Αλλεργίες

Αλλεργία στην καρύδα: Πόσο συχνή είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνει και την καρύδα;

Κατ’ αρχάς, ας καταρρίψουμε έναν μύθο διευκρινίζοντας ότι η καρύδα δεν είναι ξηρός καρπός- επομένως, δεν πρόκειται για αλλεργία σε «ξηρούς καρπούς». Στην πραγματικότητα, η καρύδα ονομάζεται πιο σωστά καρπός . Αυτό είναι το όνομα για έναν φυτικό προϊόν με σκληρό κέλυφος που προστατεύει τον σπόρο στο εσωτερικό του. Ωστόσο, ορισμένοι βοτανολόγοι διαφωνούν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει ότι η καρύδα μπορεί να ταξινομηθεί ως ξηρός καρπός, σπόρος ή φρούτο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε όσους πάσχουν από αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, όπως τα φουντούκια, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Όσοι έχουν αλλεργία στην καρύδα μπορεί να περιμένουν ότι θα αντιδράσουν στους ξηρούς καρπούς και το αντίστροφο, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Η καρύδα είναι μέλος της οικογένειας των φοινικοειδών και έχει μόνο μακρινή συγγένεια με τους ξηρούς καρπούς.

Ωστόσο, αν έχετε διαγνωσμένη αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και ανησυχείτε για το αν μπορείτε να φάτε καρύδα, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παθολόγο σας ή τον ειδικό αλλεργιολόγο για να σας καθοδηγήσει.

Πόσο συχνή είναι η αλλεργία στην καρύδα;

Η αλλεργία στην καρύδα είναι σχετικά σπάνια. Μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία.

Η καρύδα δεν έχει την ίδια γενετική προέλευση με τους ξηρούς καρπούς. Οι ειδικοί αλλεργιολόγοι δεν θεωρούν την καρύδα ως ξηρό καρπό και τα άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δεν συμβουλεύονται συνήθως να αποφεύγουν την καρύδα.

Ενώ η αλλεργία στην καρύδα είναι σπάνια, οι αλλεργίες, γενικά, αυξάνονται. Κάθε χρόνο, ένα επιπλέον 5% των ανθρώπων προσβάλλονται από αλλεργίες. Επί του παρόντος, πιστεύεται ότι 1 στους 3 του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας.

Ως εκ τούτου, κάθε ανησυχία σχετικά με πιθανές αλλεργίες θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στην καρύδα;

Όπως και οι άλλες αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις στην καρύδα έχουν ένα εύρος συμπτωμάτων από ήπια έως σοβαρά. Δεν θα παρουσιάσουν όλοι όλα τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργική ρινίτιδα (μια αντίδραση που ερεθίζει τη μύτη σας και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα). Μπορεί να οδηγήσει σε φτέρνισμα, βήχα και καταρροή, φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το στόμα
  • Η κνίδωση είναι ένας τύπος δερματίτιδας εξ επαφής που σχετίζεται με ένα κόκκινο, δερματικό εξάνθημα, που δημιουργεί φαγούρα, μερικές φορές και φουσκάλες,
  • Τα συμπτώματα του άσθματος, όπως η δύσπνοια και ο βήχας, μπορεί να επιδεινωθούν
  • Έχει αναφερθεί αναφυλαξία, με τα τυπικά συμπτώματα της δυσκολίας στην αναπνοή και της καρδιοαναπνευστικής κατάρρευσης, αν και αυτό είναι σπάνιο

Προκαλεί φαγούρα η αλλεργία στην καρύδα;

Εάν είστε αλλεργικοί στην καρύδα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε κνησμό στο δέρμα όπου ήρθε σε επαφή με προϊόντα καρύδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλλεργιογόνο της καρύδας προκαλεί την απελευθέρωση εξειδικευμένων κυττάρων, που ονομάζονται μαστοκύτταρα, της χημικής ουσίας, ισταμίνης.

Η ισταμίνη προκαλεί τη διαστολή των τοπικών αιμοφόρων αγγείων σας, τραβώντας περισσότερο αίμα στην περιοχή και κάνοντας το δέρμα σας να φαίνεται κόκκινο και η περιοχή να είναι ζεστή. Τα νεύρα στο δέρμα σας γίνονται ευαίσθητα, οδηγώντας στην αίσθηση κνησμού.

Ενώ το να έχετε φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι απίστευτα δυσάρεστο, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί στο πώς ξύνεστε. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία ή/και μόλυνση. Υπάρχει πιθανότητα να ξύνεστε στον ύπνο σας, οπότε ίσως χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να το αποτρέψετε. Μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά για να μπλοκάρετε την απελευθέρωση ισταμίνης και να μειώσετε τον κνησμό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Γιατί το λάδι καρύδας ερεθίζει το δέρμα όταν κάποιος έχει αλλεργία στην καρύδα;

Το λάδι καρύδας μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική θεραπεία για το έκζεμα ή το ξηρό δέρμα, αλλά μόνο για όσους δεν είναι αλλεργικοί σε αυτό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να κάνετε ένα μικρό patch test στο δέρμα με ένα νέο λάδι και να περιμένετε 24 ώρες πριν το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερες περιοχές του δέρματός σας.

