι εν λόγω αναπτύξεις αποτελούνται από πολλά συστατικά, όπως λίπος, ίνες κολλαγόνου, νευρικά κύτταρα και μικρά αιμοφόρα αγγεία. Συγκεκριμένα οι ίνες κολλαγόνου και τα αιμοφόρα αγγεία τυλίγονται μέσα στο στρώμα του δέρματος, προκαλώντας τελικά τα θηλώματα.

Γιατί και που εμφανίζονται τα θηλώματα;

Τα δερματικά θηλώματα εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του σώματος που υφίστανται τριβή, όπως είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, κάτω από στο στήθος, τα βλέφαρα και άλλα σημεία με πτυχώσεις. Συνήθως ξεκινούν ως μικρά κομματάκια σάρκας και μπορεί να παραμείνουν σε μικρό, σχεδόν απαρατήρητο, μέγεθος. Ωστόσο υπάρχουν και φορές που μεγαλώνουν, αλλά συνεχίζουν να είναι ανώδυνες ή μεγαλώνουν αλλά ερεθίζονται λόγω τριβής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απολύτως σαφής ο λόγος εμφάνισης τους και δεν υπάρχουν ακόμη αποδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης. Ορισμένες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι τα θηλώματα δέρματος εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη και σε υπέρβαρα άτομα. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θηλωμάτων, πιθανότατα λόγω των ορμονικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα.

Πώς αφαιρούνται τα δερματικά θηλώματα;

Τα θηλώματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Δεν είναι επιβλαβή και δεν θα γίνουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ορισμένα άτομα τα βρίσκουν αντιαισθητικά και επιλέγουν να τα αφαιρέσουν. Η αφαίρεση τους επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους, όπως η κρυοθεραπεία, κατά την οποία ο δερματολόγος παγώνει την περιοχή χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο ή η ηλεκτροκαυτηρίαση, στην οποία χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρικός ανιχνευτής ή βελόνα για την καύση του θηλώματος. Για τα μεγαλύτερα θηλώματα χρησιμοποιείται συνήθως νυστέρι.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα κιτ για την κατ΄ οίκον θεραπεία των θηλωμάτων του δέρματος, όπως το κιτ που περιέχει ταινίες απολίνωσης, οι οποίες τοποθετούνται στα θηλώματα, διακόπτοντας την κυκλοφορία του αίματος και προκαλώντας την πτώση τους και το κιτ «κατάψυξης», αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των κιτ. Επίσης, χρησιμοποιούνται έλαια τσαγιού και μηλόξιδο, αλλά και πάλι υπάρχουν πολύ λίγα ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Αυτές οι ουσίες, μάλιστα, προκαλούν ερεθισμό του δέρματος. Το έλαιο τσαγιού, ειδικότερα, είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Δώστε προσοχή στα άτυπα χαρακτηριστικά

Υπάρχουν αναπτύξεις δέρματος που ενώ μπορεί να μοιάζουν με θηλώματα, είναι στην πραγματικότητα κάτι άλλο. Εάν παρατηρήσετε μια σαρκώδη ανάπτυξη, που έχει χαρακτηριστικά που δεν μοιάζουν αυτά των θηλωμάτων, όπως παραλλαγές στο χρώμα, ξαφνικές αλλαγές στο μέγεθος ή αιμορραγία και πόνο, επισκεφτείτε αμέσως έναν δερματολόγο.