Ορθοπαιδικά

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πώς επηρεάζει τα ισχία;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, αυτοάνοση διαταραχή, που προκαλεί φλεγμονήπόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Συνήθως επηρεάζει την σπονδυλική στήλη, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους γοφούς και τις αρθρώσεις στο σημείο όπου η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τη λεκάνη, προκαλώντας έντονο πόνο, που επιδεινώνεται με την αδράνεια. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Τι να τρώτε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά της;)

Πώς επηρεάζει η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα τα ισχία;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα προκαλεί πόνο, φλεγμονή και δυσκαμψία, κυρίως στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, αλλά, τα εν λόγω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν και τους γοφούς. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζουν πόνο στο ισχίο, βλάβη στις αρθρώσεις και δυσκολία στο περπάτημα.

Όπως είπαμε πιο πάνω, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία το σώμα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στις αρθρώσεις του ισχίου, προκαλώντας φλεγμονή, η οποία ερεθίζει τα νεύρα των γοφών, οδηγώντας σε διάσπαση του χόνδρου, αυξάνοντας περαιτέρω τον πόνο. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πειραματιστείτε με συμπληρωματικές θεραπείες)

Σημειώνεται ότι ο πόνος στο ισχίο σε ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άτομα 15 – 25 ετών, παρά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και φυσικοθεραπεία)

Πώς θα ανακουφίσετε τον πόνο του ισχίου που προκαλείται από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Φάρμακα όπως τα αντιρευματικά (DMARDs) και οι αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF), μειώνουν σημαντικά τον πόνο και τη φλεγμονή του σώματος. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)

Υπάρχουν ωστόσο και πρόσθετες κατ΄οίκον θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, όπως οι ακόλουθες:

1. Ζεστές ή κρύες κομπρέσες

Οι ζεστές ή οι κρύες κομπρέσες ανακουφίζουν τον πόνο, αλλά η κάθε μια είναι κατάλληλη για διαφορετικές καταστάσεις.

Οι κρύες κομπρέσες μειώνουν τη φλεγμονή, το οίδημα και τον πόνο και ως εκ τούτου μπορούν να μειώσουν τον πόνο του ισχίου που προκαλείται από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Οι ζεστές κομπρέσες βοηθούν στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών και των δύσκαμπτων αρθρώσεων.

2. Διατάσεις

Το ήπιο τέντωμα των δύσκαμπτων και επώδυνων γοφών, βελτιώνει την ευλυγισία και μειώνει την ακαμψία των αρθρώσεων. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

3. Άσκηση

Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία. Για να μειώσετε τον ερεθισμό των γοφών, δοκιμάστε ασκήσεις αντίστασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι οποίες ενισχύουν τους περιφερειακούς μυς, ειδικά των γλουτών, που στηρίζουν και σταθεροποιούν τις αρθρώσεις του ισχίου. (Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις με ταινίες αντίστασης για τα πόδια;)

4. Απώλεια βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, ειδικά στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως οι γοφοί και τα γόνατα. Η απώλεια βάρους μειώνει τον πόνο του ισχίου, ελαχιστοποιώντας την πίεση που ασκείται στην άρθρωση του ισχίου και επιβραδύνοντας τη φλεγμονή. (Απώλεια βάρους: Πόσο συχνά πρέπει να είναι τα γεύματά σας στη διάρκεια της μέρας;)

5. Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Σε περίπτωση που η χρόνια φλεγμονή έχει προλάβει να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα ισχία, υπάρχει ενδεχόμενο να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας. Σημειώνεται ότι αν ο χρόνιος πόνος αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε απαιτείται ολική αντικατάσταση ισχίου. (Φυσικοθεραπεία και αρθροπλαστική ισχίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved