Πρόληψη και θεραπεία

Αλκοόλ: Μειώνει ή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών; Μύθοι και αλήθειες!

Πολλές από τις επιλογές που κάνετε με σκοπό να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο και για άλλες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Σε ότι αφορά όμως, την κατανάλωση αλκοόλ, τα δεδομένα και οι μύθοι προκαλούν σύγχυση.(Η επίδραση του αλκοόλ στις φυσιολογικές διεργασίες και την άσκηση)

Το αλκοόλ, ιδιαίτερα το κρασί, θεωρείται υγιεινή επιλογή για την καρδιά, με 4 στους 10 ανθρώπους να μην γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκίνο. Αυτή η σύνδεση μάλιστα, πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τις γυναίκες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ξεκινά με σχετικά χαμηλές ποσότητες αλκοόλ.(Πώς συνδέεται το αλκοόλ με την ανάπτυξη καρκίνου;)

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, γενικότερα, οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν και μάλιστα δεν πρέπει να πίνουν με την ελπίδα ότι θα ωφελήσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Πώς συνδέεται το αλκοόλ με τον κίνδυνο καρκίνου;

Τα ερευνητικά στοιχεία που συνδέουν το αλκοόλ με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Το τυπικό ποτό ορίζεται ως το ποτό που περιέχει τουλάχιστον 14 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ (αιθανόλη), που ισοδυναμεί με 114 γραμμάρια κρασί και 340 γραμμάρια μπύρας. Η κατανάλωση, όμως, μόλις 10 γραμμάριων καθαρού αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού κατά 5% και τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού κατά 9%.

Παρόλο που ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται ακόμη και με χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Τα αυξημένα οιστρογόνα στο σώμα ορισμένων γυναικών, φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέει το αλκοόλ με τον καρκίνο του μαστού και κυρίως με τον καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων  (η πιο κοινή μορφή). Οι γυναίκες συνήθως ρωτούν αν μερικές τροφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οιστρογόνα, αλλά παραβλέπουν εντελώς την επίδραση του αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το DNA, προκαλώντας τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών κατά τον μεταβολισμό του, σχηματίζοντας ακεταλδεΰδη, μια αναγνωρισμένη καρκινογόνο ουσία. Επιπρόσθετα, το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως διαλύτης, αυξάνοντας την ικανότητα άλλων καρκινογόνων ουσιών να βλάπτουν τα κύτταρα. (5 αλλαγές που θα προκύψουν στο σώμα σας όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ)

Πώς συνδέεται η υγεία της καρδιάς με το αλκοόλ;

Σε μελέτες παρατήρησης, που παρακολούθησαν μεγάλες ομάδες ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες και σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αλκοόλ.

Ωστόσο, οι παρατηρητικές μελέτες δεν δείχνουν κάποια σχέση αιτίας αποτελέσματος, οπότε τα ευρήματά τους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβή και σε αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να τα επηρεάζουν, όπως για παράδειγμα το αν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου αλλά δεν καταναλώνουν αλκοόλ, έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα ή προϋπάρχουσες ασθένειες που τους οδήγησαν να διακόψουν το αλκοόλ, αλλά η ύπαρξή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. (WHF: Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής για την καρδιά)

Μια πιο προσεκτική ματιά, δείχνει ότι το αλκοόλ και η υγεία της καρδιάς ακροβατούν σε μια λεπτή γραμμή. Συγκεκριμένα:

  • Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του αίματος αυξάνονται με την κατανάλωση αλκοόλ και δυστυχώς οι άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο σε αναφορές που λένε ότι το αλκοόλ αυξάνει την καλή χοληστερίνη, παραβλέποντας τον κίνδυνο των τριγλυκεριδίων, αλλά τα αυξημένα τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Το υπερβολικό αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, 1-2 ποτά την ημέρα δεν δημιουργούν πρόβλημα με την αρτηριακή πίεση, αλλά η κατανάλωση περισσοτέρων από τρία ποτά την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Η υγιής αρτηριακή πίεση διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, επομένως, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα συζητήστε με τον γιατρό σας.
  • Κάθε αλκοολούχο ποτό κανονικού μεγέθους, περιέχει τουλάχιστον 100 έως 150 θερμίδες και τα κοκτέιλ περιέχουν ακόμη περισσότερες. Οπότε, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει ένας άνθρωπος;

Η ίδια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις γυναίκες από ότι στους άνδρες, επειδή οι διαφορές στα ένζυμα που μεταβολίζουν το αλκοόλ και το συνολικό νερό του σώματός τους, ωθούν το αλκοόλ να συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο αίμα τους και να αποβάλλεται πιο αργά. Οι ίδιες ανησυχίες φαίνεται να ισχύουν και για τους ηλικιωμένους και των δύο φύλων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν την υγεία της καρδιάς, τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν με την ελπίδα ότι θα αποκομίσουν καρδιαγγειακά οφέλη από το αλκοόλ. Είτε, όμως, μιλάμε για την υγεία της καρδιάς, είτε για τον καρκίνο, οι γυναίκες δεν πρεπει να καταναλώνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες όχι περισσότερα από δυο ποτά την ημέρα. (Διαταραχή χρήσης αλκοόλ: Είναι το ποτό το κέντρο του κόσμου σας;)