Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Δέρματος

Ακμή από τη χρήση μάσκας: Πώς θα ανακουφιστείτε;

Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, διότι είναι ένας σημαντικός τρόπος αποτροπής της λοίμωξης (covid-19). Παρόλα αυτά, συμβάλλουν στην ακμή, στα σπυράκια και στους φραγμένους πόρους δηλαδή, που σχηματίζονται στο πηγούνι και στα μάγουλα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «maskne» και οφείλεται στην τριβή του υφάσματος στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στον ιδρώτα του δέρματος κάτω από τη μάσκα, στα βακτήρια και τον ερεθισμό.

Σίγουρα η παράβλεψη της μάσκας δεν είναι καλή ιδέα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρόποι που ανακουφίζουν τις εξάρσεις αυτού του φαινομένου.

Πώς θα ανακουφίσετε την ακμή που προκαλείται από τη χρήση μάσκας;

  • Επιλέξτε τη σωστή μάσκα: Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, χρειάζεται να φορούν χειρουργικές μάσκες. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιλέξουν υφασμάτινες, βαμβακερές ή μεταξωτές μάσκες με μαλακό πανί για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της μόλυνσης, οι οποίες δεν προκαλούν αυξημένο ερεθισμό. Επιπρόσθετα, οι μάσκες δεν πρέπει να είναι σφικτές στο πρόσωπο, τη μύτη και το πιγούνι. Όσο πιο σφικτές είναι, τόσο περισσότερη τριβή, θερμότητα και πίεση προκαλούν, ερεθίζοντας την επιδερμίδα και συμβάλλοντας στην ακμή.
  • Φροντίστε να πλένετε τακτικά τη μάσκα σας: Η συσσώρευση βακτηρίων σε μια μάσκα, η οποία όταν χρησιμοποιείται ζεσταίνεται και υγραίνεται, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν ακμή. Για το λόγο αυτό, η μάσκα πρέπει να πλένεται τακτικά ή να αντικαθίσταται με καινούρια. Οι ειδικοί μάλιστα, συστήνουν το πλύσιμο της μάσκας μετά από κάθε χρήση.
  • Καθαρίστε τακτικά το πρόσωπο σας: Για να μειώσετε τις εξάρσεις ακμής, φροντίστε να πλένετε το πρόσωπο σας μια δύο φορές την ημέρα, καθαρίζοντας το από μακιγιάζ, βρωμιά, λάδι και βακτήρια. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο νεροχύτη, χρησιμοποιείστε ειδικά υγρά μαντιλάκια.
  • Καταπολεμήστε τα βακτήρια: Το Cutibacterium acnes είναι ένα βακτήριο του δέρματος που προκαλεί σπυράκια. Για να το καταπολεμήσετε χρησιμοποιείστε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο βενζοϋλίου, γλυκολικό οξύ, θείο ή έλαιο τσαγιού, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Χρησιμοποιείστε τα όμως με σύνεση γιατί η απερίσκεπτη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, κοκκίνισμα και ερεθισμό. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.
  • Χρησιμοποιείστε κρέμα βιταμίνης Α: Έχει αποδειχθεί ότι μια νυχτερινή κρέμα με gel Adapalene συρρικνώνει και αποτρέπει τις κηλίδες του δέρματος. Το Adapalene είναι συστατικό που προέρχεται από την βιταμίνη Α και είναι το πιο ισχυρό μη συνταγογραφούμενο ρετινοειδές που διατίθεται στα φαρμάκια. Απλώστε στο δέρμα σας μια λεπτή στρώση gel Adapalene κάθε βράδυ και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα εάν δείτε ότι το δέρμα σας το ανέχεται. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και ξηρότητα.
  • Χειριστείτε με προσοχή το δέρμα σας: Αποφύγετε το τρίψιμο του δέρματος σας και τα περιττά αγγίγματα. Μην κάνετε απολέπιση περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Προστατευθείτε από τον ήλιο χρησιμοποιώντας αντηλιακό. Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα 1-2 φορές την ημέρα.

Στην περίπτωση που οι πιο πάνω στρατηγικές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για περεταίρω εξέταση και θεραπεία

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι