Διατροφή

Αλλεργία στη σόγια: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε;

Τι είναι η αλλεργία στη σόγια;

Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, που περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές και τα φιστίκια.

Η σόγια βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και αποτελεί μια κοινή αιτία τροφικών αλλεργιών με τη μεσολάβηση IgE σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Η αλλεργία στη σόγια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού εκλαμβάνει λανθασμένα τις αβλαβείς πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια ως εισβολείς και αντιδρά δημιουργώντας αντισώματα εναντίον τους.

Ως μέρος της υπερδραστήριας αμυντικής αντίδρασης, το σώμα απελευθερώνει επίσης πολλές ισταμίνες για να προστατευτεί από τον “εισβολέα”. Αυτή η απελευθέρωση ισταμίνης προκαλεί τα συμπτώματα του βήχα, του συριγμού, του κνησμού και της κνίδωσης.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στη σόγια, θα πρέπει να το επιβεβαιώσετε κάνοντας ένα τεστ αλλεργίας το συντομότερο δυνατό.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν έχετε αλλεργία στη σόγια;

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα μετά την κατανάλωση σόγιας ή προϊόντων σόγιας, μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργίας:

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σόγια συνήθως διαρκούν για περίπου 48 ώρες μετά την κατανάλωση σόγιας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Εάν μια ακραία αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό προκαλείται εάν η αντίδραση καταλήξει σε αναφυλαξία, μια συστηματική αλλεργική αντίδραση που ουσιαστικά στέλνει τον οργανισμό σε σοκ.

Μπορείτε να κάνετε τεστ για αλλεργία στη σόγια στο σπίτι;

Οι θάνατοι από σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία) που οφείλονται σε τρόφιμα έχουν μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια παγκοσμίως. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι οι αλλεργίες στη σόγια μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Καθώς δεν μπορείτε να προβλέψετε πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η αλλεργία σας, δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε να κάνετε τεστ στο σπίτι. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να οργανώσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων:

  1. Δερματική δοκιμασία μέσω τρυπήματος

Στη δερματική δοκιμασία μέσω τρυπήματος για τις αλλεργίες, μια πολύ μικρή ποσότητα σόγιας εισάγεται στο δέρμα, συνήθως στο χέρι, μέσω ενός ήπιου τσιμπήματος. Εάν το δέρμα εμφανίσει φαγούρα, κοκκινίσει ή αρχίσει να πρήζεται, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει αλλεργία στη σόγια.

  1. Αιματολογικές εξετάσεις IgE ειδικά για αλλεργιογόνα

Στις ειδικές για αλλεργιογόνα εξετάσεις αίματος IgE, λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος και εξετάζεται για αντισώματα που μπορεί να έχετε παράγει ως απάντηση στην έκθεση στη σόγια.

Είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε πραγματική αλλεργία στη σόγια ή δυσανεξία στη σόγια. Εάν η αλλεργία στη σόγια αποκλειστεί με εξετάσεις από έναν επαγγελματία ιατρό, μπορεί να έχετε αντ’ αυτού ευαισθησία στη σόγια.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει κάποιος με αλλεργία στη σόγια;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσετε ποιες τροφές είναι ασφαλείς για τα άτομα με αλλεργία στη σόγια, ιδίως αν έχετε ένα παιδί που είναι αλλεργικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, η σόγια βρίσκεται σε περίπου 60% των επεξεργασμένων τροφίμων. Με μια αλλεργία στη σόγια, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει ακόμη και σε μια ελάχιστη ποσότητα σόγιας, και εξαιτίας αυτού, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε τη σόγια για να αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Η  πρωτεΐνη της σόγιας βρίσκεται στα φασόλια σόγιας (edamame), καθώς και σε πολλά παραδοσιακά ασιατικά τρόφιμα, όπως:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Natto
  • Miso

Καθώς και στις σάλτσες σόγιας, tamari και shoyu.

Η σόγια μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά υποκατάστατα κρέατος, όπως τα χορτοφαγικά μπιφτέκια, τα χορτοφαγικά λουκάνικα και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται από TVP (textured vegetable protein).

Θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν τα συστατικά των ακόλουθων τροφίμων:

  • Γιαούρτι
  • Τυρί
  • Παγωτό
  • Αλεύρι

Η σόγια είναι ένα κοινό συστατικό σε ορισμένες βρεφικές φόρμουλες, σκόνες πρωτεΐνης και μπάρες. Επειδή είναι τόσο κοινό συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα, θα πρέπει να διαβάσετε όλες τις ετικέτες τροφίμων για να ελέγξετε αν υπάρχει σόγια. Επιπλέον, αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν HSP (υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας).

Μπορεί να το βρείτε σε:

  • Γλυκά
  • Δημητριακά
  • Σάλτσες
  • Σάλτσες σαλάτας
  • Σούπες

Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε έξω σε εστιατόρια, φροντίζοντας να ελέγχετε τις λεπτομέρειες αυτού που παραγγέλνετε και να ρωτάτε το προσωπικό που σας περιμένει για τα συστατικά. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας μαγειρεύει για εσάς.

Πώς αντιμετωπίζεται η αντίδραση αλλεργίας στη σόγια;

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μια αντίδραση στη σόγια είναι να αποφύγετε εντελώς τη σόγια. Αλλά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και μπορεί να φαίνεται ότι η σόγια βρίσκεται παντού.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να έχετε πάντα μαζί σας αντιισταμινικά ή, αν χρειαστεί, μια ενέσιμη αδρεναλίνη (επινεφρίνη), σε περίπτωση έξαρσης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, που σημαίνει ότι η αρτηριακή σας πίεση πέφτει ξαφνικά, οι αεραγωγοί σας στενεύουν και ο σφυγμός σας εξασθενεί.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμό
  • Βήχας

Η οξεία αναφυλαξία μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε μόλις 15 λεπτά, οπότε απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση και θα πρέπει να καλέσετε το 166 για να έρθει το ασθενοφόρο.

Η αυτόματη ενέσιμη αδρεναλίνη (επινεφρίνη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούν αναφυλαξία. Πρόκειται για ένα φάρμακο που σώζει ζωές όταν κάποιος βιώνει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε χρησιμοποιήσει ενέσιμη αδρεναλίνη, αν εσείς ή κάποιο άλλο άτομο εμφανίζετε σημάδια αναφυλαξίας, πρέπει να καλέσετε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργία στη σόγια αργότερα στη ζωή σας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλεργίες στη σόγια αναπτύσσονται και διαγιγνώσκονται στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Πολλά παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών, αλλά η πλειονότητα των παιδιών θα την ξεπεράσει μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι παραμένουν αλλεργικοί στη σόγια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλεργία στη σόγια μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, με τους ανθρώπους να αρχίζουν να εμφανίζουν αντιδράσεις σε τρόφιμα που προηγουμένως κατανάλωναν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ορισμένοι ενήλικες θα αναπτύξουν αλλεργία σε ορισμένα τρόφιμα της οικογένειας των οσπρίων, αλλά όχι σε άλλα.