Καρδιά και αγγεία

Αγγειοπλαστική: Τα αντιπηκτικά είναι απαραίτητα μετά την επέμβαση;

Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τοποθέτηση μεταλλικού stent για την απόφραξη μιας καρδιακής αρτηρίας, μπορούν να σταματήσουν να παίρνουν αραιωτικά αίματος σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που ορίζουν σήμερα οι κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Για πόσο πρέπει να λαμβάνονται τα αραιωτικά αίματος μετά την αγγειοπλαστική;

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης μεταλλικού stent για την απόφραξη μιας καρδιακής αρτηρίας (αγγειοπλαστική), πρεπει να λαμβάνουν αραιωτικά αίματος για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Και αυτό για να είναι βέβαιοι ότι το αίμα δεν θα πήξει μέσα στο μεταλλικό stent που κρατά την αρτηρία τους ανοιχτή, κάτι που αν συμβεί μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι καρδιολόγοι όμως, στην πραγματικότητα συνταγογραφούν αραιωτικά αίματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, διότι οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα δεδομένα κλινικών δοκίμων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Neel Butala, καρδιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές ενδεχομένως να μην ισχύουν σήμερα για τον μέσο άνθρωπο, διότι τα stent που τοποθετούνται πλέον είναι δεύτερης γενιάς και αποδίδουν καλύτερα με συντομότερη διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία (ασπιρίνη συν ένα αραιωτικό αίματος). «Τα νεότερα stent έχουν λεπτότερη δομή και είναι επικαλυμμένα με βελτιωμένα φάρμακα χρονικής αποδέσμευσης, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και επομένως και την μακροπρόθεσμη ανάγκη για αραιωτικά αίματος».

Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 8.800 ασθενείς που συμμετείχαν στην αρχική κλινική δοκιμή στην οποία βασίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές και τους συνέκριναν με περισσότερους από 568.000 σημερινούς ασθενείς με παρόμοια καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τωρινοί ασθενείς ήταν πράγματι πιο πιθανό να έχουν stent δεύτερης γενιάς και πιο πιθανό να λαμβάνουν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι διαφορές δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση αραιωτικών αίματος είναι πιθανότερο να βλάψει τους ασθενείς παρά να τους βοηθήσει.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση αραιωτικών αίματος;

Οι ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια αραιωτικά αίματος έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν επικίνδυνη αιμορραγία, αλλά δεν έχουν κανένα σημαντικό όφελος σε ότι αφορά την μείωση της πήξης του αίματος τους μέσα στο stent, ούτε στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με την Δρ. Roxana Mehran, διευθύντρια επεμβατικής καρδιαγγειακής έρευνας και κλινικών δοκιμών στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά της Νέας Υόρκης, που δεν συμμετείχε στην μελέτη, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα πρεπει να ωθήσουν τους καρδιολόγους να επανεξετάσουν τον χρόνο που προτείνουν στους ασθενείς τους να λαμβάνουν αραιωτικά αίματος μετά την χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης stent. Όπως εξήγησε, τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα αποτελέσματα της παρατεταμένης χρήσης αραιωτικών αίματος, έχουν περιορισμένη εφαρμογή και χρησιμότητα στα stent δεύτερης γενιάς. Οι θεραπείες με αραιωτικά αίματος, θα πρεπει να εξατομικεύονται στον κάθε ασθενή, ζυγίζοντας τον κίνδυνο και το όφελος που προκύπτει από την χρήση τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν πρεπει να λαμβάνουν καθόλου αντιπηκτικά. Αντίθετα μπορούν να τα παίρνουν για μόνο 3-6 μήνες μετά την χειρουργική τους επέμβαση.