Ορθοπαιδικά

Ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία: Ενέχει κίνδυνο για τα οστά;

Οι έφηβες που πίνουν τακτικά τέσσερα ή πέντε αλκοολούχα ποτά ας προετοιμάζονται για μια ζωή με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη περιελάμβανε γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν τακτικά κατά τη διάρκεια του λυκείου και κατά το πρώτο έτος της σχολής. Αυτό σημαίνει ότι κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε διάστημα δύο ωρών. Στις πιο βαριές περιπτώσεις κραιπάλης, η υγεία των οστών δεν ήταν τόσο καλή όσο σε εκείνες που δεν έπιναν στο λύκειο. Αυτό φάνηκε ακόμη και αφού συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των οστών.

Πότε έχουν οι γυναίκες τη μέγιστη οστική πυκνότητα;

Αν δεν φτάσετε στο μέγιστο επίπεδο οστικής μάζας, μπορεί να μην το αναγνωρίσετε. Αλλά ειδικά στις γυναίκες, η έλλειψη οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι πραγματικά σημαντική αργότερα, όταν μπορεί να αναπτύξετε εύθραυστα οστά, οστεοπόρωση και να έχετε κατάγματα. Η οστική μάζα των γυναικών φτάνει στη μέγιστη πυκνότητά της όταν μια γυναίκα είναι μεταξύ 20 και 25 ετών. Μετά από αυτό, η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Έτσι, οτιδήποτε διακόπτει την παραγωγή οστού πριν από αυτή την κορύφωση μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να είναι κρίσιμο σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν τα κατάγματα από την οστική αραίωση, την οστεοπόρωση, καθιστούν ανενεργούς πολλούς ενήλικες.

Ποια ήταν η μεθοδολογία της έρευνας;

Στη μελέτη συμμετείχαν 87 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών. Το 60% ήταν λευκές, 18 από αυτές ανήκαν στην πιο βαριά κατηγορία τακτικών κραιπάλων. Η μελέτη όρισε τη βαριά κραιπάλη ως περισσότερα από 115 επεισόδια από την αρχή του λυκείου, ή σχεδόν δύο φορές το μήνα κατά μέσο όρο. Όλες υποβλήθηκαν σε σπινθηρογράφημα οστών για τη μέτρηση της οστικής τους πυκνότητας. Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα ώστε να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των οστών, όπως το βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η χρήση αντισυλληπτικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν συστηματικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική τους στήλη. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα.

Ποιες επιπτώσεις έχει το αλκοόλ στα οστά;

Με την πάροδο των ετών, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, επειδή τα εφηβικά χρόνια είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Η πρόσληψη αλκοόλ άνω των 60-90 ml ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής στην απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Το αλκοόλ μειώνει επίσης τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών, ιδίως στη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να εξηγεί τη διαπίστωση χαμηλότερης μάζας στη σπονδυλική στήλη σε φοιτήτριες που έπιναν τακτικά, Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούν επίσης διάφορες αλλαγές που ενθαρρύνουν τη διάσπαση των οστών.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τις επιπτώσεις της κραιπάλης και της οστικής πυκνότητας στους άνδρες, αλλά υποψιάζονται ότι τα ευρήματα θα ήταν παρόμοια στους άνδρες. Υπάρχουν κάποιες διαφορές στις ορμόνες και στον χρόνο της εφηβείας σε άνδρες και γυναίκες, αλλά μια παρόμοια δυναμική πιθανώς συμβαίνει και στους άνδρες.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Heavy Episodic Drinking Is Associated With Poorer Bone Health in Adolescent and Young Adult Women https://www.jsad.com/doi/abs/10.15288/jsad.2018.79.391