Πρόληψη και θεραπεία

Αιμόπτυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αιματηρό βήχα!

Ο βήχας με αίμα, από την κατώτερη αναπνευστική οδό, είναι ένα σύμπτωμα γνωστό ως αιμόπτυση, το οποίο όταν προκύπτει πρέπει να γνωστοποιείται πάντα στον γιατρό, γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που τον προκαλούν, ανάμεσά τους και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. (Γιατί μετά το κρυολόγημα συνεχίζετε να βήχετε; Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο επίμονος βήχας;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η αιμόπτυση;

Η αιμόπτυση και η σοβαρότητά της, ταξινομείται ανάλογα με την ποσότητα του αίματος που εξέρχεται μέσω του βήχα:

  • Ήπια αιμόπτυση: Στα πτύελα του βήχα εμφανίζεται μια μικρή ποσότητα αίματος, που συνήθως είναι ροζ.
  • Ήπια – μέτρια αιμόπτυση: Ο όγκος του αίματος είναι κατά μέσο όρο λιγότερος από 100 χιλιοστόλιτρα (λίγο λιγότερο από μισό φλιτζάνι).
  • Μαζική – σοβαρή αιμόπτυση: Ο όγκος του αίματος είναι κατά μέσο όρο 100–1.000 χιλιοστόλιτρα (έως περίπου 1 λίτρο) σε ένα 24ωρο.

Ποιες είναι οι αιτίες της αιμόπτυσης;

Τις περισσότερες φορές η αιτία της αιμόπτυσης δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά σε γενικές γραμμές, οι πιο συχνές αιτίες της είναι οι ακόλουθες: 

Η αιμόπτυση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, στα οποία ασκείται διαφορετικό επίπεδο πίεσης καθώς το αίμα κινείται μέσα τους. Νοουμένου λοιπόν, ότι μερικά είναι πολύ λεπτά, η μόλυνση ή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει την διαρροή τους, η οποία προκαλεί αιμορραγία, το αίμα της οποίας εξέρχεται από το σώμα μέσω του βήχα.(Είναι φυσιολογικός ο βήχας μετά το τρέξιμο;)

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν αναπτυχθεί όγκος στον πνεύμονα. Η φυσική παρουσία του όγκου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας αιμορραγία. (Αυτές οι 13 τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής)

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αιμόπτυση;

Η αιμόπτυση είναι πιο πιθανή στα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία αραιώνουν το αίμα. Τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται σε όσους έχουν θρόμβο αίματος ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν θρόμβους. (Αντιπηκτικά φάρμακα: Τα σταματάω πριν από μια μικρή χειρουργική επέμβαση;)

Παραδείγματα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αραίωση του αίματος είναι τα ακόλουθα:

  • Κουμαδίνη (βαρφαρίνη)
  • Eliquis (apixaban)
  • Plavix (κλοπιδογρέλη)
  • Xarelto (ριβαροξαμπάνη)

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμόπτυση;

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι τα πτύελα του βήχα σας περιέχουν αίμα, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας, διότι η αιμόπτυση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρού προβλήματος. (Λιποειδής πνευμονία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Ο τρόπος θεραπείας της αιμόπτυσης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί, αλλά σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζεται με φάρμακα και ειδικές ιατρικές διαδικασίες.

1. Φάρμακα

Εάν η αιμόπτυση είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή φλεγμονής, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. (Αντιβιοτικά: Η άσκοπη χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου)

Εάν ο βήχας με αίμα είναι αποτέλεσμα καρκίνου, η θεραπεία του καρκίνου βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας. Ο καρκίνος του πνεύμονα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία ή με τον συνδυασμό αυτών των διαδικασιών.

Σε περίπτωση που η αιμόπτυση είναι αποτέλεσμα κάποιου αραιωτικού αίματος, συνιστάται η συνέχιση της λήψης των αντιπηκτικών φαρμάκων για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα πάντα με τις συμβουλές του γιατρού. (Αντιπηκτικά αίματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη τους)

2. Διαδικασίες

Εάν κάποιος έχει μεγάλη απώλεια αίματος, ακολουθούνται κάποιες ιατρικές διαδικασίες που στοχεύουν στη διακοπή της αιμορραγίας, όπως:

  • Βρογχοσκόπηση: Κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης, τοποθετείται ένα εμβόλιο στους πνεύμονες, το οποίο αναρροφά το υγρό αίμα από τους αεραγωγούς και ακολούθως αφαιρούνται πολύ προσεκτικά οι θρόμβοι αίματος, εάν υπάρχουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία επιτρέπει στον γιατρό να βρει την αιτία της αιμορραγίας και να εκτελέσει άλλες διαδικασίες για τη διακοπή της.
  • Εμβολισμός βρογχικής αρτηρίας: Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, για τον εντοπισμό της πνευμονικής αρτηρίας που αιμορραγεί, η οποία εμβολιάζεται (αποκλείεται) για να σταματήσει η αιμορραγία.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση σταματά την αιμορραγία αφαιρώντας την αιτία που την προκαλεί, όπως ένας όγκος ή διορθώνοντας ή αφαιρώντας τα όργανα που την προκαλούν, όπως η πνευμονική εκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ολοκληρο ή μέρος του πνεύμονα.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved