Τι αισθάνεσαι;

Ψυχική υγεία

Άγχος λόγω COVID-19: Χαλαρωτικές δραστηριότητες που ανακουφίζουν το άγχος

Η εύρεση τρόπων χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι τρόποι που σας χαλάρωναν μέχρι στιγμής ενδέχεται να μην ανήκουν πλέον στα «επιτρεπτά» πράγματα που μπορείτε να κάνετε, λόγω των κοινωνικών αποστάσεων και των διαταγμάτων της Κυβέρνησης. Όπως το να πηγαίνετε για καφέ με φίλους, να διαβάζετε ένα βιβλίο σε μια καφετέρια, να πηγαίνετε για φαγητό σε μια ταβέρνα. Ωστόσο, το γεγονός ότι θα εγκαταλείψετε για ένα διάστημα αυτές τις δραστηριότητες, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα πράγματα που θα σας κάνουν να χαλαρώστε, τονίζει η Susan Samuels, MD, ψυχίατρος στο NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine.

Ποιες χαλαρωτικές δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε αυτή την περίοδο;

1. Κάντε διαλείμματα από τη δουλειά

Αν η δουλειά σας από τη φύση της είναι πιεστική, αυτή την περίοδο μπορεί να σας φαίνεται ακόμη πιο πιεστική, καθώς το άγχος σας είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα. Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάνει μικρά διαλείμματα, κάντε αναπνοές, κάντε διαλογισμό ή διαβάστε ένα κεφάλαιο από το αγαπημένο σας βιβλίο για να χαλαρώσετε. Να θυμάστε ότι αυτή η πίεση είναι αναμενόμενη, καθώς οι μέρες που διανύουμε δεν είναι «κανονικές» ημέρες.

2. Αυτοφροντίδα και αυτοχαλάρωση

Όπως υπογραμμίζει η  Δρ. Samuels «όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου, όχι μόνο την αυτοφροντίδα μας, αλλά και την αυτοχαλάρωση μας». Αυτοφροντίδα είναι να κοιμάστε καλά, να τρώτε υγιεινά γεύματα και να επικοινωνείτε με άτομα που μπορούν να σας στηρίξουν. Η αυτοχαλάρωση αναφέρεται στην ικανότητα να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά συναισθήματα, που προκαλεί αυτή η αβέβαιη περίοδος που διανύουμε. Οι αυτοχαλαρωτικές στρατηγικές περιλαμβάνουν: προσοχή στην αναπνοή, θετική σκέψη, θετικές συζητήσεις. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε να περιποιείστε τον εαυτό σας, ξαπλώστε σε άνετα στρώματα, βάλτε χαμηλό φωτισμό, προσπαθήστε να βρεθείτε σε μέρη με χαμηλό θόρυβο και ευχάριστα αρώματα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και αγκαλιάστε τα κατοικίδια σας.

3. Αποδράστε διαβάζοντας ένα βιβλίο

«Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πολύ χαλαρωτικό το να καθίσουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο ή το να ζωγραφίζουν, αφήνοντας το μυαλό τους απλά να ξεφύγει», αναφέρει η Δρ. Samuels. Τα βιβλία είναι μια υγιή απόσπαση της προσοχής από την αγχωτική κατάσταση που βιώνουμε.

4. Αφήστε τον εαυτό σας να επιδοθεί σε κάτι που του αρέσει

Σύμφωνα με την Δρ. Samuels, αυτή την περίοδο δώστε άδεια στον εαυτό σας να επιδοθεί και να απολαύσει λίγο περισσότερο κάτι που σας αρέσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε λίγο περισσότερο από το παγωτό που σας αρέσει, μπορείτε να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο, μπορείτε να παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό από το αγαπημένο σας εστιατόριο. Όλα αυτά θα σας προσφέρουν ευχαρίστηση και θα σας χαλαρώσουν, θα σας κάνουν να ξεφύγετε έστω και για λίγο από τα αγχωτική πραγματικότητα. Ωστόσο, περιορίστε το αλκοόλ ή την χρήση άλλων ουσιών, καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρτηση, διαταραχές χρήσης ουσιών ή προβλήματα υγείας. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα αρνητικά σας συναισθήματα, όπως η  κατάθλιψη και το άγχος, ακόμη και αν τα καταπραΰνει στιγμιαία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Stress Relief for COVID-19: Relaxing Activities to Do at Home https://www.healthination.com/health/covid-19-relaxing-activities-at-home

The 5 Ways Reading for 30 Minutes a Day Can Change Your Health https://www.healthination.com/health/benefits-of-reading

5 Alternative Ways to Meditate (If You Can’t Just “Sit There”) https://www.healthination.com/health/alternatives-ways-to-meditate

Intimidated by Meditation? Here’s Holly Rilinger’s Advice on How to Start Finding Your Calm https://www.healthination.com/health/how-to-meditate-holly-rilinger

Alcohol Use and Your Health https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm

Coping with Stress https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html