Πρώτες βοήθειες

Αιμορραγία: Πώς να την σταματήσετε;

Οι τραυματισμοί και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο, αλλά η αιμορραγία έχει θεραπευτικό σκοπό. Παρόλα αυτά, πρέπει να καταλάβετε πώς να αντιμετωπίζετε τα συνηθισμένα περιστατικά αιμορραγίας, όπως κοψίματα και ρινορραγίες, καθώς και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Ποια θεωρούνται επείγοντα περιστατικά αιμορραγίας;

Πριν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε έναν τραυματισμό, θα πρέπει να προσδιορίσετε τη σοβαρότητά του όσο το δυνατόν καλύτερα. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να χορηγήσετε καθόλου πρώτες βοήθειες. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή αν υπάρχει κάποιο ενσωματωμένο αντικείμενο γύρω από το σημείο του τραυματισμού, καλέστε αμέσως το 166 ή το εφημερεύον νοσοκομείο της περιοχής.

Αναζητήστε επίσης άμεση ιατρική φροντίδα για ένα κόψιμο ή τραύμα εάν:

  • είναι οδοντωτό, βαθύ ή διατρητικό τραύμα
  • είναι στο πρόσωπο
  • είναι αποτέλεσμα δαγκώματος ζώου
  • υπάρχει βρωμιά που δεν βγαίνει μετά το πλύσιμο
  • η αιμορραγία δεν σταματά μετά από 15 έως 20 λεπτά πρώτων βοηθειών

Εάν ένα άτομο αιμορραγεί έντονα, προσέξτε για συμπτώματα σοκ. Το κρύο, υγρό δέρμα, ο εξασθενημένος σφυγμός και η απώλεια συνείδησης μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο πρόκειται να πάθει σοκ από την απώλεια αίματος. Ακόμη και σε περιπτώσεις μέτριας απώλειας αίματος, το άτομο που αιμορραγεί μπορεί να αισθάνεται ζαλάδα ή ναυτία.


Πώς αντιμετωπίζονται τα κοψίματα και οι πληγές;

Όταν το δέρμα σας κόβεται ή γρατζουνιέται, αρχίζετε να αιμορραγείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή έχουν υποστεί βλάβη. Η αιμορραγία εξυπηρετεί έναν χρήσιμο σκοπό, επειδή βοηθά στον καθαρισμό μιας πληγής. Ωστόσο, η υπερβολική αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει σοκ στο σώμα σας. Δεν μπορείτε πάντα να κρίνετε τη σοβαρότητα ενός κοψίματος ή μιας πληγής από την ποσότητα της αιμορραγίας. Ορισμένοι σοβαροί τραυματισμοί αιμορραγούν πολύ λίγο. Από την άλλη πλευρά, τα κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο και το στόμα μπορεί να αιμορραγούν πολύ, επειδή αυτές οι περιοχές περιέχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία. Τα τραύματα στην κοιλιακή χώρα και το στήθος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά επειδή μπορεί να υποστούν βλάβη τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία καθώς και σοκ. Τα τραύματα στην κοιλιακή χώρα και το στήθος θεωρούνται επείγοντα και θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν υπάρχουν συμπτώματα σοκ, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ένα καλά εφοδιασμένο κουτί πρώτων βοηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διακοπή της βαριάς αιμορραγίας. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα ακόλουθα είδη για περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε μια πληγή:

  • αποστειρωμένα ιατρικά γάντια
  • αποστειρωμένα επιθέματα γάζας
  • μικρό ψαλίδι
  • ιατρική ταινία

Ο φυσιολογικός ορός για πλύσιμο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να υπάρχει διαθέσιμος, προκειμένου να απομακρύνετε υπολείμματα ή ρύπους από μια πληγή χωρίς να την αγγίξετε. Ένα αντισηπτικό σπρέι, που εφαρμόζεται στο σημείο του κοψίματος, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ροής του αίματος και να μειώσει επίσης τον κίνδυνο να μολυνθεί αργότερα ένα κόψιμο. Τις ημέρες μετά από έναν τραυματισμό, να είστε σε επιφυλακή για να βεβαιωθείτε ότι μια πληγή επουλώνεται σωστά. Εάν η αρχική “κρούστα” που καλύπτει την πληγή μεγαλώσει ή περιβάλλεται από ερυθρότητα, μπορεί να υπάρχει μόλυνση. Ένα θολό υγρό ή πύον που αποστραγγίζεται από την πληγή είναι επίσης σημάδι πιθανής μόλυνσης. Εάν το άτομο αναπτύξει πυρετό ή αρχίσει να πονάει ξανά στο σημείο του κοψίματος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνετε κατά την παροχή πρώτων βοηθειών;

