Υγεία Δέρματος

Ακμή: Ποιος ο ρόλος του καφέ στην εμφάνισή της;

Ο καφές συσχετίζεται με πάρα πολλά προβλήματα υγείας και ένα από αυτά είναι και η ακμή, ωστόσο δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει ακμή. Αντίθετα, ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, που είναι ευεργετικά για το δέρμα, αλλά πράγματι σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί έξαρση της ακμής τους ή αυξάνει την λιπαρότητα του δέρματος τους. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι με ακμή μπορούν να καταναλώνουν καφέ με μέτρο χωρίς να παρουσιάσουν επιδείνωση, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν πρόσθετα, όπως γάλα και ζάχαρη.

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ για το δέρμα;

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καφέ ωφελούν την υγεία του δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για ουσίες που εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την κυτταρική βλάβη και την οξείδωση. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια στοιχεία ερευνών, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιώσουν την ακμή. Συγκεκριμένα, μια μικρή πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι τα τοπικά αντιοξειδωτικά βοήθησαν στη βελτίωση της ακμής των συμμετεχόντων όταν χρησιμοποιούνταν παράλληλα με φάρμακα κατά της ακμής, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ.

Ποιες ορμόνες επηρεάζει ο καφές και τελικά οδηγεί σε ακμή;

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα φυσιολογικά επίπεδα διάφορων ορμονών του σώματος και αυτό προκαλεί ανησυχία στους λάτρεις του καφέ.

1. Κορτιζόλη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της λεγόμενης ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης. Μια μελέτη σε 144 νεαρές γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα του στρες, άρα τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, οδήγησαν σε περισσότερη ακμή. Επιπρόσθετα, η κορτιζόλη ωθεί το δέρμα στην παραγωγή περισσότερου σμήγματος στους πόρους του δέρματος, οπότε οδηγεί τις περισσότερες φορές σε ακμή.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενδεχομένως να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ακμή, όπως:

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα και δημιουργείται φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή επηρεάζει το δέρμα, προκαλώντας εξάρσεις ακμής. Για να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες του καφέ, είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση του λίγες ώρες πριν από τον ύπνο.

2. Ινσουλίνη

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, γεγονός που σύμφωνα με διάφορες μελέτες, επιδεινώνει την ακμή. Μια μελέτη μάλιστα, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή ακμή.

3. Οιστρογόνα

Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μια παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 250 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 200 χιλιοστόγραμμων (mg) καφεΐνης, αύξησε τα επίπεδα των οιστρογόνων σε Ασιάτισσες γυναίκες, αλλά τα μείωσε στις λευκές γυναίκες.

Η προσθήκη γάλακτος στον καφέ επιδεινώνει την ακμή;

Σύμφωνα με ενδείξεις μελετών, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή ή να προκαλέσει ακμή. Έτσι η προσθήκη γάλακτος στον καφέ θεωρείται ένας ενισχυτικός παράγοντας έξαρσης της ακμής.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν περισσότερο αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά, είχαν σημαντικά περισσότερη ακμή σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν πλήρες γάλα ή καθόλου γάλα. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε 57 άτομα με ακμή, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο γάλα έτειναν να έχουν περισσότερη ακμή. Τέλος, μια μελέτη που εξέτασε την σχέση της διατροφής με την ακμή, έδειξε ότι η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα (IGF-1), ο οποίος σε υψηλά επίπεδα οδηγεί σε ακμή.

Μπορεί η ζάχαρη να προκαλέσει ακμή;

Άτομα που έχουν ακμή ενδέχεται να πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν τη ζάχαρη στον πρωινό καφέ τους, τονίζουν οι ειδικοί. Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ακμής και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων γλυκαιμικών τροφών, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες σακχάρων. Συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερες γλυκαιμικές τροφές είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ακμής, ενώ μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η διατροφή που περιέχει ελάχιστη ζάχαρη, βοηθά στη βελτίωση της ακμής.

Υπάρχει τρόπος να πίνετε καφέ χωρίς επιδεινωθεί η ακμή;

Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι που αν τους ακολουθήσετε μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, χωρίς να επιδεινώσετε την ακμή σας:

  • Καταναλώστε λιγότερη καφεΐνη συνολικά: Μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό καφεΐνης που καταναλώνετε, χρησιμοποιώντας καφέ χωρίς καφεΐνη ή πίνοντας λιγότερο κανονικό καφέ. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και άλλα ποτά, όπως το τσάι και τα ενεργειακά ποτά, που περιέχουν επίσης καφεΐνη. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), συνιστά 400 mg καφεΐνης την ημέρα ή 4-5 φλιτζάνια κανονικού καφέ. Σημειώνεται ότι μερικά άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης, ενδεχομένως να χρειαστεί να καταναλώνουν πολύ λιγότερο καφέ από αυτό που συνιστάται.
  • Μειώστε τη ζάχαρη: Η προσθήκη λίγης ή καθόλου ζάχαρης στον καφέ, θα μειώσει την ακμή. Είναι σημαντικό, επίσης, να απομακρύνετε από τη διατροφή σας τα πολύ γλυκά ποτά και τρόφιμα.
  • Μειώστε το γάλα χαμηλών λιπαρών ή το αποβουτυρωμένο γάλα: Χρησιμοποιείστε μια εναλλακτική κρέμα γάλακτος ή κανονικό γάλα στον καφέ σας.

Ποιες οι αιτίες της ακμής και πώς θεραπεύεται;

Τα λιπαρά οξέα που παράγει το δέρμα, όταν εκκρίνονται σε υπερβολικές ποσότητες, προκαλούν συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος μέσα στους πόρους. Τα βακτήρια του δέρματος, σε συνδυασμό με το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα προκαλούν κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια και έξαρση της ακμής.

Οι αιτίες της ακμής ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η έρευνα δείχνει ότι η ακμή μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία, είτε υπάρχει οικογενειακό ιστορικό είτε όχι.

Όσον αφορά τη θεραπεία της ακμής, υπάρχουν διάφορα προϊόντα καθαρισμού για τα οποία δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο βενζοϋλίου. Στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί κάποια βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη σε ένα δερματολόγο. Σημειώνεται, ότι η ακμή που παραμένει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία και σωματικές ουλές.


+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Coffee and acne: What is the link? https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-coffee-cause-acne

Health benefits and risks of drinking coffee https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202

The association between stress and acne among female medical students in Jeddah, Saudi Arabia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5722010/

Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/

Acne vulgaris and its association with dietary intake: a Malaysian perspective http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/27/5/1141.pdf

Spilling the Beans: How Much Caffeine is Too Much? https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much

The effect of dietary glycemic index and load on acne vulgaris: A systematic review http://jdc.tums.ac.ir/browse.php?a_id=5251&sid=1&slc_lang=en

Effects of caffeine on sleep quality and daytime functioning https://www.dovepress.com/effects-of-caffeine-on-sleep-quality-and-daytime-functioning-peer-reviewed-fulltext-article-RMHP

Addressing Free Radical Oxidation in Acne Vulgaris https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756869/

Cortisol responses to mental stress, exercise, and meals following caffeine intake in men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16631247

Genetic architecture of acne vulgaris https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.14385

Caffeine effects on cardiovascular and neuroendocrine responses to acute psychosocial stress and their relationship to level of habitual caffeine consumption. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2195579

Chronic Stress, Cortisol Dysfunction, and Pain: A Psychoneuroendocrine Rationale for Stress Management in Pain Rehabilitation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263906/

Insulin resistance in severe acne vulgaris https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/

From pathogenesis of acne vulgaris to anti-acne agents https://link.springer.com/article/10.1007/s00403-019-01908-x

Differences in Dietary Glycemic Load and Hormones in New York City Adults with No and Moderate/Severe Acne https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267217303349