Αλλεργίες

Αλλεργία στις γάτες: Πώς θα απαλλαγείτε από τα συμπτώματα;

Τι προκαλεί στους ανθρώπους την αλλεργία στις γάτες;

Η αλλεργία στη γάτα είναι μια αλλεργική αντίδραση σε ορισμένες από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται:

 • στα ούρα της γάτας
 • στο σάλιο της γάτας
 • στα κύτταρα του δέρματος της γάτας

Γενικά τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα προκαλούνται από το τρίχωμα, που είναι νεκρές νιφάδες του δέρματός τους από την αποβολή. Σε αντίθεση με τις τρίχες της γάτας, το τρίχωμα συχνά δεν είναι ορατό, αλλά μπορεί να εγκατασταθεί στο πάτωμα, τις επιφάνειες και τα έπιπλα των σπιτιών.

Οι ενήλικες γάτες πλένονται μόνες τους με την γλώσσα τους και το σάλιο τους καθώς μεγαλώνουν τείνει να απολεπίζει το δέρμα και το τρίχωμά τους, όταν έρχεται σε επαφή με αυτά. Αυτό το σάλιο περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Fel d 1, την οποία ορισμένες γάτες παράγουν περισσότερο από άλλες- εξ ου και ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονα συμπτώματα αλλεργίας στη γάτα, με ορισμένους τύπους γάτας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την έλλειψη αντίδρασης στα γατάκια, καθώς δεν καθαρίζονται τόσο πολύ μόνα τους.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε αλλεργία στις γάτες;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα μοιάζουν πολύ με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων κοινών αλλεργικών αντιδράσεων.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα περιλαμβάνουν:

 • Φτέρνισμα
 • Βήχας
 • Συριγμό
 • Αποφραγμένη μύτη ή καταρροή
 • Φλεγμονώδη ή υγρά μάτια
 • Φαγούρα στα μάτια, τη μύτη ή τον ουρανίσκο

Υπάρχει πιθανότητα να νιώσετε επίσης ένα σφίξιμο στο στήθος σας, να παρουσιάσετε δύσπνοια και να εμφανίσετε κνίδωση. Η κνίδωση εμφανίζεται όταν το δέρμα σας αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο και αποκτά φαγούρα με ανάγλυφο εξάνθημα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στη γάτα, θα πρέπει να σημειώσετε τυχόν συμπτώματα και να ζητήσετε διάγνωση από το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό για αλλεργίες.

Αν έχετε πραγματικά άσχημα συμπτώματα όπως συριγμό ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα ως επείγον ιατρικό περιστατικό και να καλέσετε το 166.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα θα συνεχίσουν για όσο διάστημα βρίσκεστε κοντά στο αλλεργιογόνο. Μόλις σταματήσετε να βρίσκεστε κοντά στο αλλεργιογόνο (για παράδειγμα, αν ο φίλος σας έχει γάτα, μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας), τα συμπτώματα της αλλεργίας θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

Μπορεί όμως να διαρκέσουν για 2-3 ημέρες, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία σας στη γάτα. Για παράδειγμα, αν έχετε παρουσιάσει σημαντικό πρήξιμο στα μάτια, αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες για να υποχωρήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά ή στεροειδή από το στόμα για να βοηθήσετε το πρήξιμο να καταλαγιάσει πιο γρήγορα.

Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά την απομάκρυνση από την γάτα και αν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την αλλεργία, οπότε πρέπει να το κρίνετε σε ατομική βάση. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση για όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς το να έχετε ένα ζώο κοντά σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα, ειδικά όσο περιμένετε τη διάγνωση.

Πώς πραγματοποιείται το τεστ για τη διάγνωση της αλλεργίας στη γάτα;

Κατά την επίσκεψη σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο, θα πραγματοποιήσει ένα τεστ δερματικής παρακέντησης για να διαγνώσει την αλλεργία στη γάτα. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού εκχυλίσματος αλλεργιογόνου της γάτας στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, το δέρμα σας τρυπιέται, ώστε το υγρό να μπορέσει να διαρρεύσει κάτω από την επιφάνεια.

Πώς να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γάτα με φυσικό τρόπο;

Οι αλλεργίες στη γάτα μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρές για τους ανθρώπους, επειδή η γάτα τους μπορεί να είναι ένα αγαπημένο οικογενειακό κατοικίδιο. Όμως, αν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία, θα πρέπει να μειώσετε την έκθεσή σας στο ζώο ή να το αποφύγετε εντελώς. Αυτό όμως μπορεί να είναι δύσκολο αν η γάτα σας είναι μέλος του νοικοκυριού σας, αφού μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να την δώσετε σε μια άλλη οικογένεια.

