Γυναίκα

Αιτίες που συντελούν στην εμφάνιση πολύποδων στον τράχηλο

Τι είναι ο πολύποδας στον τράχηλο της μήτρας;

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στον τράχηλο, όμως πρέπει πάντα να ελέγχοντα από τον γυναικολόγο. Το μέγεθός τους ποικίλει αλλά συνήθως είναι ένα με δύο εκατοστά και μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή πολλοί μαζί. Οι γυναίκες γύρω στα 40 με 50 που έχουν αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα πολύποδες, όπως και όσες έχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ή είναι έγκυες.

Οι πολύποδες μπορεί να έχουν διάφορους χρωματισμούς από γκρι-λευκό ως και έντονο κόκκινο ή μοβ χρώμα.Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι πολύποδων στον τράχηλο:

 • Εξωτραχηλικοί πολύποδες: Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτόν των τύπο πολυπόδων, οι οποίοι είναι μάζες στην εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου.
 • Ενδοτραχηλικοί πολύποδες: Οι πιο συνηθισμένοι πολύποδες που βρίσκονται μέσα στον τράχηλο και συνήθως εμφανίζονται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας;

Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, μπορεί, ωστόσο να εμφανιστούν τα παρακάτω:

 • κολπικές εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή, αν υπάρχει λοίμωξη
 • μεγαλύτερη ροή περιόδου
 • κηλίδες αίματος ενδιάμεσα στον κύκλο
 • αίμα μετά από την επαφή
 • αίμα μετά από κολπικές πλύσεις
 • αίμα μετά την εμμηνόπαυση

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης πολύποδων τραχήλου;

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προκαλεί τους πολύποδες στον τράχηλο, οι ειδικοί θεωρούν πως η βασικότερη αιτία φαίνεται πως είναι η μη ομαλή ανταπόκριση του σώματος στα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, έχουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Τα επίπεδα τους είναι πολύ υψηλά στα αναπαραγωγικά χρόνια της γυναίκας και για αυτόν τον λόγο είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν εκείνη την περίοδο οι τραχηλικοί πολύποδες, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου και πάλι τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Ο γυναικολόγος κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης μπορεί να διαπιστώσει με το απλό υπερηχογράφημα αν υπάρχουν πολύποδες στον τράχηλο και να προτείνει την ανάλογη θεραπεία, που συχνά είναι η αφαίρεση τους είτε με απόξεση, είτε υστεροσκοπικά, αν και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κρίνει ότι δε χρειάζεται να αφαιρεθούν άμεσα.

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης πολυπόδων στον τράχηλο της μήτρας

 • Πολύ υψηλά επίπεδα οιστρογόνων
 • Κάποια θρόμβωση στις φλέβες της περιοχής
 • Τραυματισμός του τραχήλου
 • Λοιμώξεις στον τράχηλο, τη μήτρα ή τον κόλπο. Οι λοιμώξεις στον τράχηλο μπορεί να δημιουργηθούν εξαιτίας της καντιντίασης, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο έρπης και τα κονδυλώματα, από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, από αποβολές, από εκτρώσεις και από βακτηριακές λοιμώξεις.

 

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What are the symptoms of a polyp of the cervix? medicalnewstoday.com/articles/322437.php#causes-and-appearance

What to know about cancer medicalnewstoday.com/articles/323648.php

Everything you need to know about estrogen medicalnewstoday.com/articles/277177.php

What to expect during menopause medicalnewstoday.com/articles/155651.php