Παιδί

Αίσθηση της όρασης: Πώς αναπτύσσεται στο μωρό σας;

Πότε αναπτύσσεται η όραση του μωρού σας;

Από την ημέρα που γεννιέται το μωρό σας, τα μάτια του συμβάλλουν στη σωματική, νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Η όραση επιτρέπει στο μωρό σας να προσλαμβάνει πληροφορίες – λίγες στην αρχή και τελικά πολύ περισσότερες – για τον κόσμο γύρω του.

Σε αντίθεση με την ακοή του μωρού, η οποία είναι σχεδόν πλήρως ώριμη στο τέλος του πρώτου μήνα έξω από τη μήτρα, η αίσθηση της όρασης αναπτύσσεται σταδιακά. Μέχρι την ηλικία των 8 μηνών περίπου, το μωρό σας θα βλέπει τον κόσμο σχεδόν εξίσου καλά με εσάς.

Ενώ τα μάτια του νεογέννητου είναι σωματικά ικανά να βλέπουν μια χαρά κατά τη γέννηση, ο εγκέφαλός του δεν είναι έτοιμος να επεξεργαστεί όλες αυτές τις οπτικές πληροφορίες, οπότε τα πράγματα παραμένουν θολά για λίγο.

Το νεογέννητό σας μπορεί να δει έντονα χρώματα κατά τη γέννηση και θα μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων (ιδιαίτερα του κόκκινου και του πράσινου) μέχρι την ηλικία των 3 έως 4 μηνών.

Καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους, αναπτύσσεται και η ικανότητά τους να βλέπουν καθαρά, δίνοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να κατανοούν και να διαχειρίζονται το περιβάλλον τους. Αν και το μωρό σας ξεκινά τη ζωή του με την ικανότητα να βλέπει μόνο μέχρι το πρόσωπό σας όταν το κρατάτε αγκαλιά, το εύρος της διαύγειας αυξάνεται σταθερά, μήνα με το μήνα.

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού σας;

Στην αρχή το μωρό σας δεν μπορεί να εστιάσει σε απόσταση μεγαλύτερη από 20 έως 30 εκατοστά – μόλις όσο χρειάζεται για να διακρίνει το πρόσωπο του ατόμου που το κρατά στην αγκαλιά του. Μπορεί να ανιχνεύσει το φως, τα σχήματα και την κίνηση, αλλά όλα αυτά είναι αρκετά θολά. Κατάλληλα, το πρόσωπό σας είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα για το μωρό σας σε αυτή την ηλικία (ακολουθούμενο από μοτίβα υψηλής αντίθεσης, όπως η σκακιέρα), οπότε φροντίστε να του δώσετε αρκετό χρόνο να το βλέπει από κοντά.

 • 1 μηνός

Κατά τη γέννησή του, το μωρό σας δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιεί τα μάτια του σε συνδυασμό, οπότε τα μάτια του μπορεί να περιφέρονται τυχαία ή ακόμα και να διασταυρώνονται πού και πού. Αυτόν ή τον επόμενο μήνα, θα είναι σε θέση να εστιάζουν σταθερά και τα δύο μάτια και να παρακολουθούν ένα κινούμενο αντικείμενο. Μια κουδουνίστρα που θα περάσει μπροστά από το πρόσωπό τους συχνά θα τα καθηλώσει καθώς θα εξερευνούν αυτή τη νεοαποκτηθείσα ικανότητα. Μπορεί επίσης να τους αρέσει να παίζουν μάτια με μάτια μαζί σας: Με το πρόσωπό σας πολύ κοντά τους, μετακινήστε αργά το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη, με τα μάτια σας και τα δικά τους μάτια κλειδωμένα.

 • 2 μηνών

Το μωρό σας μπορούσε να δει έντονα χρώματα από τη γέννησή του, αλλά δυσκολευόταν να διακρίνει παρόμοιους τόνους, όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο προτιμούσαν το ασπρόμαυρο ή τα μοτίβα με υψηλή αντίθεση. Για τους επόμενους μήνες, ο εγκέφαλός τους θα μαθαίνει να διακρίνει τα χρώματα.

 • 3 μηνών

Το μωρό σας αρχίζει τώρα να τελειοποιεί την ικανότητά του να ακολουθεί κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του. Θα προσπαθήσει να φτάσει και τελικά να αρπάξει πράγματα. Επίσης, γίνονται όλο και καλύτερα στο να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα αρχίσουν να δείχνουν προτίμηση στα φωτεινά, βασικά χρώματα και στα πιο λεπτομερή και περίπλοκα σχέδια. Ενθαρρύνετε αυτή την ανάπτυξη δείχνοντας στο μωρό σας εικόνες, φωτογραφίες, βιβλία και παιχνίδια με έντονα χρώματα.

 • 4 μηνών

Το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει την αντίληψη του βάθους. Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο για εκείνα να εντοπίσουν τη θέση, το μέγεθος και το σχήμα ενός αντικειμένου και στη συνέχεια να λάβουν ένα μήνυμα από τον εγκέφαλό τους στο χέρι τους για να το απλώσουν και να το πιάσουν.

Στους 4 μήνες, έχουν τόσο την κινητική ανάπτυξη για να χειριστούν το έργο όσο και την ωριμότητα στα κυκλώματα του εγκεφάλου τους για να συντονίσουν όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για να το επιτύχουν. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξασκηθούν προσφέροντάς τους εύκολα στο πιάσιμο παιχνίδια όπως κουδουνίστρες.

Αν το μωρό σας δεν μπορεί να παρακολουθήσει ένα αντικείμενο καθώς κινείται στο οπτικό του πεδίο ή να κάνει σταθερή οπτική επαφή μαζί σας μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, ενημερώστε τον γιατρό του.

5 μηνών

Το μωρό σας βελτιώνεται στο να εντοπίζει πολύ μικρά αντικείμενα και να παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα. Μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει κάτι αφού δει μόνο ένα μέρος του. Αυτό είναι απόδειξη της εκκολαπτόμενης κατανόησης της μονιμότητας των αντικειμένων (γνωρίζοντας ότι τα πράγματα υπάρχουν ακόμη και όταν δεν μπορούν να τα δουν εκείνη τη στιγμή), γι’ αυτό και τους αρέσει να παίζουν κρυφτούλι. Πιθανόν να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ παρόμοιων έντονων χρωμάτων και θα αρχίσουν να εργάζονται σε πιο λεπτές διαφορές στα παστέλ.

8 μηνών

Η όραση του μωρού σας είναι σχεδόν ενήλικη ως προς τη διαύγεια και την αντίληψη του βάθους σε αυτό το στάδιο. Αν και η προσοχή του είναι περισσότερο εστιασμένη σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά, η όρασή του είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αναγνωρίζει ανθρώπους και αντικείμενα στην άλλη άκρη του δωματίου.

Πώς να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της όρασης του μωρού σας;

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός εξετάζει τα μάτια του παιδιού σας σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη του μωρού και του παιδιού σας. Ο γιατρός θα ελέγξει τη δομή και την ευθυγράμμιση των ματιών του παιδιού σας και την ικανότητά του να τα κινεί σωστά και θα αναζητήσει ενδείξεις συγγενών οφθαλμικών παθήσεων ή άλλων προβλημάτων.

Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό του μωρού σας εάν είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας έχετε έντονο οικογενειακό ιστορικό σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων – ιδίως προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην παιδική ηλικία.

Όταν το παιδί σας είναι 3 ή 4 ετών, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει πόσο καλά βλέπει το παιδί σας (την οπτική του οξύτητα), χρησιμοποιώντας διαγράμματα με εικόνες ή γράμματα. Αν ο γιατρός εντοπίσει προβλήματα ή αν στην οικογένεια του παιδιού σας υπάρχει έντονο ιστορικό οφθαλμικών προβλημάτων, μπορεί να σας παραπέμψει σε παιδοφθαλμίατρο. Είναι σημαντικό να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται τα οφθαλμικά προβλήματα νωρίς, επειδή ορισμένα είναι δύσκολο ή αδύνατο να διορθωθούν αργότερα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά προτιμούν τα ανθρώπινα πρόσωπα από όλα τα άλλα μοτίβα και εικόνες, οπότε αφήστε το μωρό σας να μελετήσει το πρόσωπό σας κρατώντας το κοντά στο δικό του (ειδικά όταν είναι νεογέννητο). Περίπου στον 1 μήνα, σχεδόν οτιδήποτε περνάτε μπροστά από το πρόσωπο του μωρού σας είναι πιθανό να το συναρπάσει. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με αναπτυξιακά παιχνίδια, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε εξίσου καλά με απλά παιχνίδια και καθημερινά οικιακά αντικείμενα.

