Ορθοπαιδικά

Πόνος στη μέση και ακράτεια: Υπάρχει σχέση μεταξύ τους;

Μερικές φορές, ο πόνος στη μέση και η ακράτεια μπορεί να συνυπάρχουν ως δύο συμπτώματα της ίδιας πάθησης, όπως το σύνδρομο ιππουρίδας. Άλλες φορές, μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα αλλά να οφείλονται σε άλλες, άσχετες καταστάσεις. Η ακράτεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να ελέγξει πώς ή πότε το σώμα του περνάει κόπρανα (ακράτεια κοπράνων) ή ούρα (ακράτεια ούρων). Εάν ο πόνος στη μέση και η ακράτεια εμφανιστούν ξαφνικά την ίδια στιγμή, αυτό συνήθως υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, το άτομο θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια για να αποκαλυφθεί η πιθανή αιτία και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε ορισμένες από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την ταυτόχρονη εμφάνιση και των δύο συμπτωμάτων. Εξετάζουμε επίσης τις πιθανές αιτίες του πόνου στη μέση και της ακράτειας ξεχωριστά, μαζί με τις θεραπευτικές επιλογές και για τα δύο.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση και ακράτεια ταυτόχρονα;

Το σύνδρομο ιππουρίδας είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που οδηγεί σε πόνο στη μέση και ακράτεια. Το σύνδρομο αναπτύσσεται λόγω συμπίεσης του ιππουρίδας, μιας δέσμης νεύρων στο κάτω μέρος της μέσης που είναι υπεύθυνη για την παροχή αισθητικότητας στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Σύμφωνα με άρθρο στο European Spine Journal, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75 άτομα με σύνδρομο ιππουρίδας διαπιστώθηκε ότι η δυσλειτουργία της ούρησης αποτελούσε σύμπτωμα για το 92% αυτών. Σε περισσότερες από τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η δυσλειτουργία της ούρησης είχε τη μορφή μειωμένης αίσθησης της ούρησης ή ήπιας ακράτειας. Περίπου το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσλειτουργία στα κόπρανα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακράτεια. Η συνηθέστερη αιτία του συνδρόμου ιππουρίδας είναι η δισκοκήλη. 

Η κήλη δίσκου μπορεί να συμβεί όταν ο προστατευτικός δίσκος μεταξύ των σπονδύλων, ή των οστών της σπονδυλικής στήλης, γλιστρήσει από τη θέση του. Ακολουθούν ορισμένες άλλες πιθανές αιτίες του συνδρόμου ιππουρίδας που μπορεί να προκαλέσουν συνύπαρξη πόνου στη μέση και ακράτειας:

 1. Απόστημα: Το απόστημα είναι ένας θύλακας πύου που μπορεί να αναπτυχθεί στα επισκληρίδια ή στους σπονδυλικούς χώρους γύρω από τον νωτιαίο μυελό. Πολλά στρώματα ιστού προστατεύουν τον νωτιαίο μυελό και οι ενδιάμεσοι χώροι υπόκεινται σε μόλυνση.
 2. Επισκληρίδιο αιμάτωμα: Πρόκειται για συσσώρευση αίματος στον επισκληρίδιο χώρο της σπονδυλικής στήλης. Το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί και να πιέσει τα νεύρα. Αυτό τείνει να συμβαίνει μετά από τοκετό με επισκληρίδιο αναισθησία.
 3. Όγκος στη σπονδυλική στήλη: Ο όγκος της σπονδυλικής στήλης είναι μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων που αναπτύσσεται μέσα ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη. Μερικές φορές, οι όγκοι είναι καρκινικοί.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση και ακράτεια ταυτόχρονα περιλαμβάνουν:

 • Πέτρες στα νεφρά
 • Διάρρηξη του τοιχώματος της αρτηρίας στην κοιλιά
 • Τραυματισμός του νωτιαίου μυελού

Η ξαφνική εμφάνιση ακράτειας και πόνου στη μέση αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό που απαιτεί άμεση αξιολόγηση και θεραπεία. Εάν ένα άτομο δεν λάβει αμέσως θεραπεία, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμης νευρικής βλάβης.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες του πόνου στη μέση;

Η μέση υφίσταται μεγάλη φθορά λόγω των στροφών, της ανύψωσης και της στήριξης του σωματικού βάρους ενός ατόμου. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο στη μέση. Μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα με την ακράτεια ούρων, αν και τα δύο συμπτώματα δεν σχετίζονται πάντα μεταξύ τους. Ορισμένες κοινές αιτίες πόνου στη μέση περιλαμβάνουν:

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων και διαταραχών της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο πιθανό να εμφανίσει ο ίδιος πόνο στη μέση.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες της ακράτειας;

Η ακράτεια μπορεί να επηρεάσει το έντερο, την ουροδόχο κύστη ή και τα δύο. Μερικές φορές, η ακράτεια εμφανίζεται όταν τα νεύρα που αισθάνονται πότε το σώμα πρέπει να απελευθερώσει ούρα ή κόπρανα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Άλλες φορές, η ακράτεια σχετίζεται με κατεστραμμένους ή υπερδραστήριους μύες και συνδέσμους που συνθέτουν την ουροδόχο κύστη και τις δομές που την περιβάλλουν. Ορισμένες κοινές αιτίες ακράτειας περιλαμβάνουν:

Η κατανάλωση τροφών και ποτών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ακράτειας. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Τι λέει η αρθρογραφία για τη σύνδεση του πόνου στη μέση και την ακράτεια;

Ο πόνος στη μέση και η ακράτεια ούρων, δηλαδή η ακούσια διαρροή ούρων, έχουν βρεθεί ότι συνυπάρχουν αρκετά συχνά ώστε να υποδηλώνουν σαφή σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με διαρροή από την ουροδόχο κύστη έχουν τον ίδιο κίνδυνο για αυτό το μοτίβο παθήσεων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Physical Therapy, (Relationship Between Back Pain and Urinary Incontinence in the Canadian Population), αποκάλυψαν ότι η ύπαρξη ακράτειας υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο να έχετε πόνο στη μέση. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο πόνος στη μέση και η ακράτεια συνδέονται και οι δύο με αλλοιωμένο έλεγχο των μυών του κορμού (πυρήνα) και έχει διαπιστωθεί καθυστερημένη ενεργοποίηση αυτών των μυών σε άτομα με τις δύο αυτές καταστάσεις. Η μελέτη περιελάμβανε έρευνα σε 25.645 ενήλικες μέσω της καναδικής κοινοτικής έρευνας υγείας 2011-2012 της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού του Καναδά. Επειδή η ακράτεια και ο πόνος στη μέση μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο άτομο και την κοινωνία, η μελέτη αυτή παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την ανάγκη περαιτέρω μελέτης της σχέσης μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Ποιες θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ακράτεια και τον πόνο στη μέση;

Όταν η ακράτεια και ο πόνος στη μέση οφείλονται σε μία μόνο υποκείμενη πάθηση, συνήθως δεν είναι συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο σπίτι. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει τα ακόλουθα βήματα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τα συμπτώματά του:

 • Αποφύγετε τις ουσίες που επιδεινώνουν την ακράτεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.
 • Δοκιμάστε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Σε αυτά περιλαμβάνονται η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία.
 • Εφαρμόστε μια παγοκύστη με ύφασμα στη μέση για 10 λεπτά κάθε φορά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον ερεθισμό και το πρήξιμο που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στη μέση.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ακράτεια και μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη καταστάσεων που προκαλούν πόνο στη μέση.

Το άτομο μπορεί επίσης να επανεξετάσει τα φάρμακα που παίρνει σήμερα με το γιατρό του. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διακόψει τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς την έγκριση του γιατρού. Εάν κάποιος έχει δισκοκήλη, υπάρχουν διάφορες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Ήπιες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και η γιόγκα, μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό για την ακράτεια και τον πόνο στη μέση;

Σε πολλές περιπτώσεις, η δισκοκήλη μπορεί να είναι μια προοδευτική κατάσταση. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο στη μέση για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν ο δίσκος αρχίσει να ολισθαίνει σημαντικά από τη θέση του, μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια. Ως αποτέλεσμα, η ξαφνική εμφάνιση ανεξήγητης ακράτειας ούρων μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο μπορεί να χρειάζεται να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα. Τα ακόλουθα σημάδια μπορεί επίσης να υποδεικνύουν ότι ο πόνος στη μέση και η ακράτεια μαζί μπορεί να αποτελούν επείγουσα ιατρική ανάγκη:

 • πυρετός υψηλότερος από 39,4°C
 • απώλεια της ικανότητας κίνησης των ποδιών ή της αίσθησης του κάτω μέρους του σώματος
 • έντονος πόνος
 • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα και στα δύο πόδια

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακράτεια και ο πόνος στη μέση αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό όταν εμφανίζονται ξαφνικά μαζί. Εάν ένα άτομο εμφανίσει οποιοδήποτε από τα δύο συμπτώματα ξεχωριστά, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές τόσο για την ακράτεια όσο και για τον πόνο στη μέση.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Back Pain and Urinary Incontinence Often Coexist https://www.choosept.com/did-you-know/back-pain-urinary-incontinence-often-coexist

Relationship Between Back Pain and Urinary Incontinence in the Canadian Population https://academic.oup.com/ptj/article/97/4/449/3058844

Cauda Equina Syndrome https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Cauda-Equina-Syndrome

The Association between Urinary Incontinence and Low Back Pain and Radiculopathy in Women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175518/

Cauda Equina Syndrome: presentation, outcome, and predictors with focus on micturition, defecation, and sexual dysfunction https://link.springer.com/article/10.1007/s00586-017-4943-8

What is Urinary Incontinence? https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/u/urinary-incontinence