Εξαρτησιογόνες ουσίες

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει το σώμα κατά τη γήρανση;

Πώς επηρεάζεται το σώμα από το αλκοόλ κατά τη γήρανση;

1. Αφυδάτωση

Το αλκοόλ γενικότερα, απορροφά νερό από το ανθρώπινο σώμα, οπότε το ενδεχόμενο αφυδάτωσης αυξάνεται κατά τη γήρανση, όπου οι ποσότητες νερού στο σώμα είναι φυσικά μειωμένες.

2. Δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων

Το αλκοόλ επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένα ζωτικά όργανα. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ εμφανίζουν συνήθως κίρρωση του ήπατος (βλάβη στο συκώτι), αλλά ακόμη και τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ σε συστηματική βάση μπορούν να αναπτύξουν άλλα προβλήματα, όπως  λιπώδη ηπατική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια. Κατά την γήρανση, όπου η λειτουργία των ζωτικών οργάνων μειώνεται φυσικά και αυξάνονται τα προβλήματα υγείας, το αλκοόλ επιδεινώνει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία.

3. Αποδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει τα μικρόβια. Για τους ηλικιωμένους αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

4. Καρδιακές παθήσεις

Το κόκκινο κρασί περιέχει ορισμένα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της χοληστερίνης και να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1 ποτήρι την ημέρα) μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς. Η υπερκατανάλωση όμως, μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

5. Δυσλειτουργία φαρμάκων

Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο αλκοόλ παραμένει στο σύστημα του. Ως εκ τούτου, αυτά τα αποθέματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων που λαμβάνουν συνήθως οι ηλικιωμένοι και να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

6. Κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων

Οι ηλικιωμένοι γενικότερα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας, που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Το αλκοόλ λοιπόν, επειδή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, τα αντανακλαστικά και την όραση, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων.

7. Αϋπνία

Ο ύπνος για τους ηλικιωμένους είναι δύσκολος. Στην βάση αυτής της πραγματικότητας, πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας αλκοόλ θα βοηθήσουν τον εαυτό τους να κοιμηθεί. Αυτό ωστόσο, δεν είναι αλήθεια. Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, αλλά στην συνέχεια οδηγεί σε ανήσυχο ύπνο.

Πόσο αλκοόλ συνιστάται για τους ηλικιωμένους;

Γενικότερα, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ, που σημαίνει ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες. Για τους ηλικιωμένους, που το αλκοόλ τείνει να τους επηρεάζει περισσότερο, συνιστάται η κατανάλωση μόνο ενός ποτού, αλλά όχι συστηματικά. Συζητήστε με τον γιατρό σας γιατί τόσο η ποσότητα, όσο και η συχνότητα, εξαρτώνται από τα υποκείμενα νοσήματα που αντιμετωπίζετε.