Πρόληψη και θεραπεία

Αλκοόλ: Σε ποιους τομείς μπορεί να φανεί ωφέλιμο;

Γενικότερα, το αλκοόλ δεν έχει την καλύτερη φήμη σε ότι αφορά την επίδραση του στην υγεία και τη ζωή του ανθρώπου και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το πολύ αλκοόλ είναι που δεν έχει την καλύτερη φήμη. Ωστόσο, η κατανάλωση κανονικής ποσότητας αλκοόλ (1 ποτό για γυναίκες και 2 ποτά για άνδρες) μπορεί να έχει θετική επίδραση σε κάποιους τομείς της ζωής, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

Σε ποιους τομείς μπορεί να φανεί ωφέλιμο το αλκοόλ;

1. Βοηθά την καρδιά

Εάν η υγεία σας είναι γενικά καλή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και σκλήρυνση των αρτηριών κατά 25% – 40%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες αυξάνει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερίνης. Αντίθετα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Δίνει ενέργεια

Τα άτομα που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασκούνται, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν και μάλιστα αποκομίζουν πιο ευεργετικά αποτελέσματα από την άσκηση. Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι τα άτομα που ασκούνται πολύ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν περισσότερο, αλλά είναι μέχρι στιγμής άγνωστο το από πού ακριβώς πηγάζει αυτό το αποτέλεσμα.

3. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανόν να αποκτήσουν πέτρες στα νεφρά (41% για όσους πίνουν μπύρα, 33% για όσους πίνουν κρασί). Οι επιστήμονες εξηγούν πως βασικός λόγος αυτού του αποτελέσματος είναι το γεγονός ότι το αλκοόλ, όπως και η καφεΐνη στο τσάι και τον καφέ, προκαλεί συχνουρία, η οποία απομακρύνει τους μικροσκοπικούς κρυστάλλους που σχηματίζουν πέτρες.

4. Κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς

Τα άτομα που πίνουν ένα δύο ποτά σε μια έξοδο είναι πιο πιθανόν να μιλούν περισσότερο με τους φίλους τους, να είναι πιο αισιόδοξοι και να χαμογελούν. Το αλκοόλ, υποδειγμένα απελευθερώνει τους ανθρώπους και τους κάνει πιο κοινωνικούς, ωστόσο να θυμάστε πώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παρακάνετε, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό και τις κοινωνικές αποστάσεις που αποτελούν μέσω προστασίας.

5. Δίνει ώθηση στη σεξουαλική ζωή

Το αλκοόλ βοηθά τους ανθρώπους να απελευθερώνονται -όπως είπαμε και πιο πάνω- μειώνοντας το άγχος και αυξάνοντας την οικειότητα μεταξύ των συντρόφων. Σε μια μελέτη μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα δυο ποτήρια κρασί την ημέρα, ένιωθαν περισσότερη επιθυμία, διέγερση και σεξουαλική ικανοποίηση, συγκριτικά με εκείνες που δεν έπιναν. Επιπρόσθετα, ένα ποτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τεστοστερόνης στους άνδρες, αλλά οι άνδρες που πίνουν πολύ μπορεί να χάσουν την επιθυμία τους για σεξ.

6. Βοηθά τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μελέτες, ένα δύο ποτά, δύο τρείς φορές την εβδομάδα, μειώνουν την πιθανότητα Alzheimer και αυτό γιατί το αλκοόλ, όπως είπαμε και πιο πριν, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, δυο βασικές αιτίες που επιταχύνουν τις επιπτώσεις του Alzheimer.

7. Εξισορροπεί τη ζάχαρη στο αίμα

Ένα ποτήρι κρασί μαζί με το δείπνο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν ότι ένα ή δύο ποτά βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα με έναν υγιή τρόπο.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Surprising Ways Alcohol May Be Good for You https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-alcohol-health-benefits

Kidney stones https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755

Benefits of love and sex https://www.stmaryssurgery.nhs.uk/syndication/live-well/sexual-health/benefits-of-love-sex-relationships

Regular moderate intake of red wine is linked to a better women's sexual health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19627470/

Alcohol: Balancing Risks and Benefits https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/drinks-to-consume-in-moderation/alcohol-full-story/

Exercise and Alcohol Consumption: What We Know, What We Need to Know, and Why it is Important https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629692/

Soda and other beverages and the risk of kidney stones https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23676355/

Moderate Doses of Alcohol Increase Social Bonding in Groups https://www.psychologicalscience.org/news/releases/moderate-doses-of-alcohol-increase-social-bonding-in-groups.html

Moderate Alcohol Consumption Lowers the Risk of Type 2 Diabetes https://care.diabetesjournals.org/content/28/3/719