Παιδί

Άγχος: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού σας;

Με τα πράγματα να γυρίζουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα, για κάποιους, τα συναισθήματα κοινωνικού άγχους μπορεί να ενταθούν. Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ αγχωτικές για τα παιδιά, γεγονός που μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα άγχους.

Υπάρχει ένα συνεχές για τα επίπεδα άγχους: στο ένα άκρο υπάρχει το υγιές άγχος που βοηθά το παιδί να πετύχει στις καθημερινές εργασίες– και στο άλλο άκρο υπάρχει ένα ανθυγιεινό άγχος που μπορεί να γίνει καταναγκαστικό. Το όριο καθορίζεται εν μέρει από την επίδραση που έχει στις καθημερινές δραστηριότητες. Ένα παιδί με αγχώδη διαταραχή δυσκολεύεται περισσότερο να επικεντρωθεί σε εργασίες στην τάξη, καθώς και στην καθημερινή ζωή.

Πώς το κοινωνικό άγχος επηρεάζει τη μνήμη;

Το άγχος παρεμβαίνει στην επεξεργασία των λεκτικών πληροφοριών στη μνήμη εργασίας. Η λεκτική μνήμη εργασίας είναι γεμάτη με ανησυχητικές σκέψεις, οπότε το παιδί αδυνατεί να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες.

Το άγχος προκαλεί επεμβατικές εις που προκαλούν ανησυχία. Η ανησυχία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των αγχωδών διαταραχών. Η ανησυχία μπορεί να χαρακτηρίζεται από συχνή ανησυχία και από το να επιτρέπει κανείς στο μυαλό του να ασχολείται με προβλήματα. Η υπερβολική ανησυχία μπορεί να κυριεύσει τη διαδικασία σκέψης ενός ατόμου, ένα φαινόμενο που αναφέρεται ως “προκατάληψη της προσοχής” – εστιάζετε σε κάτι λόγω των επαναλαμβανόμενων σκέψεων. Η ανησυχία μπορεί να είναι τόσο παρεμβατική ώστε να παίρνει κεντρικό ρόλο στις γνωστικές δραστηριότητες, αντικαθιστώντας άλλες πιο σημαντικές πληροφορίες.

Η συνεχής ανησυχία καθιστά πιο επίπονη την αποτελεσματική επεξεργασία νέων πληροφοριών, με αποτέλεσμα το παιδί να δαπανά περισσότερη προσπάθεια και χρόνο για να ολοκληρώσει μια εργασία. Για παράδειγμα, όταν γράφει μια έκθεση, ένα παιδί με άγχος μπορεί να χρειαστεί διπλάσιο χρόνο και να απαιτήσει διπλάσια συγκέντρωση και προσπάθεια από τους συνομηλίκους του, επειδή ανησυχεί συνεχώς για το αν οι ιδέες του είναι αρκετά καλές ή το περιεχόμενό του τέλειο.

Η μνήμη εργασίας λειτουργεί ως ρυθμιστικό στοιχείο που βοηθά τον μαθητή να εργαστεί μέσα από το άγχος και το στρες. Ένα παιδί με χαμηλή μνήμη εργασίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους. Συχνά είναι πολύ σκληρά με τον εαυτό τους και περιμένουν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αλλά οι επιπτώσεις του άγχους δεν είναι πάντα αρνητικές. Τα μέτρια επίπεδα άγχους μπορεί να είναι υγιή και μπορεί να παρακινήσουν έναν μαθητή να αποδώσει καλά στις εξετάσεις για να αποφύγει την αρνητική ανατροφοδότηση.

Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η οπτικοχωρική μνήμη εργασίας δεν επηρεάζεται από το γενικευμένο άγχος ή το άγχος επίδοσης, επειδή οι ανησυχητικές σκέψεις διαχειρίζονται από λεκτικούς και όχι οπτικοχωρικούς πόρους.

Πώς θα ενισχύσετε τις δεξιότητες της μνήμης στα παιδιά;

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για την ενίσχυση των δεξιοτήτων μνήμης στα παιδιά:

Αυτοματοποιήστε το

Η μνήμη είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που εξαφανίζονται όταν ξεκινάει το άγχος. Όταν λοιπόν το παιδί σας εξασκείται πολύ μέχρι να αυτοματοποιηθεί η απόδοσή του, μπορεί να βασιστεί σε άλλα μέρη του εγκεφάλου που θα το βοηθήσουν.

Δημιουργήστε ένα υγιεινό σνάκ για το παιδί σας 

Μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, όπως τα βατόμουρα, το λάχανο και η μαύρη σοκολάτα (70% κακάο ή περισσότερο), μπορούν να ενισχύσουν τη εργασιακή μνήμη. Ορισμένες από αυτές τις τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη εργασίας μέσα σε δύο ώρες από την κατανάλωσή τους.

Βάλτε το παιδί να ζωγραφίσει 

Αν το άγχος του το κατακλύζει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εστιάσει την προσοχή του, τότε δώστε του ένα μολύβι και αφήστε το να εκφραστεί στο χαρτί ακόμα και να μουτζουρώσει. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μουτζούρωμα εμποδίζει την προσοχή να απομακρυνθεί και έτσι μπορεί να θυμάστε καλύτερα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Playground Problem: A Book about Anxiety Kindle Edition by Tracy Packiam Alloway , Ana Sanfelippo Format: Kindle Edition

Shyness https://www.psychologytoday.com/intl/basics/shyness