Διατροφή, Καρκίνος

Αλκαλικές δίαιτες – Σχετίζεται το pH του σώματος με τον καρκίνο;

© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos
© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με την διατροφή και τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με καρκίνο σχετίζεται με το εάν τα όξινα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή αποτελούν δυσμενή παράγοντα στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

Ο ισχυρισμός: Οι όξινες τροφές μπορούν να μεταβάλλουν την ισορροπία του pH του σώματος και να προάγουν τον καρκίνο.

Η μη τεκμηριωμένη θεωρία βασίζεται σε εργαστηριακές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινο (χαμηλό pH) περιβάλλον, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικά (υψηλού pH) περιβάλλοντα.

Η έρευνα: Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ακριβή, ισχύουν μόνο για κύτταρα σε απομονωμένο εργαστηριακό περιβάλλον. Η αλλαγή του κυτταρικού περιβάλλοντος του ανθρώπινου σώματος για να δημιουργηθεί ένα λιγότερο όξινο, λιγότερο φιλικό προς τον καρκίνο περιβάλλον είναι σχεδόν αδύνατη.
Ενώ οι υποστηρικτές αυτού του μύθου υποστηρίζουν ότι η αποφυγή ορισμένων τροφίμων και η κατανάλωση άλλων μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του pH του σώματος, οι ισχυρισμοί αυτοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όσα δείχνει η έρευνα για τη χημεία του ανθρώπινου σώματος.

Η ισορροπία των οξέων-βάσεων ρυθμίζεται στενά από διάφορους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων νεφρικών και αναπνευστικών λειτουργιών.
Ακόμη και μικρές αλλαγές στο pH του οργανισμού σας είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι ασθενείς με νεφρική νόσο και πνευμονική δυσλειτουργία, για παράδειγμα, συχνά βασίζονται σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και μηχανικούς αναπνευστήρες (αντιστοίχως) για την αποφυγή ακόμη και μικρής διατάραξης της όξινης- βασικής ισορροπίας του οργανισμού.

Τα «κιτ εξέτασης» στο σπίτι, τα οποία μετρούν το pH των ούρων, δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο pH του σώματος. Τα τρόφιμα, τα ποτά και τα συμπληρώματα διατροφής θα επηρεάσουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των ούρων, αλλά είναι το μόνο υγρό που επηρεάζεται. Στην πραγματικότητα, παραπανίσια ποσότητα οξέος ή βάσης απεκκρίνεται στα ούρα για να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία του pH στο σώμα.

Τι να κάνετε: Αυτό που τρώτε μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αλλά η οξύτητα ή η αλκαλικότητα των τροφίμων δεν είναι σημαντική. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε στη λήψη διαιτητικών επιλογών που μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου:

  • Φάτε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και φασολιών
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Απολαύστε το αλκοόλ με μέτρο, αν είναι δυνατόν και καθόλου.

Πηγή:

aicr.org