Ωτορινολαρυγγολογικά

Αιμορραγία στο αυτί: Αυτές είναι οι 6 κυριότερες αιτίες

Η αιμορραγία στο αυτί μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους, όπως η ρήξη τυμπάνου ή η ύπαρξη ενός ξένου αντικειμένου στο αυτί και ανάλογα με την αιτία μπορεί να είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Το εξωτερικό αυτί είναι το μέρος του αυτιού που βλέπουμε. Ο ήχος εισέρχεται από το εξωτερικό αυτί μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ακουστικός πόρος, ο οποίος συνδέει το εξωτερικό με το εσωτερικό αυτί. (Εξετάσεις ακοής για ενήλικες)

Το μέσο αυτί στέλνει τους ήχους στο εσωτερικό αυτί. Μέρος του μέσου αυτιού είναι η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία διατηρεί ισορροπημένη την πίεση στο εσωτερικό αυτί. Το εξωτερικό και το μέσο αυτί, διαχωρίζονται από ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται τύμπανο.

Το εσωτερικό αυτί μετατρέπει τις ηχητικές δονήσεις σε νευρικά σήματα και τις αποστέλλει στον εγκέφαλο. Μέρος του εσωτερικού αυτιού βοηθά στην ισορροπία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αιτίες που προκαλούν αιμορραγία στο αυτί δεν είναι σοβαρές, αλλά υπάρχουν και μερικές που είναι σοβαρές και χρειάζονται άμεση ιατρική παρέμβαση. (Εξετάσεις ακοής για παιδιά)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της αιμορραγίας του αυτιού;

1. Μόλυνση αυτιού

Η συσσώρευση βακτηρίων και ιών στο μέσο αυτί, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διόγκωση του μέσου αυτιού και συσσώρευση υγρού στο τύμπανο. Η πίεση που ασκείται από τη συσσώρευση υγρού μπορεί να σπάσει το τύμπανο και να οδηγήσει σε διαρροή υγρού και αίματος. (Απώλεια ακοής: Πώς επηρεάζεται η ακοή μας καθώς μεγαλώνουμε;)

Όταν η αιμορραγία του αυτιού οφείλεται σε μόλυνση, προκαλούνται συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στο αυτί
  • Βουλωμένη μύτη
  • Ελαφρά απώλεια ακοής
  • Πυρετός

Σημειώνεται ότι οι μολύνσεις του αυτιού συνήθως υποχωρούν μόνες τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες, χωρίς θεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό.

2. Ύπαρξη αντικειμένου στο αυτί

Σε περίπτωση που ένα αντικείμενο, όπως η μπατονέτα, ένα παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο, κολλήσει στο αυτί, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και κατά συνέπεια αιμορραγία. Συνυπάρχοντα συμπτώματα είναι ο πόνος και η απώλεια ακοής.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν μπορείτε να πιάσετε την άκρη του αντικειμένου με ένα τσιμπιδάκι και να το αφαιρέσετε, επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

3. Αλλαγές στην πίεση του αέρα ή του νερού

Η ξαφνική αλλαγή της πίεσης, κατά τη προσγείωση του αεροπλάνου ή κατά την κατάδυση, τραβά το τύμπανο προκαλώντας πόνο και βούλωμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος τραυματισμού που οι γιατροί ονομάζουν βαρότραυμα.

Σε περίπτωση που η αλλαγή της πίεσης είναι σημαντική, το τύμπανο μπορεί να σχιστεί διαρρέοντας υγρό και αίμα.

Άλλα συμπτώματα του βαροτραύματος περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο αυτί
  • Ζάλη
  • Απώλεια ακοής
  • Κουδούνισμα

Για να αποτρέψετε το βαρότραυμα σε πτήσεις, διατηρείστε σταθερή την πίεση του αυτιού σας μασώντας τσίχλα, καταπίνοντας ή με το χασμουρητό.

4. Ρήξη τυμπάνου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το τύμπανο μπορεί να παρουσιάσει ρήξη, όπως:

Η ρήξη του τυμπάνου, προκαλεί συσσώρευση και διαρροή υγρού, το οποίο άλλοτε είναι διαυγές και άλλοτε γεμάτο πύον και αίμα.

Η ρήξη τυμπάνου προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

5. Τραύμα στο κεφάλι

Η αιμορραγία στο αυτί μετά από χτύπημα στο κεφάλι, οφείλεται συνήθως σε αιμορραγία στον εγκέφαλο. Σε μια τέτοια περίπτωση ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβης.

Ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, παράλληλα με τα εξής συμπτώματα:

6. Καρκίνος

Ο καρκίνος στο αυτί είναι πολύ σπάνιος, αλλά όταν προκύπτει ξεκινά ως καρκίνος του δέρματος στο εξωτερικό αυτί. Αν παραμείνει αθεράπευτος προχωρά στο εσωτερικό αυτί.

Σε περίπτωση που η αιμορραγία του αυτιού είναι αποτέλεσμα καρκίνου, εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

Η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του αυτιού είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.