Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Αφασία: 3 Τύποι που μπορεί να προκύψουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Αφασία σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να μιλήσετε, να γράψετε ή να κατανοήσετε τη γλώσσα. Η αφασία συμβαίνει όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου που βοηθάει στη γλώσσα (ο μετωπιαίος λοβός, ο κροταφικός λοβός ή ο βρεγματικός λοβός) έχει υποστεί βλάβη. Η αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνή, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, όγκο στον εγκέφαλο ή μόλυνση του εγκεφάλου.

Τι είναι η αφασία;

Η πιο συχνή αιτία της αφασίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι τοποθετημένα τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου σας ελέγχει τις γνωστικές σας ικανότητες (σκέψη), ο κροταφικός λοβός επεξεργάζεται τις αναμνήσεις και ο βρεγματικός λοβός είναι υπεύθυνος για τις πληροφορίες σχετικά με τη γεύση, την αφή, την κίνηση και τη θερμοκρασία. Αρκετές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν τη γλώσσα. Η γλωσσική λειτουργία βρίσκεται στο ένα ημισφαίριο (μισό) του εγκεφάλου, το οποίο ονομάζεται κυρίαρχο ημισφαίριο. Συνήθως, το κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από το κυρίαρχο χέρι σας (το χέρι με το οποίο γράφετε). Εάν μία από τις γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου τραυματιστεί, αλλά οι υπόλοιπες είναι υγιείς, επηρεάζονται μόνο ορισμένες γλωσσικές λειτουργίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Τα άτομα με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχουν πρόβλημα να μιλήσουν ή να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι όταν μιλούν. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλους τρόπους, όπως η γραφή. Ορισμένα άτομα με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ακόμη σε θέση να μιλήσουν, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να «βρουν τη σωστή λέξη» όταν μιλούν. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να ξεχνούν λέξεις ή να χρησιμοποιούν λάθος λέξεις όταν μιλούν.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο διαγιγνώσκεται με τον ίδιο τρόπο που θα διαγιγνώσκονταν αφασία από άλλη αιτία. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αφασίας που μπορεί να συμβούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Παραδείγματα εξετάσεων και εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούν για τη διάγνωση της αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμές της σκέψης και των γλωσσικών σας δεξιοτήτων από γιατρό/ή έναν λογοθεραπευτή (για παράδειγμα, απάντηση σε ερωτήσεις προφορικά και γραπτά)
  • Σαρώσεις του εγκεφάλου σας (μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία ή τομογραφία ΡΕΤ)
  • Εξετάσεις αίματος (για παράδειγμα, για την αναζήτηση ενδείξεων λοίμωξης)

Ποιοι είναι οι 3 τύποι αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Υπάρχουν διάφορα γνωστά σύνδρομα αφασίας. Κάθε τύπος αφασίας έχει τα δικά του πρότυπα ομιλίας και γλώσσας. Αυτοί είναι οι τύποι αφασίας που είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε τύπος αφασίας σχετίζεται με την περιοχή του εγκεφάλου που υπέστη βλάβη από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι αφασίας είναι οι εξής:

  1. Αφασία Broca/κινητική αφασία

Η αφασία Broca πήρε το όνομά της από το πρόσωπο που ανακάλυψε την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της ομιλίας. Η αφασία Broca ονομάζεται επίσης «κινητική αφασία». Ο όρος χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η ικανότητα ομιλίας έχει υποστεί βλάβη, αλλά οι άλλες γλωσσικές ικανότητες παραμένουν ως επί το πλείστον ίδιες. Η βλάβη στην περιοχή Broca συμβαίνει όταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτει τη ροή του αίματος στον κυρίαρχο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Συνήθως, η αφασία Broca εμποδίζει το άτομο να σχηματίσει σαφείς λέξεις ή προτάσεις, αλλά έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην ικανότητά του να κατανοεί τους άλλους όταν αυτοί μιλούν. Εάν έχετε αφασία Broca, μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι που δεν μπορείτε να μετατρέψετε τις σκέψεις σας σε λέξεις. Μερικοί άνθρωποι με αυτόν τον τύπο αφασίας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σε θέση να πουν μόνο μερικές λέξεις – αυτό που ονομάζεται γλωσσική τηλεγραφική ομιλία. Η αφασία Broca εμφανίζεται συχνά με άλλα προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή ορισμένα από τα αιμοφόρα αγγεία που επηρεάζονται στην αφασία Broca παρέχουν επίσης αίμα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση της μιας πλευράς του σώματος (συνήθως της δεξιάς πλευράς). Τα άτομα με αφασία Broca μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

  • Ημιπάρεση (προσωρινή παράλυση) ή ημιπληγία (παράλυση) στη δεξιά πλευρά του σώματος
  • Αλεξία (αδυναμία ανάγνωσης) και αγραφία (αδυναμία γραφής)
  1. Αφασία Wernicke

Η αφασία Wernicke πήρε το όνομά της από το πρόσωπο που ανακάλυψε τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ικανότητά μας να κατανοούμε τη γλώσσα. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Τα άτομα με αφασία Wernicke δεν μπορούν να καταλάβουν τους άλλους -ή ακόμη και τον εαυτό τους- όταν μιλούν. Όταν τα άτομα με αφασία Wernicke μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μιλούν, η ομιλία τους δεν μπορεί να γίνει κατανοητή επειδή δημιουργούν προτάσεις με λέξεις τοποθετημένες με τυχαίο τρόπο. Αυτό το είδος γλωσσικού προτύπου ονομάζεται λογόρροια. Η αφασία Wernicke είναι μία από τις πιο δύσκολες συναισθηματικά συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν τα άτομα με αφασία Wernicke μιλούν, συνήθως αισθάνονται ότι οι άλλοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους καταλάβουν. Δεν συνειδητοποιούν ότι η γλώσσα τους είναι διαταραγμένη. Ωστόσο, τα άτομα με αφασία Wernicke μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί τελικά να μάθουν ότι οι άλλοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν όταν μιλούν – μια συνειδητοποίηση που μπορεί να οδηγήσει σε θυμό, φόβο και κατάθλιψη.

  1. Καθολική αφασία

Η σφαιρική ή καθολική αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν η εγκεφαλική βλάβη είναι τόσο εκτεταμένη που αφορά τόσο τη γλωσσική περιοχή Broca όσο και τη γλωσσική περιοχή Wernicke. Οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο με παγκόσμια αφασία δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τον προφορικό λόγο και δεν μπορούν να μιλήσουν καθόλου.  Ωστόσο, ορισμένα άτομα με σφαιρική αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν ακόμη να επικοινωνούν με γραπτό λόγο.

Ποια είναι η θεραπεία της αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η θεραπεία της αφασίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόμοια με την αντιμετώπιση της αφασίας από άλλες αιτίες. Κάθε άτομο με αφασία έχει διαφορετικές ανάγκες και δεν ανταποκρίνεται κάθε άτομο με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο ίδιο είδος θεραπείας. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από ένα είδη θεραπείας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζει με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ωφεληθεί από: