Διατροφή

Aλάτι: Αντικαταστείστε το με άλλα γευστικά προϊόντα και μειώστε την αρτηριακή πίεση

Τα φαγητό που τρώμε στα εστιατόρια, τα fastfood και τα μεταποιημένα τρόφιμα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, πράγμα επικίνδυνο για την υγεία, ειδικά για τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Για να μπορέσει λοιπόν, κάποιος να ελέγξει τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνει, πρέπει να μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό του για να γνωρίζει πόσο αλάτι προσθέτει και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι με άλλα προϊόντα, όπως τα βότανα και τα μπαχαρικά, που περιέχουν ελάχιστό ή και καθόλου αλάτι και δίνουν στο φαγητό μια αλλιώτικη και ξεχωριστή γεύση.

Με ποια προϊόντα μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι στη διατροφή σας;

Λεμόνι ή ξύδι: Χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό λεμονιού ή αρωματικό ξύδι αντί για αλάτι, για να προσθέσετε μια πιο όξινη γεύση στο φαγητό σας.

Μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών: Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό τους παρά βότανα και μπαχαρικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 12 γεύσεις αναμεμιγμένων βοτάνων και μπαχαρικών, που δεν περιέχουν αλάτι και δίνουν μια ξεχωριστή γεύση στα φαγητά. Μια γεύση πολύ πιο πλούσια συγκριτικά με το απλό αλάτι. Μάλιστα, σύμφωνα με την δίαιτα Dash, οι πιο δημοφιλείς μάρκες αυτών των μειγμάτων, είναι τα μείγματα μπαχαρικών Penzeys που δεν περιέχουν αλάτι και τα Spike, επίσης χωρίς αλάτι. Εάν, όμως δεν θέλετε να αγοράσετε ένα έτοιμο μείγμα, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Αναμείξτε, λοιπόν:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο, ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι και άνηθο ή
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κακάο, σκόνη κρεμμυδιού και σκόνη σκόρδου ή
  • προσθέστε απλά στο φαγητό σας 1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ.

Να θυμάστε ότι, ότι και αν επιλέξετε να φτιάξετε δεν θα περιέχει αλάτι, αλλά θα έχει θαυμάσια γεύση.

Υποκατάστατα αλατιού με βάση το κάλιο (Χωρίς νάτριο): Τα υποκατάστατα αλατιού με βάση το κάλιο, όπως το OtherSalt, το Morton Salt Substitute, το NoSalt και το Nu-Salt, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, ειδικά επειδή το κάλιο συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια νεφρική βλάβη ή παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους.

Προϊόντα με ελάχιστα άλατα νατρίου: Μια επιπλέον καλή επιλογή είναι τα προϊόντα που συνδυάζουν μια μικρή ποσότητα αλατιού με το χλωριούχο κάλιο, όπως το Morton Lite Salt. Σημειώνεται ότι το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι kosher δεν αποτελούν εναλλακτικές επιλογές του επιτραπέζιου αλατιού, καθώς περιέχουν περίπου τις ίδιες ποσότητες νατρίου και είναι το ίδιο βλαβερά για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Είδη αλατιού με λιγότερο νάτριο: Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην αγορά πωλούνται διάφορα είδη αλατιού που περιέχουν στην ουσία ελάχιστες ποσότητες νατρίου, τα οποία κατασκευάζονται σε κρυστάλλους, σε σχήμα νιφάδας, είναι λιγότερο πυκνά και συνεπώς περιέχουν λιγότερο νάτριο (Diamond Crystal Salt Sense).

Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ανθό φυσικού αλατιού και όχι το επεξεργασμένο αλάτι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

The Harvard Medical School 6-Week Plan for Healthy Eating https://www.health.harvard.edu/nutrition/the-harvard-medical-school-6-week-plan-for-healthy-eating