Ψυχική υγεία

Αγχώνεστε υπερβολικά εν αναμονή μιας σημαντικής διάγνωσης; Δείτε πώς θα το ξεπεράσετε

Η αναμονή μιας σημαντικής εξέτασης υγείας μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Η αναμονή μιας διάγνωσης μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. Είναι μία τεράστια συναισθηματική πρόκληση, αλλά και σωματική, καθώς συμπτώματα που ήδη προκαλούν δυσφορία, όπως ο πόνος, η ναυτία, η δυσκολία κίνησης, η ζαλάδα ή οι αϋπνίες, εντείνονται όσο αναμένουμε ένα αποτέλεσμα σε κάποια εργαστηριακή εξέταση ή την επόμενη επίσκεψη στο γιατρό μας.

Η αναμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει στο άτομο το συναίσθημα ότι βρίσκεται μετέωρο χωρίς να γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει αυτό που του συμβαίνει. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί άνθρωποι ανακουφίζονται στο άκουσμα μιας κακής διάγνωσης, καθώς σε αυτήν τουλάχιστον την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ενέργειες, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Όσο όμως βρίσκονται στην αβεβαιότητα δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιος είναι ο “αντίπαλός” τους και αυτό από μόνο του είναι ένα τρομακτικό συναίσθημα.

Εάν δε τα αποτελέσματα και η διάγνωση που αναμένουν είναι για μια ασθένεια πιθανά απειλητική για τη ζωή ή που θα αλλάξει δραστικά την καθημερινότητα και την ροή της ζωής τους, τότε φυσικά η αναμονή μπορεί να γίνει ακόμα πιο αγχωτική.

Ποια είναι τα τυπικά συναισθήματα που μπορεί κανείς να νιώσει ενώ περιμένει για κάποια ιατρική διάγνωση;

Φυσικά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει μία πληθώρα διαφορετικών συναισθημάτων, ωστόσο υπάρχουν κάποια συναισθήματα που εμφανίζονται συχνότερα σε τέτοιες περιπτώσεις αναμονής.

Απελπισία. Κάποιος που νιώθει απελπισία περιμένοντας μία διάγνωση μπορεί να νιώθει ανικανοποίητος, πάρα πολύ αγχωμένος έως και καταθλιπτικός. Φυσικά αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς πολλές φορές δεν είναι δυνατό κανείς να βρει άμεσα ραντεβού με τον γιατρό που θέλει ή είναι αρκετά πιθανό τα αποτελέσματα από κάποια πολύ εξειδικευμένη εξέταση να χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα πολύ αρνητικά συναισθήματα στο άτομο. Καμιά φορά η απελπισία πηγάζει και από το γεγονός πως παρόλο που ο ασθενής έχει πάρει τη γνώμη διαφόρων ειδικών, ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί ποιο είναι το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί.

Η στεναχώρια και η κατάθλιψη μπορεί συχνά επίσης να πηγάζουν από το γεγονός πως το άτομο νιώθει πως δεν έχει κανέναν έλεγχο της ζωής του και πως δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για το μέλλον του.

Ανυπομονησία. Ανυπομονησία νιώθουν οι περισσότεροι άνθρωποι που περιμένουν μία τόσο σημαντική διάγνωση. Ο καθένας το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν αυτοί που αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προσπαθήσουν να προχωρήσουν τη ζωή τους περιμένοντας το ραντεβού τους. Υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι που ακινητοποιούνται στην ιδέα της αναμονής και η ανυπομονησία δεν τους αφήνει να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ανυπομονησία, όπως και η απελπισία μπορεί να πυροδοτήσουν ξεσπάσματα του ατόμου ακόμα και όταν πρόκειται για “ασήμαντους” φαινομενικά λόγους.

Θυμός. Πολλοί άνθρωποι που νιώθουν συναισθήματα ανυπομονησίας ή/και απελπισίας, νιώθουν θυμό. Ο θυμός αυτός προσανατολίζεται είτε προς το σύστημα υγείας που αναγκάζει το άτομο να περιμένει για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να λάβει τη διάγνωση του, είτε προς την κατάσταση την οποία βιώνει γενικά. Η ένταση στις περιπτώσεις αυτές είναι μεγάλη και πολλές φορές ο θυμός αυτός διοχετεύεται με ξεσπάσματα σε άτομα ή φορείς που στην πραγματικότητα δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο ασθενής.

Άγχος. Το άγχος είναι μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε. Και ένα άτομο που αναμένει μία τόσο σοβαρή διάγνωση είναι σίγουρο πως νιώθει ότι η ζωή του απειλείται. Το άγχος ωστόσο αυτό πηγάζει από τις σκέψεις του ατόμου όπως και ο ίδιος ο κίνδυνος που νιώθει όσο περιμένει τη διάγνωση και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο όπου το άγχος αυτό θα τροφοδοτείται συνεχώς.

Όπως και με τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, έτσι και με το άγχος, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να πάρουν ακόμα και τις απλούστερες αποφάσεις για τη ζωή τους.

