Διατροφή

Αλάτι: Μειώστε το στο φαγητό σας και ζήστε μέχρι και 2 χρόνια περισσότερο

Η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό, μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. (Μάθετε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της FDA για το αλάτι στα τρόφιμα)

Η κατανάλωση αλατιού μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που αλατίζουν πάντα το φαγητό τους μετά το μαγείρεμα, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τα άτομα που δεν προσθέτουν ποτέ ή σπάνια αλάτι στο φαγητό τους. (Υποκατάστατα αλατιού: Πόσο ωφέλιμα είναι;)

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι από την ηλικία των 50 ετών, η συστηματική προσθήκη άλατος στο φαγητό, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 1,5 χρόνο για τις γυναίκες και κατά 2,2 χρόνια για τους άνδρες.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια έρευνα που βασίστηκε σε ερωτηματολόγια, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερους από 500.000 ενήλικες. Η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το πόσο συχνά προσθέτουν επιπλέον αλάτι στα γεύματά τους μετά το μαγείρεμα. (Τι είναι η ευαισθησία στο αλάτι; Τι σχέση έχει με την υπέρταση;)

Ο Lu Qi, MD, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane και συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και του πρόωρου θανάτου ήταν ασαφής. Παρόλο που πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη αλατιού με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, υπήρξαν και δύο που δεν βρήκαν καμία τέτοια συσχέτιση. Τόνισε ωστόσο, ότι παρόλο που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η τροποποίηση της συμπεριφοράς της προσθήκης αλατιού στο μαγειρεμένο φαγητό, μπορεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία σε άλλους τομείς. (Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το αλάτι; Και αν ναι, σε ποιες ποσότητες;)

Πώς θα μειώσετε το αλάτι στο μαγειρεμένο φαγητό;

Σύμφωνα με έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 90% των Αμερικανών καταναλώνει πολύ νάτριο. Οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς, αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 2.300 mg νατρίου την μέρα, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. (Aλάτι: Αντικαταστείστε το με άλλα γευστικά προϊόντα και μειώστε την αρτηριακή πίεση)

Ωστόσο, περίπου το 75% του νατρίου που καταναλώνεται προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι από επιτραπέζιο αλάτι. Παρόλο που ορισμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, το κοτόπουλο, το τυρί και τα αυγά, δεν έχουν αλμυρή γεύση από μόνα τους, είναι μόνο μερικές από τις πηγές που οι άνθρωποι εξασφαλίζουν νάτριο στην καθημερινότητά τους.

Η παρούσα μελέτη, προτείνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, νοουμένου ότι τα φρέσκα προϊόντα είναι πλούσια σε κάλιο, ένα προστατευτικό θρεπτικό συστατικό που εξουδετερώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις του νατρίου. (Ποιες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο;)

Η Grace Derocha, MBA, RD , εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, εξήγησε από την πλευρά του ότι τα ανθρώπινα κύτταρα είναι έτσι διαμορφωμένα, ώστε να έχουν περιορισμένα κανάλια εισόδου ηλεκτρολυτών και μετάλλων. Καταναλώνοντας μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών,  διατίθενται λιγότερα κανάλια εισόδου για το νάτριο. Ουσιαστικά, η ισορροπημένη διατροφή δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία να απορροφήσει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν φυσική ενυδάτωση και βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια νατρίου. (Σπιτικά φαγητά με λιγότερο αλάτι: Μειώστε το νάτριο στη διατροφή σας)

Όσον αφορά τη γεύση που προσθέτει στο φαγητό το αλάτι, που το κάνει τόσο ελκυστικό στους ανθρώπους, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να αρωματιστεί το φαγητό, που είναι πιο υγιεινοί, όπως η χρήση αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, όπως ο σκόρδος, το κρεμμύδι και το τζίντζερ. (17+1 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το αλάτι)

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Put Down That Salt Shaker. It Might Help You Live 2 Years Longer https://www.verywellhealth.com/excessive-salt-intake-reduces-life-expectancy-5703604

The Role of Potassium and Sodium in Your Diet https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm

Top 10 Sources of Sodium https://www.cdc.gov/salt/sources.htm

7 Salty Sodium Myths Busted Infographic https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/7-salty-sodium-myths-busted-infographic

Prevalence of Excess Sodium Intake in the United States — NHANES, 2009–2012 https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6452a1.htm

Sodium intake, life expectancy, and all-cause mortality https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/21/2103/6044174?login=false

Sodium Intake and All-Cause Mortality Over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716347982?via%3Dihub

Adding salt to foods and hazard of premature mortalit https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehac208/6623278?login=false