Ορθοπαιδικά

Ακούτε τριξίματα όταν λυγίζετε ή τεντώνετε το γόνατο; Πότε να ανησυχήσετε;

Μπορεί να ακούτε περιστασιακά ποπ, σπασίματα και κρακ όταν λυγίζετε ή τεντώνετε τα γόνατά σας ή όταν περπατάτε ή ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες. Οι γιατροί ονομάζουν αυτόν τον ήχο κριγμό. Μια εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό είναι η οστεοαρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θορυβώδη γόνατα δεν αποτελούν πρόβλημα. Ωστόσο, αν έχετε και πόνο, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να ζητήσετε από έναν γιατρό να ελέγξει τα γόνατά σας.

Από τι αποτελείται η άρθρωση του γόνατος;

Το γόνατο λειτουργεί σαν ένας μεγάλος μεντεσές. Αποτελείται από οστά, χόνδρο, αρθρικό υμένα και συνδέσμους.

 • Οστά: Το γόνατο ενώνει το μηριαίο οστό με το μακρύ οστό του κάτω μέρους του ποδιού (κνήμη). Η περόνη, ένα οστό στο κάτω μέρος του ποδιού, συνδέεται επίσης με την άρθρωση. Η επιγονατίδα (επιγονατίδα) είναι το μικρό, κυρτό οστό που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του γόνατος, προστατεύοντας την άρθρωση.
 • Χόνδρος: Δύο παχιά μαξιλαράκια χόνδρου που ονομάζονται μηνίσκοι «μαξιλαρώνουν» την κνήμη και το μηριαίο οστό και μειώνουν την τριβή στο σημείο όπου συναντιούνται.
 • Αρθρικός υμένας: Ένας εξειδικευμένος συνδετικός ιστός που επενδύει τις αρθρώσεις και τις θήκες των τενόντων. Το αρθρικό υγρό χρησιμεύει για τη λίπανση των αρθρώσεων.
 • Σύνδεσμοι: Τέσσερις σύνδεσμοι – σκληρές, εύκαμπτες ταινίες που εκτείνονται στην ανώμαλη επιφάνεια των αρθρώσεων – συνδέουν τα οστά.

Ποιες είναι οι αιτίες του κριγμού;

Ο κριγμός συμβαίνει για διάφορους λόγους, εκτός από την οστεοαρθρίτιδα.

 1. Φυσαλίδες αερίου

Με την πάροδο του χρόνου, το αέριο μπορεί να συσσωρευτεί στις περιοχές που περιβάλλουν την άρθρωση, σχηματίζοντας μικροσκοπικές φυσαλίδες στο αρθρικό υγρό. Όταν λυγίζετε το γόνατό σας, μερικές από τις φυσαλίδες σκάνε. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους από καιρό σε καιρό. Δεν προκαλεί πόνο.

 1. Σύνδεσμοι

Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες γύρω από την άρθρωση του γόνατος μπορεί να τεντωθούν ελαφρώς καθώς περνούν πάνω από ένα μικρό οστέινο εξόγκωμα. Καθώς επανέρχονται στη θέση τους, μπορεί να ακούσετε έναν ήχο κλικ στο γόνατο.

 1. Επιγονατιδομηριαία αστάθεια

Το σώμα του καθενός είναι ελαφρώς διαφορετικό. Οι διάφοροι ιστοί και τα συστατικά που συνθέτουν το γόνατο διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, είτε από τη γέννηση είτε λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή γεγονότων της ζωής. Τα γόνατά σας μπορεί να κάμπτονται περισσότερο από τα γόνατα ενός άλλου ατόμου, για παράδειγμα, ή οι επιγονατίδες σας μπορεί να κινούνται πιο ελεύθερα. Αυτές οι διαφορές μπορεί να κάνουν τα γόνατα ενός ατόμου πιο θορυβώδη από τα γόνατα ενός άλλου ατόμου.

 1. Τραυματισμός

Ο κριγμός μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός τραύματος. Η πτώση στο γόνατό σας μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της επιγονατίδας ή άλλων τμημάτων της άρθρωσης του γόνατος. Ο κριγμός μπορεί να είναι σημάδι αυτού του είδους της βλάβης.

