Ωτορινολαρυγγολογικά

Ακουστικά βαρηκοΐας: Ποιοι δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή για την αγορά τους;

Η FDA εξέδωσε πρόσφατα έναν νέο κανονισμό, ο οποίος επιτρέπει στα άτομα με ήπια ή μέτρια απώλεια ακοής, να αγοράσουν έναν προσιτό τύπο ακουστικών βαρηκοΐας, χωρίς ιατρική συνταγή, είτε μέσω καταστημάτων, είτε μέσω διαδικτύου.

Ποιοι μπορούν να αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή;

Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής και τα άτομα κάτω των 18 ετών, είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται τον γιατρό τους και ακολούθως έναν ειδικό ακουολόγο, για την συνταγογράφηση και την επιλογή των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας.

Η ίδια διαδικασία ίσχυε μέχρι σήμερα και για τα άτομα με ήπια ή μέτρια απώλεια ακοής, τα οποία ωστόσο, στο εξής δεν θα χρειάζονται ιατρική συνταγή, ούτε θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη τους σε κάποιον ακουολόγο. Πλέον, τα άτομα αυτά θα μπορούν να παραβλέψουν τα προαναφερθέντα βήματα και να αγοράσουν τις συσκευές τους κατευθείαν από καταστήματα του λιανικού εμπορίου ή να τις παραγγείλουν μέσω διαδικτύου.

Ο πιο πάνω κανονισμός της FDA, κάνει την διαδικασία ευκολότερη και πιο φιλική από πλευράς κόστους, διότι οι εγκεκριμένες για τον σκοπό αυτό συσκευές βαρηκοΐας είναι λιγότερο δαπανηρές. Μέχρι σήμερα, πολλοί άνθρωποι με θέματα ακοής, αδυνατούσαν να αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας και ως εκ τούτου παραμελούσαν την ακουστική τους υγεία. Σύμφωνα με τον Xavier Becerra, γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο νέος κανονισμός της FDA θα επιτρέψει την πώληση φθηνότερων συσκευών βαρηκοΐας και σε κοινότητες που παραδοσιακά μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

Παρά τα θετικά πρόσημα που πήρε η απόφαση της FDA, η Angela Shoup, PhD, καθηγήτρια στη Σχολή Συμπεριφορικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις εξωχρηματιστηριακές πωλήσεις ακουστικών βαρηκοΐας. Παρόλο που είναι θεμιτές οι προσπάθειες μείωσης του κόστους και βελτιωμένης πρόσβασης του πληθυσμού στα ακουστικά βαρηκοΐας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την υπεραπλούστευση της απώλειας ακοής και κατά συνέπεια για την αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης κάθε ασθενούς. Με απλά λόγια, η συμμετοχή του γιατρού και του ακουολόγου στη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας, εξασφαλίζει ότι η διάγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης θα είναι ακριβής και ότι η επιλογή των ακουστικών βαρηκοΐας θα είναι η καταλληλότερη, κάτι που παραβλέπει ο νέος κανονισμός.

Ποιο είδος ακουστικών βαρηκοΐας αφορά ο νέος κανονισμός της FDA; Ποιες απαιτήσεις έχει η υπηρεσία από τις κατασκευαστικές εταιρείες;

Ο νέος κανονισμός της FDA αφορά ακουστικά αγωγιμότητας αέρα, τα οποία βελτιώνουν την ακοή ενισχύοντας τον ήχο στο κανάλι του αυτιού.

Η FDA, για την ασφάλεια των ασθενών απαιτεί από τις κατασκευαστικές εταιρείες να συμπεριλάβουν στις συσκευασίες των ακουστικών τους επισημάνσεις που αφορούν τις ηλικίες καταλληλότητας και πληροφορίες για την σοβαρή απώλεια ακοής και για άλλες ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν επίσκεψη στον γιατρό και όχι αυτόβουλη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

Μάλιστα, η Υπηρεσία δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά την αγορά, για να βεβαιωθεί ότι οι εταιρείες που θα διαφημίζουν τα εν λόγω προϊόντα βαρηκοΐας, θα ακολουθούν όλους τους κανονισμούς που εξέδωσε και τα πρότυπα ασφαλείας.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ακοή του, όπως η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, η γήρανση και πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, αλλά μόνο το 20% εξ΄ αυτών χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας, κυρίως λόγω κόστους. Ως εκ τούτου, ο νέος αυτός κανόνισμός της FDA, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων, ωστόσο, τόσο οι κατασκευαστές, όσο και οι ασθενείς πρέπει να λειτουργούν με υπευθυνότητα και προσοχή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved