Υγεία Δέρματος

Ακμή: Σωστή διαχείριση για σκούρα δέρματα

Η ακμή επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και δεν διαχωρίζει σκούρα και ανοιχτόχρωμα δέρματα. Για τους ανθρώπους με πιο σκούρο δέρμα ωστόσο, η ακμή αποτελεί πρόκληση, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα σημάδια και ουλές που διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι η ίδια η ακμή.

Γιατί η ακμή προκαλεί περισσότερα προβλήματα στα άτομα με πιο σκούρο δέρμα;

Η μελανίνη, το μόριο που δίνει χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά μας, μας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και από την φλεγμονή.

Όταν το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή εξαιτίας της ακμής, απελευθερώνει περισσότερη μελανίνη. Αυτό το πλεόνασμα μελανίνης οδηγεί συνήθως σε μαύρα σημάδια (μια κατάσταση γνωστή ως μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός – PIH), τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο δέρμα, από ότι η ίδια η ακμή. Τα σημάδια αυτά είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στα άτομα με πιο σκούρο δέρμα, καθώς το σώμα τους περιέχει ήδη αυξημένα επίπεδα μελανίνης. Μάλιστα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, δημιουργούνται ουλές ή  χηλοειδείς υπερτροφικές ουλές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προληπτικά μέτρα και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Πώς θα θεραπεύσετε την ακμή;

Η ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται με απαλά προϊόντα, επειδή οι σκληρότερες θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ξηροδερμία ή ερεθισμό, επιδεινώνοντας τα μαύρα σημάδια και τις ουλές.

Οι τοπικές κρέμες και τα τζελ ρετινόλης βοηθούν στον καθαρισμό των πόρων, μειώνουν την φλεγμονή, επιταχύνουν την διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και κατά συνέπεια βοηθούν στη θεραπεία των ουλών και των μαύρων σημαδιών.

  • Ξεκινήστε αρχικά με ένα ήπιο προϊόν ρετινόλης (0,1%) και αυξήστε σταδιακά την συχνότητα χρήσης του, ώστε να αποφύγετε τον ερεθισμό.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να απομακρύνετε τα βακτήρια από το δέρμα σας, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής.
  • Αποφύγετε να πιέζετε και να πειράζετε τα σπυράκια σας, για να μην εξαπλωθεί η ακμή.

Σημειώνεται ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, οπότε πρέπει να είστε υπομονετικοί.

Μια επιπρόσθετη αιτία ακμής, κυρίως στο μέτωπο, είναι ορισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως προϊόντα που έχουν ως βάση τους το λάδι και οι παχύρευστες μαλακτικές κρέμες που χρησιμοποιούνται συχνότερα από άτομα που έχουν πιο σγουρά μαλλιά. Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την ακμή στο μέτωπο πρέπει να χρησιμοποιείτε τα εν λόγω προϊόντα στο μεσαίο σημείο του τριχωτού της κεφαλής και στις άκρες των μαλλιών σας, αποφεύγοντας εντελώς την επαφή τους με το μέτωπο σας.

Τέλος, αν νιώθετε ότι η ακμή σας οφείλεται στην τριβή της προστατευτικής μάσκας στο δέρμα σας, τότε:

  • Αρχίστε να πλένετε το πρόσωπο σας μόλις αφαιρείτε τη μάσκα σας.
  • Φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε για μέρες την ίδια μάσκα.
  • Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα πριν φορέσετε τη μάσκα σας, για να μειώσετε τις επιπτώσεις της τριβής.

Πώς θα θεραπεύσετε τα μαύρα σημάδια και τις ουλές;

Όταν η φλεγμονή του δέρματος τεθεί υπό έλεγχο, τα μαύρα σημάδια θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σταδιακά. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι, που μπορούν να επισπεύσουν αυτή τη διαδικασία.

Επιλέξτε προσεκτικά τις κρέμες σας: Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κρέμες που χρησιμοποιείτε, καθώς μερικές περιέχουν υπερβολικές ποσότητες κορτικοστεροειδών, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο είδος ακμής που ονομάζεται στεροειδής ακμή. Οι ειδικοί συνιστούν κρέμες που περιέχουν ρετινόλες, αζελαϊκό οξύ, γλυκολικό οξύ ή υδροκινόνη. Ακολουθείστε κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης και για επιπλέον προστασία χρησιμοποιείστε καθημερινά αντιηλιακή κρέμα.

Καλλυντικές διαδικασίες: Καλλυντικές διαδικασίες, όπως το λέιζερ και η μικροδερμοαπόξεση, προσφέρουν συνήθως άμεση θεραπεία για τα μαύρα σημάδια και τις ουλές. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε είναι εξειδικευμένος, γιατί το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.