Μετακινήστε μια κουδουνίστρα ή κάτι φωτεινό από τη μια πλευρά στην άλλη μπροστά από το πρόσωπο του μωρού σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να το μετακινήσετε πάνω και κάτω. Αυτό θα πρέπει να προσελκύσει την προσοχή του, αν και τα περισσότερα μωρά δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν ομαλά την κάθετη κίνηση μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 μηνών. Σημειώστε επίσης άλλα πράγματα που ενδιαφέρουν το παιδί σας οπτικά – τον ανεμιστήρα οροφής, τα πουλιά ή τα φύλλα που πέφτουν στην αυλή ή τα παιδιά της γειτονιάς που παίζουν.

Ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον του μωρού σας για τα βασικά χρώματα και τα παστέλ καθώς μεγαλώνει. Μερικά εξαιρετικά εντυπωσιακά ερεθίσματα είναι τα κινητά σε πρωτογενή χρώματα (κρεμασμένα σε απόσταση αναπνοής), οι πολύχρωμες αφίσες (βάλτε μία κοντά στην αλλαξιέρα του) και τα επιτραπέζια βιβλία που εντυπωσιάζουν οπτικά.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την όραση του μωρού σας;

Ο γιατρός τους θα ελέγχει τα μάτια του μωρού σας στις επισκέψεις ρουτίνας, αλλά αν παρατηρήσετε κάτι που δεν φαίνεται να είναι απόλυτα σωστό, φροντίστε να το αναφέρετε. Για παράδειγμα:

 • Το μωρό σας δεν παρακολουθεί ένα αντικείμενο (όπως το πρόσωπό σας ή μια κουδουνίστρα) και με τα δύο μάτια, δεν μπορεί να κάνει σταθερή οπτική επαφή ή δεν φαίνεται να μπορεί να δει μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 μηνών
 • Το μωρό σας δυσκολεύεται να κινήσει ένα ή και τα δύο μάτια του προς όλες τις κατευθύνσεις
 • Τα μάτια του μωρού σας κουνιούνται και δεν μπορούν να μείνουν ακίνητα
 • Τα μάτια του μωρού σας είναι σταυρωμένα τις περισσότερες φορές ή το ένα ή και τα δύο μάτια του μωρού σας τείνουν να γυρίζουν προς τα μέσα ή προς τα έξω.(Αυτό είναι φυσιολογικό για τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού σας, αλλά ενημερώστε το γιατρό σας εάν διαρκεί περισσότερο από αυτό)
 • Μία από τις κόρες του μωρού σας εμφανίζεται λευκή ή γκριζόλευκη
 • Τα μάτια του μωρού σας φαίνονται ευαίσθητα στο φως και δακρύζουν
 • Το βλέφαρο ή τα βλέφαρα του μωρού σας είναι πεσμένα
 • Το ένα ή και τα δύο μάτια έχουν πύον ή κρούστα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα φραγμένου δακρυϊκού πόρου. (Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας δείξει πώς να κάνετε μασάζ στον αγωγό για να τον ξεμπλοκάρετε)

Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα -ιδιαίτερα εάν ήταν πολύ πρόωρο, είχε κάποια λοίμωξη ή χρειαζόταν θεραπεία με οξυγόνο- διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει ορισμένα οφθαλμικά προβλήματα, όπως αστιγματισμό (θολή όραση), μυωπία, αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση) και στραβισμό (κακή ευθυγράμμιση των ματιών). Ο γιατρός του μωρού σας θα λάβει υπόψη του την πρόωρη κατάστασή του όταν θα αξιολογήσει τα μάτια του και θα προβεί σε τυχόν απαραίτητες παραπομπές.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved