Αλλεργίες

Αλλεργία στα φιστίκια: Νέο προστατευτικό φάρμακο για παιδιά

Από όλες τις τροφικές αλλεργίες που επηρεάζουν περίπου το 5-8% των παιδιών στις ΗΠΑ, η αλλεργία στα φιστίκια είναι πιο πιθανόν να προκαλέσει αναφυλαξία, ένα σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης.

Πώς αντιδρά το σώμα σε ένα προϊόν, στο οποίο είστε αλλεργικοί;

Όπως εξηγεί ο Andrew MacGinnitie, MD, PhD, κλινικός διευθυντής του Τμήματος Ανοσολογίας στο Παιδικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, όταν ένας άνθρωπος έχει αλλεργία σε ένα συστατικό, το σώμα του το αναγνωρίζει ως επικίνδυνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει τον άνθρωπο, προκαλεί συμπτώματα όπως κνίδωση, εμετός και άλλα.

Συγκεκριμένα, το σώμα απελευθερώνει ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες προκαλώντας αντιδράσεις που το βοηθούν να απαλλαγεί από την ουσία που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Οι κυψέλες αυξάνουν τη ροή του αίματος σε μια περιοχή, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει. Το φτάρνισμα βοηθά στην απομάκρυνση της γύρης και άλλων συστατικών από τη μύτη. Ο εμετός βοηθά στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων συστατικών από το στομάχι. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι ευεργετικές, ωστόσο, όταν οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται είναι περισσότερες από το κανονικό, τότε ενδέχεται να παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή και επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Πώς θα εκπαιδεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιδρά λιγότερο στα φιστίκια;

Σύμφωνα με τον MacGinnitie, η επανεκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει τα φιστίκια ως επικίνδυνα, είναι εφικτή και πολύ σημαντική, καθώς ο εμβολιασμός για αλλεργίες στα φιστίκια είναι πολύ επικίνδυνος, σε αντίθεση με τις σοβαρές περιβαλλοντικές αλλεργίες για τις οποίες είναι ευεργετικός.

Η σταδιακή προσθήκη φιστικιών στη διατροφή, σε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες, μπορεί να επανεκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό ώστε να μην αντιλαμβάνεται τα φιστίκια ως επικίνδυνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet τον Σεπτέμβριο του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έδιναν σε παιδιά με αλλεργίες στα φιστίκια μικρές αλλά σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες από αλεύρι φιστικιού σε καθημερινή βάση, το 85% των παιδιών αυτών, τελικά, μπόρεσε να φάει 300 mg αραχίδα πρωτεΐνη (πρωτεΐνη φιστικιών), που ισοδυναμεί με ένα φιστίκι.

“Αυτό, μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι στην πραγματικότητα μεγάλη υπόθεση”, λέει ο MacGinnitie. Όπως εξήγησε, τα παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια, δεν χρειάζεται να μάθουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες, χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα, ώστε να συνηθίσει το ανοσοποιητικό τους να μην αντιδρά σε κάθε τυχαία έκθεση.

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την αλλεργία στα φιστίκια

Αυτή η έρευνα οδήγησε την FDA στο να εγκρίνει ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια. Το φάρμακο αυτό ονομάζεται Palforzia και παρασκευάζεται από αλεύρι φιστικιών. Έχει εγκριθεί για παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών. Μετά από μια αρχική δόση, χορηγούνται 11 αυξανόμενες δόσεις για αρκετούς μήνες. Σημειώνεται ότι την πρώτη φορά που χορηγείται υψηλότερη δόση, ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο, αλλά οι άλλες δόσεις χορηγούνται στο σπίτι, μία δόση καθημερινά. Στο τέλος, οι ασθενείς που καταφέρνουν να ανεχθούν όλα τα επίπεδα δόσεων, ως θεραπεία συντήρησης λαμβάνουν μια δόση 300 mg πρωτεΐνης φιστικιών καθημερινά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ένα από τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι θεραπεία, καθώς όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να λαμβάνουν την πρωτεΐνη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χάνουν την προστασία τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον MacGinnitie, περίπου το 20% – 25% των παιδιών που ακολουθούν αυτή την θεραπεία, παρουσιάζουν αναφυλαξία κατά τη διάρκεια της. Αυτό το ποσοστό είναι τριπλάσιο από το ποσοστό των παιδιών που θα παρουσίαζαν αναφυλαξία εάν απλά έμεναν μακριά από τα φιστίκια. Αυτό από μόνο του οδηγεί πολλές οικογένειες στο να μην επιλέγουν αυτή την θεραπεία. Επίσης, περίπου το 10% των παιδιών εγκαταλείπουν τη θεραπεία στη μέση λόγω των χρόνιων γαστρεντερικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της, όπως στομαχόπονος, εμετός ή διάρροια. Σημειώνεται τέλος, ότι σήμερα υπάρχουν και άλλες θεραπείες σε εξέλιξη, όπως το έμπλαστρο με πρωτεΐνη φιστικιών που έχει λιγότερες παρενέργειες.

Συμπερασματικά

Εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στα φιστίκια, μιλήστε με το γιατρό σας και σίγουρα μην δοκιμάσετε να του δώσετε αλεύρι φιστικιών από μόνοι σας. Κάθε ασθενής και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, οπότε σε συνεργασία με το γιατρό σας, θα αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Peanut allergy: A new medicine for children may offer protection https://www.health.harvard.edu/blog/peanut-allergy-a-new-medicine-for-children-may-offer-protection-2020031119167

Understanding Your Food Allergies and Intolerances https://www.health.harvard.edu/

Don’t let allergy season catch you off guard https://www.health.harvard.edu/blog/dont-let-allergy-season-catch-off-guard-2017040611507