  1. Βοηθήστε το άτομο να παραμείνει ήρεμο. Εάν το κόψιμο είναι μεγάλο ή αιμορραγεί έντονα, βάλτε το άτομο να ξαπλώσει. Εάν το τραύμα είναι σε χέρι ή πόδι, σηκώστε το άκρο πάνω από την καρδιά για να επιβραδύνετε την αιμορραγία.
  2. Απομακρύνετε τα εμφανή υπολείμματα από την πληγή, όπως ξύλα ή χόρτα.
  3. Εάν το κόψιμο είναι μικρό, ξεπλύνετε το με σαπούνι και νερό.
  4. Αφού φορέσετε καθαρά γάντια από λατέξ, ασκήστε σταθερή πίεση στο τραύμα με ένα διπλωμένο πανί ή επίδεσμο για περίπου 10 λεπτά. Εάν διαρρέει αίμα, προσθέστε άλλο ένα πανί ή επίδεσμο και συνεχίστε να ασκείτε πίεση στο κόψιμο για άλλα 10 λεπτά.
  5. Όταν σταματήσει η αιμορραγία, κολλήστε έναν καθαρό επίδεσμο πάνω από το κόψιμο.

Τι να ΜΗΝ κάνετε κατά την παροχή πρώτων βοηθειών;

  1. Μην αφαιρείτε ένα αντικείμενο εάν είναι ενσωματωμένο στο σώμα.
  2. Μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε μια μεγάλη πληγή.
  3. Όταν εφαρμόζετε για πρώτη φορά τον επίδεσμο, μην τον αφαιρείτε για να εξετάσετε την πληγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί ξανά.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ελαφριοί τραυματισμοί;

Μερικές φορές οι τραυματισμοί που δεν είναι τραυματικοί ή επώδυνοι μπορεί να αιμορραγούν πολύ. Τα κοψίματα από το ξύρισμα, οι γρατζουνιές από την πτώση από το ποδήλατο, ακόμη και το τσίμπημα ενός δακτύλου με μια βελόνα ραπτικής μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία. Για μικροτραυματισμούς όπως αυτοί, θα πρέπει να σταματήσετε την αιμορραγία του τραυματισμού. Ένας αποστειρωμένος επίδεσμος ή ένα τσιρότο, ένα αντισηπτικό σπρέι και ένας επουλωτικός παράγοντας όπως το Neosporin μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών και στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων. Ακόμα και με ένα μικρό κόψιμο, είναι πιθανό να έχετε χαράξει μια αρτηρία ή ένα αιμοφόρο αγγείο. Εάν η αιμορραγία εξακολουθεί να εμφανίζεται μετά από 20 λεπτά, απαιτείται ιατρική φροντίδα. Μην αγνοείτε μια πληγή που δεν σταματάει να αιμορραγεί μόνο και μόνο επειδή φαίνεται μικρή ή δεν είναι επώδυνη.

Πως αντιμετωπίζεται η ρινορραγία;

Η ρινορραγία είναι συχνή τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Οι περισσότερες ρινορραγίες δεν είναι σοβαρές, ειδικά στα παιδιά. Ωστόσο, οι ενήλικες μπορεί να έχουν ρινορραγία που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρτηριοσκλήρυνση και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σταματήσουν. Η ύπαρξη χαρτομάντιλων στο κουτί πρώτων βοηθειών σας, μαζί με ένα τοπικό ρινικό σπρέι που έχει σχεδιαστεί για να μπαίνει στη ρινική οδό (όπως το Sinex ή το Afrin), θα σας βοηθήσει στη χορήγηση πρώτων βοηθειών για μια ρινορραγία.

Βάλτε το άτομο να καθίσει και να γείρει το κεφάλι του προς τα εμπρός. Αυτό θα μειώσει την πίεση στις ρινικές φλέβες και θα επιβραδύνει την αιμορραγία. Θα εμποδίσει επίσης τη ροή του αίματος προς τα κάτω στο στομάχι, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι στο ρουθούνι που αιμορραγεί, ενώ το άτομο κρατάει το κεφάλι του ακίνητο. Ζητήστε του να πιέσει το αιμορραγούν ρουθούνι σταθερά προς το διάφραγμα (το διαχωριστικό τοίχωμα στη μύτη). Εάν το άτομο δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, φορέστε γάντια από λατέξ και κρατήστε του τη μύτη για πέντε έως 10 λεπτά. Μόλις σταματήσει η αιμορραγία από τη μύτη, καθοδηγήστε το άτομο να μην φυσήξει τη μύτη του για αρκετές ημέρες. Αυτό θα μπορούσε να αποκολλήσει τον θρόμβο και να προκαλέσει νέα αιμορραγία. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για τη ρινορραγία εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από περίπου 20 λεπτά ή εάν η ρινορραγία σχετίζεται με πτώση ή τραυματισμό. Η μύτη μπορεί να έχει σπάσει κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού. Οι επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου περιστατικού, γι’ αυτό ενημερώστε έναν γιατρό αν έχετε τακτικές ρινορραγίες.