Τι μπορεί να κάνει το ίδιο το άτομο αν περιμένει μία σοβαρή διάγνωση;

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά να τα νιώθει κανείς όσο περιμένει τη διάγνωση του και μάλιστα όσο περισσότερο καιρό βρίσκεται στην αναμονή, τόσο περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα μπορεί να νιώσει και με μεγαλύτερη ένταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ίδιο το άτομο να θυμάται πώς τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και να μην κατακρίνει τον εαυτό του που τα νιώθει. Σημαντικό είναι επίσης να μην προδιαγράφει στο μυαλό του και να μην περιμένει το χειρότερο από τη διάγνωσή του. Οι αρνητικές σκέψεις συνήθως δεν βοηθούν στην αναμονή.

Μην συμβουλεύεστε το ίντερνετ: Μία συμβουλή για να μπορέσει να γίνει περισσότερο υποφερτή η όλη αυτή η διαδικασία είναι να περιοριστεί το πόση έρευνα γίνεται στο διαδίκτυο σχετικά με τις πιθανές ασθένειες για τις οποίες μπορεί να διαγνωστεί το άτομο. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες που τις περισσότερες φορές μπορεί να μην ανταποκρίνονται καν στην συγκεκριμένη περίπτωση και υπάρχουν πολλές πηγές παραπληροφόρησης που μπορεί να δημιουργήσουν πανικό χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Η επικοινωνία με τον γιατρό είναι ο σίγουρος δρόμος για τις απαντήσεις που ζητάτε, το διαδίκτυο δεν έχει πρόσβαση ούτε στο σώμα σας αλλά ούτε στο ιατρικό σας ιστορικό.

Μιλήστε με φίλους: Για πολλούς ανθρώπους είναι λυτρωτικό το να μιλούν με φίλους, οικογένεια ή κάποιον σύμβουλο ή γιατρό, ενώ άλλοι βρίσκουν καταφύγιο σε ομάδες στήριξης ομοιοπαθούντων. Πολλές φορές είναι από μόνο του ιδιαίτερα ανακουφιστικό και καθησυχαστικό να συναναστρέφεται κανείς με άτομα τα οποία περνούν τα ίδια με αυτόν και μπορούν να επικοινωνήσουν σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Έτσι δημιουργείται και ένα συναίσθημα ασφαλείας, ότι το άτομο δεν είναι μόνο του και δεν χρειάζεται να περάσει μόνο του όλη αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία και παράλληλα του δίνει και μία αίσθηση “κανονικότητας”, που μπορεί να είχε αφήσει πίσω του εν όψει της περιπέτειας υγείας του. Λυτρωτική μπορεί να είναι και η καταγραφή των συναισθημάτων που βιώνει ο ασθενής.

Ζητήστε βοήθεια από άλλους: Παράλληλα, το ίδιο το άτομο πρέπει να αντιληφθεί πως χρειάζεται δίπλα του ανθρώπους που μπορούν να του σταθούν και που νοιάζονται για εκείνο και να πάρει πρωτοβουλίες που μπορεί να αφορούν τη διάγνωσή του, όπως το να ζητήσει βοήθεια από άλλους. Το να επιτρέπεις στους ανθρώπους να σε βοηθήσουν δεν είναι ένδειξη αδυναμίας και αυτό είναι κάτι που ο καθένας θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ειδικά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Πέρα από το ίδιο το άτομο, πώς μπορεί να βοηθηθεί και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον;

Είναι σχεδόν σίγουρο πως όταν ένα άτομο περιμένει μία σημαντική διάγνωση, τότε το βάρος της αναμονής πέφτει και στους ώμους του στενού του κύκλου. Είναι φυσικά ψυχοφθόρο και για οικογένεια και φίλους του ατόμου να περιμένουν τη διάγνωση, καθώς και οι ίδιοι νιώθουν αβοήθητοι και ανίκανοι να βοηθήσουν ή να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο είτε την αναμονή είτε τη διάγνωση αυτή καθαυτή, ενώ παράλληλα προσπαθούν να σταθούν και να στηρίξουν τον ασθενή.

Πολλές φορές το οικογενειακό και στενό φιλικό περιβάλλον δεν εκφράζει τα συναισθήματά του με την ίδια ένταση με την οποία τα βιώνει προσπαθώντας να μην διαταράξει την εύθραυστη ψυχολογία του ίδιου του ασθενούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγέθυνση όλων αυτών των συναισθημάτων.

Υπάρχουν πολλές κοινότητες στο διαδίκτυο που αναλαμβάνουν τη στήριξη οικογενειών ατόμων που είτε περιμένουν είτε έλαβαν μία δύσκολη διάγνωση.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Frustration and Other Common Feelings While Waiting for a Diagnosis https://www.verywellhealth.com/waiting-for-a-diagnosis-2860754

Waiting for Imaging Test Results? 10 Ways to Reduce Anxiety and Worry https://blog.radiology.virginia.edu/waiting-for-imaging-test-results/