Διατροφή, Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Αλκοόλ: Η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Με την πάροδο των χρόνων, οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει τις αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε διάφορα συστήματα οργάνων του σώματος, αλλά και το ρόλο του στην ανάπτυξη μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κίρρωση του ήπατος, οι εμβρυϊκές ανωμαλίες, κλπ. Η γνώση των κινδύνων αυτών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη συστάσεων για χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ ή πλήρη αποχή από αυτό.

Κάθε χρόνο, αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν εγκεφαλικό και ένα ποσοστό αυτών πεθαίνουν λόγω αυτού, ενώ ένα άλλο ποσοστό αυτών ζει με αναπηρίες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, καμία όμως από αυτές δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα στο εάν τα χαμηλά ή μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η υψηλή κατανάλωση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster εξέτασαν σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology, την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ σε περίπου 26.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και τη σχέση του με τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μέτρια και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ δεν παρουσιάζει καμία σημαντική συσχέτιση.


Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Οι επιδράσεις του αλκοόλ είναι πολύπλοκες και συνυφασμένες πολλές φορές με κοινονικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης ενός ατόμου, η διατροφή του, η σωματική του δραστηριότητα, το εάν καπνίζει, κλπ.

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν κυρίως να μελετήσουν τον αντίκτυπο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και τις επιπτώσεις των διαφόρων τύπων αλκοόλ. Αρχικά, συμπέραναν πως η κατανάλωση 7 αλκοολούχων ποτών σε μια ημέρα έχει πιθανότατα αυξημένους κινδύνους σε σχέση με την κατανάλωση ενός ποτού κάθε μέρα της εβδομάδας.

Όσον αφορά το είδος του αλκοολούχου ποτού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση μπύρας προκάλεσε αύξηση κατά 21% του κινδύνου οξέος εγκεφαλικού και 73% αύξηση του κινδύνου ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Αντιθέτως, η κατανάλωση κρασιού δεν αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως οι νυν καταναλωτές αλκοόλ είχαν 14% αυξημένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και 50% αυξημένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, αλλά όχι αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερων από 5 αλκοολούχων ποτών ημερησίως, τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα) οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου οποιουδήποτε είδους εγκεφαλικού κατά 39%, αύξηση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου κατά 29% και αύξηση του κινδύνου ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας κατά 76%.

Η ποσότητα πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να ποικίλει σε διάφορα μέρη του κόσμου ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική τάξη, το επίπεδο εκπαίδευσης, το επάγγελμα, κλπ. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, η τρέχουσα κατανάλωση αλκοόλ ενός ατόμου συνδέθηκε με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ σε χώρες, όπως η Ινδία και η Νότια Αμερική, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού παρατηρήθηκε σε άτομα με καταγωγή από την Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ινδία, που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, αλλά και σε άτομα που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στην Κίνα και στην νοτιοανατολική Ασία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα, θεωρείται πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε επίπεδο πληθυσμού θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Moderate alcohol consumption can increase the risk of acute stroke https://www.healtheuropa.com/moderate-alcohol-consumption-can-increase-the-risk-of-acute-stroke/119048/

Alcohol Intake as a Risk Factor for Acute Stroke: The INTERSTROKE Study https://n.neurology.org/content/early/2022/10/11/WNL.0000000000201388