Ενώ η αποφυγή είναι η κύρια μέθοδος μείωσης των συμπτωμάτων αλλεργίας στη γάτα, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό από μόνο του, αφού το τρίχωμα της γάτας μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στο σπίτι κάποιου. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να καθαριστεί από όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σας.

Άλλοι τρόποι για την ανακούφιση των αλλεργιών της γάτας περιλαμβάνουν:

 • Κρατήστε τη γάτα σε εξωτερικό χώρο, εάν δεν είναι δυνατόν να την απομακρύνετε πλήρως
 • Περιορίστε τη γάτα σε έναν μόνο χώρο του σπιτιού, κρατώντας την μακριά από τα υπνοδωμάτια
 • Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με αδιαπέραστα καλύμματα και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα
 • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι αερίζεται καλά για να μην παγιδεύεται το τρίχωμα
 • Πλένετε τη γάτα με νερό κάθε λίγες εβδομάδες για να απομακρύνετε το επιφανειακό αλλεργιογόνο
 • Φορέστε μάσκα προσώπου όταν βουρτσίζετε τη γάτα ή αλλάζετε την άμμο της
 • Πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε μια γάτα ή βρεθείτε κοντά σε μια γάτα
 • Αλλάξτε τα ρούχα σας μετά την επαφή με μια γάτα και πλύνετε τα ρούχα σας με ζεστό νερό
 • Περιορίστε τον αριθμό των μαλακών επίπλων στα δωμάτια, ώστε να μην μπορεί να προσκολληθεί σε αυτά το τρίχωμα
 • Να είστε προσεκτικοί με τις ηλεκτρικές σκούπες και το ξεσκόνισμα, ώστε να μην φυσάτε το τρίχωμα στον αέρα

Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή να βοηθήσει στις αλλεργίες στις γάτες;

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, υπάρχουν θεραπείες για τις αλλεργίες στις γάτες. Η πιο συνηθισμένη είναι τα αντιισταμινικά, μαζί με τα ρινικά σπρέι, τα οποία μπορείτε συχνά να αγοράσετε από το φαρμακείο.

Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον παθολόγο σας για συμβουλές σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

Μπορείτε να ζήσετε με μια γάτα αν είστε αλλεργικός;

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια γάτα αλλά εμφανίζετε ήπια συμπτώματα αλλεργίας στη γάτα, ίσως είναι καλύτερα να πάρετε μια γάτα που χάνει λιγότερο τρίχωμα για να μειωθεί η τριχόπτωση. Αυτή είναι μια κρίση που πρέπει να κάνετε με βάση τα συμπτώματά σας, καμία ράτσα γάτας δεν είναι 100% «ασφαλής» ή εντελώς υποαλλεργική αν είστε αλλεργικός, καθώς όλες πρόκειται να χάσουν λίγη τρίχα.

Οι ράτσες των γατών που ρίχνουν τις λιγότερες τρίχες περιλαμβάνουν:

 • Σφίγγα
 • Σιβηρίας
 • Bengal
 • Cornish Rex
 • Σιαμέζ
 • Bombay

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο ζώο εάν έχετε υποψίες ότι έχετε αλλεργίες. Αυτό θα πρέπει να είναι μια συζήτηση στην οικογένεια σας, οπότε αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε ένα κατοικίδιο, ίσως να θέλετε να το δοκιμάσετε πριν δεσμευτείτε.

Τελικά, θα πρέπει να αξιολογήσετε πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας και αν μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

Δείτε ακόμη:

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Lifetime dog and cat exposure and dog- and cat-specific sensitization at age 18 years https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2222.2011.03747.x

Testing & Diagnosis https://acaai.org/allergies/testing-diagnosis/

Pet Allergies https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pet-allergies/

Pet allergy https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/diagnosis-treatment/drc-20352198

FDA requires boxed warning about serious mental health side effects for asthma and allergy drug montelukast (Singulair); advises restricting use for allergic rhinitis. https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requires-boxed-warning-about-serious-mental-health-side-effects-asthma-and-allergy-drug

Pet Allergy: Are You Allergic to Dogs or Cats? https://www.aafa.org/pet-dog-cat-allergies/

Dog and cat exposure and respective pet allergy in early childhood https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pai.12369

Exposure to household furry pets influences the gut microbiota of infants at 3–4 months following various birth scenarios https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-017-0254-x

Animal allergens and their presence in the environment https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2014.00076/full

Cat Allergies https://www.webmd.com/allergies/cat-allergies