Για όσους έχουν αλλεργία στην καρύδα, η εφαρμογή λαδιού καρύδας στο δέρμα θα έχει ως αποτέλεσμα μια τοπική αλλεργική αντίδραση. Εάν είναι σοβαρή, θα μπορούσε να προκαλέσει τοπική δερματίτιδα εξ επαφής. Εάν γίνεται παρατεταμένη χρήση, αυτό θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα – που είναι μια δερματική κατάσταση με φαγούρα, σκασίματα και επώδυνες κηλίδες.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα να αναπτυχθεί δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής, εάν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών σας περιέχουν έλαιο καρύδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το τριχωτό της κεφαλής σας να γίνει κόκκινο, να εμφανίσει νιφάδες και φαγούρα.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας, επιλέξτε μη εξευγενισμένο, εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό λάδι καρύδας. Αυτό βοηθά να διασφαλίσετε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σκληρές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Ποια προϊόντα περιέχουν καρύδα και πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αλλεργία στην καρύδα;

Η καρύδα βρίσκεται σε μια ποικιλία προϊόντων, από είδη τροφίμων όπως το βρεφικό γάλα μέχρι προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείτε  σε καθημερινή βάση στη περιποίησης του δέρματός σας.

Όσον αφορά τα τρόφιμα μπορείτε να βρείτε την καρύδα ωμή η οποία μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια και πολλοί άνθρωποι πίνουν και το γάλα της. Η καρύδα μερικές φορές αποξηραίνεται για να παραχθεί ένα γρήγορο σνακ, ενώ το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται συχνά για το μαγείρεμα .

Όσον αφορά τα είδη υγείας και ομορφιάς, η καρύδα βρίσκεται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών. Μια μελέτη ανέφερε ότι το 77% των σαμπουάν και το 76% των σαπουνιών σώματος περιείχαν καρύδα.

Η τοπική εφαρμογή, η εισπνοή ή η κατάποση της καρύδας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα ή αναζωπύρωση του άσθματος, τονίζοντας τη σημασία του να διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και των προϊόντων ομορφιάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί αναφυλαξία. Πρόκειται για μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε ένα εκλυτικό αίτιο που προκαλεί σοκ στο σώμα.

Μπορείτε να θεραπεύσετε μια αλλεργία στην καρύδα;

Κατ’ αρχάς, η διάγνωση της αλλεργίας στην καρύδα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον παθολόγο σας ή έναν ειδικό σε θέματα αλλεργίας, κάτι που γίνεται μέσω δοκιμασίας δερματικού τσιμπήματος ή αιματολογικών εξετάσεων. Το τεστ δερματικού τσιμπήματος περιλαμβάνει την έγχυση μιας μικροσκοπικής ποσότητας καρύδας κάτω από το δέρμα σας και την παρακολούθηση της αντίδρασης, ενώ οι εξετάσεις αίματος αναζητούν ειδικά αντισώματα IgE, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα ή νοσοκομεία, λόγω του σημαντικού κινδύνου αναφυλαξίας.

Εάν διαγνωστεί αλλεργία στην καρύδα, θα σας συμβουλεύσουν να αποφύγετε την επαφή με την καρύδα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς πολλά προϊόντα περιέχουν στοιχεία καρύδας και μπορεί να την έχετε συνηθίσει ως μέρος της διατροφής σας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγχετε τις ετικέτες και να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπου είναι δυνατόν.

Για ήπια συμπτώματα αλλεργίας, μπορείτε να πάρετε αντιισταμινικά και να χρησιμοποιήσετε τοπικές στεροειδείς κρέμες στο δέρμα.

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Allergy Statistics - The Most Common Disease https://www.narf.org.uk/the-allergy-explosion

Presence of common food allergens in commercially available pediatric skin care products https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674904003094

Coconut oil https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coconut-oil/

Randomized assessor-blinded controlled trial on the efficacy and safety of virgin coconut oil versus mineral oil as a therapeutic moisturizer for senile xerosis. https://actamedicaphilippina.upm.edu.ph/index.php/acta/article/view/31

The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: A randomized, double‐blind, clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24320105

How to test skin care products. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/prevent-skin-problems/test-skin-care-products

Coconut allergy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8168044/

Basic skin care for eczema: A dermatologist’s review https://post.medicalnewstoday.com/nationaleczema.org/basic-skin-care-eczema/

Topical application of coconut oil to the skin of preterm infants: A systematic review https://link.springer.com/article/10.1007/s00431-019-03407-7

Am I Allergic to Coconut Oil? https://www.healthline.com/health/allergies/coconut-oil

If allergic to one food, do you have to avoid related foods? http://www.kidswithfoodallergies.org/page/food-allergies-and-cross-reactivity.aspx

Coconut allergy http://www.allergy.org.au/patients/food-allergy/coconut-allergy

Tree nut allergy: Causes, symptoms, and treatments http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/tree-nut-allergy