Εξαρτησιογόνες ουσίες

Αλκοόλ: Πώς να το διαχειριστείτε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια εποχή που οι φίλοι και η οικογένεια συναντιούνται, και αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς ανθρώπους μετά τις τελευταίες γιορτές χαμηλών τόνων και απομόνωσης, εξαιτίας της πανδημίας. Είναι επίσης μια εποχή για υπερβολική απόλαυση, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι καταλήγουμε να πίνουμε περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε.

Ενώ η απόλαυση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να είναι διασκεδαστική, μπορεί επίσης εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν τα ημερολόγιά μας για τον Δεκέμβριο γεμίζουν με πάρτι και δείπνα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να πάρουμε κακές αποφάσεις, να μας οδηγήσει σε μη ασφαλείς καταστάσεις και να βλάψει την υγεία μας.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορεί επίσης να νιώθουμε πίεση να πιούμε περισσότερο. Είτε αντιμετωπίζετε τον συνδυασμό της οικογένειας, της εργασίας και των φίλων σας με τις γιορτές, είτε αυτή η εποχή του χρόνου είναι ιδιαίτερα δύσκολη για εσάς, μπορεί να υπάρχουν διάφορα ερεθίσματα που σας κάνουν να αισθάνεστε πιεσμένοι να πιείτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως πίνετε.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ τις γιορτές;

  1. Εορταστική κόπωση

Πολλοί από εμάς θα είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με τους πονοκεφάλους αφυδάτωσης, τις εξάψεις και τη ναυτία που μπορεί να χαρακτηρίζουν ένα hangover μετά από μια νύχτα κραιπάλης. Το αλκοόλ παρεμβαίνει σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες και το hangover εμφανίζεται καθώς τα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα μας επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει το τίμημά της. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) που έχουμε. Ο ύπνος REM είναι απαραίτητος, καλής ποιότητας ύπνος, και αν τον χάνουμε τακτικά, μπορεί να νιώθουμε συνεχώς χαμηλή ενέργεια.

  1. Μεθυσμένες αποφάσεις

Οι επιλογές που κάνουμε ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση μέθης μπορεί να έχουν συνέπειες. Μια μικρή αμηχανία που προκαλείται από την ανάμνηση ότι φωνάζατε και τραγουδούσατε μπορεί να είναι ακίνδυνη, αλλά μερικές φορές οι αποφάσεις μας μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική ή ψυχική μας ευεξία.

Με περισσότερους ανθρώπους από το συνηθισμένο στο σπίτι – και, φέτος, ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν δει ο ένας τον άλλον για πολύ καιρό – μπορεί να προκύψουν παλιές εντάσεις και τσακωμοί, και το αλκοόλ μπορεί να τα κάνει αυτά ακόμη χειρότερα.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να υποβοηθήσει τις συγκρούσεις με τους συναδέλφους στην εργασία, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επίσημες προειδοποιήσεις και επαγγελματικά πισωγυρίσματα. Μια έρευνα της Drinkaware αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ανθρώπων έχουμε μετανιώσει για κάτι που έκαναν πίνοντας σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στη δουλειά.

  1. Ατυχήματα και τραυματισμοί

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ατυχημάτων και τραυματισμών. Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό, πράγμα που σημαίνει ότι καταστέλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την αναστολή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα προειδοποιητικά σήματα που αποστέλλονται κανονικά από τον εγκέφαλο στους μυς μας μπορεί να μην λειτουργούν και η αντίδρασή μας στον κίνδυνο είναι πολύ πιο αργή.

Το Ινστιτούτο Μελετών Αλκοόλ περιγράφει τους άλλους τρόπους με τους οποίους το αλκοόλ μας θέτει σε κίνδυνο: Το αλκοόλ έχει μια σειρά από ψυχοκινητικές και γνωστικές επιδράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος στους χρόνους αντίδρασης, στη γνωστική επεξεργασία, στον συντονισμό, στην επαγρύπνηση και στην όραση και την ακοή, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα.

Ως αποτέλεσμα, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ προκαλούνται από ακούσιο τραυματισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους. Το 2019 υπήρξαν έως και 320 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα.

Τα πέντε πιο συνηθισμένα ατυχήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ:

  • Οδικά ατυχήματα
  • Οικιακά ατυχήματα
  • Πυρκαγιές
  • Πνιγμοί
  • Ατυχήματα στο χώρο εργασίας

Πώς να πίνετε με ασφάλεια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;

Αυτές οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κυμαίνονται από τις ενοχλητικές έως τις δυνητικά θανατηφόρες. Ενώ τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έχουν να κάνουν με την ευθυμία, να θυμάστε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει διάλειμμα από τη φροντίδα της υγείας του.

Αν θέλετε να αισθάνεστε γιορτινοί και όχι εξαντλημένοι, είναι καλή ιδέα να κάνετε εκ των προτέρων ένα σχέδιο, για το πόσο θέλετε να πιείτε, και να προσπαθήσετε να το τηρήσετε.