Εγκυμοσύνη

Ακμή εγκυμοσύνης: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή και, για πολλούς, τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου και ενδεχομένως του δεύτερου τριμήνου.

Προκαλείται από τις αυξήσεις της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία αυξάνει την παραγωγή λιπαρότητας. Οι δερματολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι οι έγκυες γυναίκες με ακμή μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την αλλαγή στην εμφάνιση που μπορεί να επιφέρει η εγκυμοσύνη.

Για ορισμένες γυναίκες, η απόφαση να δημιουργήσουν οικογένεια μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν ένα συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι από το στόμα, το οποίο ηρεμούσε την ακμή τους για χρόνια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό βήμα. Δεν θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει κανένας τέτοιος φόβος για τη διακοπή του χαπιού ή ότι δεν θα έχετε καμία επιλογή. Συνήθως, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι για να ηρεμήσουν την ακμή τους, είναι συχνά για ήπια έως μέτρια ακμή, αν αυτό συμβαίνει. Επομένως, ναι, η ακμή της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινωθεί, αλλά έχετε και άλλες επιλογές στη διάθεσή σας.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ακμή;

Όταν πρόκειται για το πώς η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει το δέρμα σας, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από διάφορα πράγματα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει διπλή επίδραση, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και τα επίπεδα των ορμονών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες έχουν σίγουρα επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά σας – συχνά οι έγκυες γυναίκες παρατηρούν μια λάμψη και μια βελτίωση στα μαλλιά τους – οπότε οι ορμονικές επιρροές υπάρχουν σίγουρα στην εγκυμοσύνη, αλλά εξαρτάται από την ισορροπία των ορμονών σας, η οποία είναι κάτι ατομικό.

Όλα καταλήγουν στην ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης, η οποία αλλάζει κυκλικά σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ορισμένες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε αυτή την ισορροπία, οπότε ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά. Για την πλειονότητα των γυναικών, ειδικά αν η ακμή τους είναι ήπια, τείνει να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η ακμή ορισμένων ανθρώπων χειροτερεύει.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση της ακμής στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε ποια φάρμακα και θεραπείες για την ακμή είναι απολύτως απαγορευτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την προσπάθεια της σύλληψης.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε θεραπείες όπως τα ρετινοειδή (από το στόμα ή τοπικά), η σπιρονολακτόνη και ορισμένα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω σύνδεσης με γενετικές ανωμαλίες.

Είναι πιο δύσκολο να πούμε τι είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ερευνητές δεν πραγματοποιούν μελέτες σε έγκυες γυναίκες. Επομένως, πολλά από τα δεδομένα μας προέρχονται από μελέτες σε ζώα.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες θεραπείες της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να θεωρούνται ως “μέτρα αναμονής“. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αν υποφέρετε από ενοχλητική ακμή θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε πριν από τη σύλληψη, αν η εγκυμοσύνη έχει ήδη προγραμματιστεί. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα απολύτως εφικτό!

Ποιες άλλες ασφαλείς θεραπείες για την ακμή μπορείτε να κάνετε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για τις γυναίκες που παλεύουν με την ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ο βασικός άξονας είναι οι τοπικές θεραπείες. Έχετε μια ολόκληρη σειρά από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για το πλύσιμο του προσώπου, τοπικά αντιβιοτικά και άλλες κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε τις ποσότητες συστατικών όπως το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου στη συσκευασία.

Τα προϊόντα για το πλύσιμο του προσώπου που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή και περιέχουν σαλικυλικό οξύ θεωρούνται ασφαλή σε συγκεντρώσεις όχι μεγαλύτερες από 2% για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, όπως στα χημικά peeling, και το σαλικυλικό οξύ από το στόμα δεν είναι ασφαλές. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε με  τον δερματολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε το σαλικυλικό οξύ.

Τα μη συνταγογραφούμενα άλφα υδροξυοξέα (AHA), όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, θεωρούνται γενικά ασφαλή για χρήση σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας αλλά οι υψηλές συγκεντρώσεις, όπως αυτές που βρίσκονται στα χημικά peelings, πρέπει να αποφεύγονται. Ομοίως, το τοπικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου θεωρείται ασφαλές σε συγκεντρώσεις έως 5%, που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες.

Μια άλλη καλή επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το τοπικό αζελαϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να μειώσει τη μελάγχρωση, η οποία συχνά σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο σε περιεκτικότητα 10% ή με ιατρική συνταγή – Finacea (15%) και Skinoren (20%).

Τέλος υπάρχει επίσης μια ολόκληρη σειρά από θεραπείες με χαμηλό φως για την ακμή της εγκυμοσύνης, τις οποίες μπορούν να διερευνήσουν οι γυναίκες, καθώς και ορισμένα αντιβιοτικά που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Τα ασφαλέστερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούμε στην εγκυμοσύνη είναι η ερυθρομυκίνη, που λαμβάνεται από το στόμα, και τα τοπικά αντιβιοτικά όπως η κλινδαμυκίνη. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τοπικές θεραπείες όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ ή το γαλακτικό οξύ – αλλά όχι με σκευάσματα βιταμίνης Α (ρετινοειδή), τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε πάντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.