Διατροφή

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Τι να τρώτε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά της;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας, κατά την οποία το σώμα επιτίθεται στις αρθρώσεις του, επηρεάζοντας συχνότερα την σπονδυλική στήλη.

Τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, κόπωση και φλεγμονή σε διάφορα συστήματα του σώματος. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πειραματιστείτε με συμπληρωματικές θεραπείες)

Ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη, αντιφλεγμονώδη διατροφή θα μειώσετε την φλεγμονή του σώματος, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκαλεί η πάθηση και στη μείωση των εξάρσεών της. (Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βελτιώνει τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

1. Οφέλη

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να μειώσει την φλεγμονή σε ολοκληρο το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει και τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανόηστε την για να την διαχειριστείτε!)

Για την διαχείριση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου (στα υγιή βακτήρια του εντέρου) μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλεί η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

2. Διάρκεια

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα περιλαμβάνει καθημερινές επιλογές υγιεινών τροφίμων, με στόχο, αυτό το διατροφικό μοτίβο να γίνει τρόπος ζωής. Με βάση αυτό, τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα πρέπει να ακολουθούν αντιφλεγμονώδη δίαιτα εφ΄ όρου ζωής. (Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Οδηγός για βέλτιστα αποτελέσματα)

3. Διατροφικές επιλογές

Όταν ένα άτομο ακολουθεί μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, θα πρέπει να εστιάζει σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, σπόρους) και υγιή λίπη.

Επιλεγμένα τρόφιμα Τρόφιμα προς αποφυγήν
Λαχανικά Σπόροι που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι
Φρούτα Υπερβολικό κόκκινο κρέας, ειδικά πηγές που τρέφονται με καλαμπόκι και σόγια
Λιπαρά ψάρια, ιδιαίτερα σαρδέλες, σολομός, λαβράκι και πέστροφα Επεξεργασμένες τροφές
Πουλερικά Υπερκατανάλωση ζάχαρης
Αυγά Υπερβολικό αλάτι
Ξηροί καρποί και σπόροι Τηγανιτά
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και λάδι αβοκάντο Τεχνητά χρώματα, γεύσεις και πρόσθετα

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, το καλαμπόκι, το ρύζι και η βρώμη, δεν προκαλούν φλεγμονή σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά σε άλλους μπορούν να προκαλέσουν. Οι συγκεκριμένες τροφές πρέπει να προστίθενται στη διατροφή για ένα μήνα και να παρατηρείται η επίδρασή τους.

4. Συμβουλές μαγειρικής

Η χρήση μη επεξεργασμένων ελαίων στο μαγείρεμα, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή το λάδι αβοκάντο, αυξάνει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Αποφύγετε τα εξευγενισμένα έλαια, όπως τα έλαια canola, βαμβακόσπορου, καλαμποκιού και φυστικέλαιου, διότι ευνοούν την φλεγμονή στο σώμα. (5 μύθοι για το ελαιόλαδο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Κατά το μαγείρεμα αποφύγετε το τηγάνισμα για να διατηρήσετε την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που επιλέγετε. Χρησιμοποιείστε επίσης βότανα και μπαχαρικά, αντί για βαριές σάλτσες και πολύ αλάτι. (Σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι)

Η αποφυγή ή ο περιορισμός των αμυλούχων προϊόντων που παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και τα επιδόρπια, είναι συνήθως ευεργετική για τη διαχείριση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Η διατροφή που είναι χαμηλή σε άμυλο περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων Klebsiella pneumoniae στο έντερο, που είναι γνωστός παράγοντας έναρξης των συμπτωμάτων της νόσου.

5. Συμπληρώματα

Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιείστε συμπληρώματα όπως:

  • Προβιοτικά συμπληρώματα που ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου και κατά συνέπεια βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Συμπληρώματα βιταμίνης D που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to Eat When You Have Ankylosing Spondylitis https://www.verywellhealth.com/ankylosing-spondylitis-diet-5218111

Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066452

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898114003921?via%3Dihub https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898114003921?via%3Dihub

Role of “Western Diet” in Inflammatory Autoimmune Diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034518/

Anti-Inflammatory Diet in Clinical Practice: A Review https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533617700353

Relationship between diet and ankylosing spondylitis: A systematic review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895151/