 • Οι ρήξεις μηνίσκου είναι αρκετά συχνές σε άτομα που αθλούνται, κάνουν τζόκινγκ ή τρέχουν. Μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει τριγμό καθώς κινείται η άρθρωση.
 • Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας είναι όταν έχετε βλάβη στον χόνδρο που καλύπτει την επιγονατίδα κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί να παρατηρήσετε έναν αμβλύ πόνο πίσω από την επιγονατίδα, που συνήθως προκαλείται από υπερβολική χρήση ή τραυματισμό.
 • Το επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο, ή γόνατο του δρομέα, ξεκινά όταν ασκείτε υπερβολική δύναμη στην επιγονατίδα. Συμβαίνει πριν προκληθεί βλάβη στην επιφάνεια της άρθρωσης της επιγονατίδας και μπορεί να οδηγήσει σε χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ένα επώδυνο τρίξιμο και τρίξιμο που μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε όταν κινείτε το γόνατό σας.
 1. Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά όταν οι άνθρωποι είναι γύρω στα 50. Γνωστή και ως αρθρίτιδα «φθοράς», η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις που χρησιμοποιείτε πιο συχνά και εκείνες που φέρουν βάρος, όπως τα γόνατα. Στην οστεοαρθρίτιδα, η μηχανική καταπόνηση και οι βιοχημικές αλλαγές συνδυάζονται για να διασπάσουν με την πάροδο του χρόνου τον χόνδρο που υπάρχει στην άρθρωση. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και πόνο και η άρθρωση μπορεί να τρίζει. Εάν έχετε τρίξιμο με πόνο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι οστεοαρθρίτιδας.

 1. Χειρουργική επέμβαση

Τα γόνατα μπορεί μερικές φορές να γίνουν πιο θορυβώδη μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικρές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ίδιας της επέμβασης ή, στην περίπτωση της αντικατάστασης άρθρωσης, σε χαρακτηριστικά της νέας άρθρωσης. Συχνά, ωστόσο, οι ήχοι υπήρχαν και πριν, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να τους παρατηρούν περισσότερο μετά τη χειρουργική επέμβαση, επειδή είναι πιο έντονα παρατηρητικοί κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Αν και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, μια μελέτη δεδομένων για σχεδόν 5.000 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη κριγμών μετά από αρθροπλαατική γόνατος δεν επηρέασε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ή την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μετά από 3 χρόνια.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον κριγμό;

Ο κριγμός στο γόνατο είναι συχνός και συνήθως ανώδυνος. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε γι’ αυτό. Ωστόσο, εάν έχετε πόνο που σχετίζεται με τους ήχους τριξίματος και «σκάσιμο», αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα.  Ο κριγμός:

Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν το γόνατό σας τρίζει και πονάει.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του κριγμού όταν πονάει;

Ο κριγμός είναι συνήθως ακίνδυνος και δεν χρειάζεται θεραπεία. Αλλά, αν έχετε πόνο ή άλλα συμπτώματα με ένα γόνατο που τρίζει, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε γιατρό. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία.

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, μια ποικιλία θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.

Οι ειδικοί συνιστούν επί του παρόντος:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ή η αρθροπλαστική της άρθρωσης. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο και μπορεί να προάγει τη συνολική ευεξία.

Βοηθούν οι βιταμίνες στον κριγμό;

Φυσικά φάρμακα και θεραπείες για τον πόνο στις αρθρώσεις διατίθενται στα φαρμακεία, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Κουρκουμίνη
 • Ρεσβερατρόλη
 • Μποσβέλια (λιβάνι)
 • Ορισμένα φυτικά βάμματα και τσάγια

Απλά να έχετε κατά νου ότι λίγα έχουν αποδειχθεί κλινικά αποτελεσματικά και ορισμένα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Knee crepitus is not associated with the occurrence of total knee replacement in knee osteoarthritis – a longitudinal study with data from the Osteoarthritis Initiative https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630108/

Arthritis of the knee. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-knee

American College of Rheumatology/Arthritis Foundation guideline for the management of osteoarthritis of the hand, hip, and knee. https://doi.org/10.1002/art.41142

Osteoarthritis. https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis

Patellofemoral pain syndrome. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/patellofemoral-pain-syndrome/

Patellar (kneecap) fractures. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/patellar-kneecap-fractures/

Knee crepitus is not associated with the occurrence of total knee replacement in knee osteoarthritis — a longitudinal study with data from the Osteoarthritis Initiative. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630108/

Noise around the knee https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851845/

Supplement and herb guide for arthritis symptoms. https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/supplement-and-herb-guide-for-arthritis-symptoms