Παιδί

Ακαδημαϊκός σεξισμός: Γιατί αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι άνδρες και οι γυναίκες στην εκπαίδευση;

Τα κορίτσια και οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους τομείς ΕΤΜΜ (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Αντιπροσωπεύουν μόνο το 27% των διδακτορικών πτυχίων στα μαθηματικά, το 15% στη φυσική, το 20% στην επιστήμη των υπολογιστών και το 20% στη μηχανική. Η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι η υποεκπροσώπηση των κοριτσιών σε αυτούς τους τομείς μπορεί να είναι αποτέλεσμα του σεξισμού κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων των κοριτσιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από τα μισά έφηβα κορίτσια έχουν αναφέρει ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή φανερού ακαδημαϊκού σεξισμού, ιδιαίτερα με τη μορφή αποθαρρυντικών σχολίων σχετικά με τις ικανότητές τους στα μαθηματικά ή τις θετικές επιστήμες. Τα σεξιστικά σχόλια μπορεί να είναι “καλοπροαίρετα” στη φύση τους (π.χ. “Πρέπει να είσαι ιδιοφυία γιατί δεν σπουδάζουν πολλά κορίτσια φυσική)” ή εντελώς υποτιμητικά (π.χ. “Μπήκες στο πρόγραμμα λογιστικής μόνο επειδή είσαι κορίτσι”).

Η έκθεση σε τέτοια σχόλια, ιδίως σε νεαρή ηλικία, μπορεί να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία ενός κοριτσιού. Μια τέτοια σεξιστική αντιμετώπιση μπορεί να είναι απογοητευτική και εξαντλητική, υπονομεύοντας τελικά την εμπιστοσύνη των κοριτσιών στις ικανότητές τους.

Ίσως πιο ύπουλο είναι ότι ο ακαδημαϊκός σεξισμός μπορεί να οδηγήσει τα κορίτσια να εσωτερικεύσουν αρνητικά πολιτισμικά στερεότυπα σχετικά με τις πνευματικές και ακαδημαϊκές τους ικανότητες (π.χ. “η ευφυΐα είναι ανδρική ιδιότητα”). Παρόλο που τέτοια στερεότυπα έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί ψευδή σε έρευνες, τα κορίτσια που εσωτερικεύουν αυτά τα στερεότυπα υποφέρουν από λιγότερα ακαδημαϊκά κίνητρα και επιτεύγματα. Υποστηρικτικοί δάσκαλοι, γονείς και φίλοι μπορούν να βοηθήσουν τα κορίτσια να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του ακαδημαϊκού σεξισμού και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε τομείς ΕΤΜΜ.

Ποιοι μπορούν να υποστηρίξουν τα κορίτσια που βιώνουν ακαδημαϊκό σεξισμό;

Οι μαθητές χρειάζονται δασκάλους που είναι ενθαρρυντικοί και που θα πιστεύουν στις ικανότητές τους ανεξάρτητα από το φύλο. Πράγματι, πολλοί εκπαιδευτικοί αποτελούν σημαντικά πρότυπα στη ζωή των μαθητών τους. Ωστόσο, σε περιβάλλοντα συνεκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί συχνά υιοθετούν ακαδημαϊκά στερεότυπα των δύο φύλων, θεωρώντας ότι τα αγόρια είναι πιο φυσικά προικισμένα στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες από ό,τι τα κορίτσια. Αυτές οι πεποιθήσεις εξηγούν σχεδόν το 50% του αναδυόμενου χάσματος στις επιδόσεις στα μαθηματικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου.

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη μοναδική θέση των εκπαιδευτικών να συμβάλουν στην εξίσωση των ακαδημαϊκών όρων ανταγωνισμού, καθώς μπορούν να ενορχηστρώσουν περιβάλλοντα μάθησης χωρίς αποκλεισμούς που προωθούν την επίτευξη επιδόσεων μεταξύ όλων των μαθητών τους. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιτύχουν σε αυτό το πλαίσιο δημιουργώντας τάξεις που ενσωματώνουν τα δύο φύλα ,όπως δραστηριότητες μεικτού φύλου, διάταξη καθισμάτων και ομάδες συνεργατικής μάθησης και εφαρμόζοντας προγράμματα σπουδών βασισμένα σε αποδείξεις που μειώνουν τα στερεότυπα και προωθούν τις προσδοκίες ισότιμης κατάστασης για τους μαθητές τους .

Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη των κοριτσιών που σχετίζονται με το ΕΤΜΜ. Όταν τα κορίτσια αισθάνονται πίεση να συμμορφωθούν με τα παραδοσιακά γυναικεία στερεότυπα, έχουν λιγότερα κίνητρα να ακολουθήσουν ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Ωστόσο, όταν τα κορίτσια αισθάνονται ότι τα ενδιαφέροντά τους υποστηρίζονται ενεργά και επικυρώνονται από τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέξουν ακαδημαϊκούς τομείς που έχουν απήχηση σε αυτές, αντί για τις στερεότυπες προσδοκίες.

Τέλος, τα κορίτσια με θετικό σύστημα υποστήριξης από συνομηλίκους ,τείνουν να έχουν ισχυρότερη αυτοαντίληψη των ικανοτήτων τους στα μαθήματα ΕΤΜΜ. Ειδικότερα, το να έχουν φίλους που έχουν παρόμοια ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα και ακαδημαϊκά κίνητρα αποδεικνύεται χρήσιμο από αυτή την άποψη. Βέβαια, ο εντοπισμός μιας τέτοιας υποστήριξης στην ομάδα των συνομηλίκων μπορεί να είναι δύσκολος, επειδή οι συνομήλικοί είναι επίσης η πιο κοινή πηγή σεξιστικών σχολίων, ιδίως οι άνδρες συνομήλικοί. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί και άλλοι ενήλικες να είναι ενήμεροι για τα σεξιστικά πειράγματα μέσα στις ομάδες συνομηλίκων και να εκπαιδεύουν τους νέους σχετικά με τους κινδύνους αυτών.

Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να προωθηθούν περιβάλλοντα που επιτρέπουν στους νέους να ακολουθήσουν ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα που τους ταιριάζουν. Για πολλά κορίτσια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα στερεοτυπικά εμπόδια των φύλων που σχετίζονται με το ΕΤΜΜ. Οι νέοι εσωτερικεύουν τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία και έτσι πολλά κορίτσια μπορεί να επηρεαστούν από το πώς οι άλλοι βλέπουν τις ικανότητές τους σε αυτά τα θέματα. Πράγματι, πολλές μαθήτριες έχουν βιώσει μια μειωμένη αίσθηση ικανότητας στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες λόγω αυτών των κοινωνικών απόψεων. Οι υποστηρικτικοί δάσκαλοι, οι γονείς και οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων και μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερα κορίτσια να συμμετάσχουν με επιτυχία και να συνεισφέρουν στο ΕΤΜΜ τις επόμενες δεκαετίες.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Leaper, C., & Brown, C. S. (2008). Perceived experiences with sexism among adolescent girls. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18489421/

Brown, C. S., & Leaper, C. (2010). Latina and european american girls’ experiences with academic sexism and their self-concepts in mathematics and science during adolescence. Sex Roles https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2993888/

Robinson-Cimpian, J. P., Lubienski, S. T., Ganley, C. M., & Copur-Gencturk, Y. (2014). Teachers’ perceptions of students’ mathematics proficiency may exacerbate early gender gaps in achievement. Developmental Psychology https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24294875/

Fabes, R. A., Martin, C. L., Hanish, L. D., & DeLay, D. (2018). Gender integration in coeducational classrooms: Advancing educational research and practice. School Psychology Quarterly, https://psycnet.apa.org/record/2018-26640-001

Bian, L., Leslie, S. J., & Cimpian, A. (2017). Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests. Science https://www.science.org/doi/10.1126/science.aah6524

Leaper, C., Farkas, T., & Brown, C. S. (2012). Adolescent girls’ experiences and gender-related beliefs in relation to their motivation in math/science and English. Journal of Youth and Adolescence https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21769612/

Τι είναι STEM; https://stem.edu.gr/%CF%84%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-stem/

Bias https://www.psychologytoday.com/intl/basics/bias