Πρόληψη και θεραπεία

Ακολουθείστε αυτές τις 10 συνήθειες για να είστε υγιείς

Οι μικρές καθημερινές συνήθειες είναι αυτές που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και σύμφωνα με μελέτες η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Μερικές από τις συνήθειες των πιο υγιών ανθρώπων είναι οι εξής:

  1. Τρώτε πάντα πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού καθημερινά είναι πολύ σημαντική γιατί ενεργοποιεί το μεταβολισμό από την αρχή της ημέρας και εμποδίζει την υπερβολική κατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στη μέρα.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά που ξεκινάνε τη μέρα τους με ένα υγιεινό πρωινό έχουν καλύτερες αποδόσεις στη δουλειά και στο σχολείο, αντίστοιχα.

  1. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Ο προγραμματισμός των γευμάτων είναι μια συνήθεια των υγιών ανθρώπων, η οποία τους βοηθά να σκεφτούν τους στόχους και τις ανάγκες τους και αναλόγως να προσαρμόσουν τη διατροφή τους, χωρίς να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές.

  1. Πιείτε άφθονο νερό

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για μια υγιή ζωή. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 80% νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού, μυοσκελετικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα θεωρείται απαραίτητη και πολύ ευεργετική για την υγεία.

  1. Γυμναστείτε

Η τακτική άσκηση παρουσιάζει πολλά σημαντικά οφέλη για τη σωματική, αλλά και τη ψυχική υγεία. Τριάντα λεπτά περπατήματος καθημερινά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικά, ενώ η εκγύμναση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής.

  1. Αποσυνδεθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η μείωση του χρόνου αφιέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια συνήθεια των υγιών ανθρώπων που τους επιτρέπει να ηρεμούν και να ασχοληθούν με πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ενασχόληση με κάποιο χόμπι και η κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα.

  1. Αποκτάτε συνεχώς νέες δεξιότητες

Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου, καθώς η διανοητική εργασία, που χρειάζεται για παράδειγμα στην εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης και να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer.

  1. ΜΗΝ καπνίζετε

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, ενώ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτός από τις βλαβερές επιπτώσεις στους καπνιστές όμως, βλάπτει και τους αεραγωγούς και πνεύμονες των παθητικών καπνιστών, με αποτέλεσμα να αποτελεί επίσης κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

  1. Κοιμάστε καλά

Ο καλός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός και συνδέεται με πολλά οφέλη υγείας, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της διάθεσης, η όξυνση της μνήμης και μακροπρόθεσμα η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών. Οι επτά έως εννιά ώρες ύπνου ημερησίως θεωρούνται ιδανικές για μια καλή ξεκούραση και γενικότερα καλή υγεία.

  1. Περνάτε χρόνο στη φύση

Η προτίμηση μιας βόλτας έξω αντί για παρακολούθηση τηλεόρασης είναι εξαιρετικά ευεργετική όχι μόνο επειδή θέτει το σώμα σε κίνηση, αλλά βοηθά και στην έκθεση για λίγα λεπτά στον ήλιο, που είναι σημαντική για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D. Η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, της καρδιάς, κλπ.

Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που προτιμούσαν τις βόλτες στη φύση, αντί για τους δρόμους κατοικημένων περιοχών, ήταν πιο ήρεμοι.

  1. Φροντίστε την πνευματική και ψυχική σας υγεία

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μια ολιστική προσέγγιση που, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μειώσει το άγχος, να ανακουφίσει από τον πόνο και να βελτιώσει τη διάθεση. Ο διαλογισμός είναι μια από τις πιο διάσημες πρακτικές εξάσκησης ενσυνειδητότητας και σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, 8 εβδομάδες τακτικού διαλογισμού μπορούν να αλλάξουν μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, τη μάθηση και τη μνήμη.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved