Αλλεργίες

Αλλεργία στο σουσάμι: Μια κοινή τροφική αλλεργία σε παιδιά

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 17% των παιδιών με τροφικές αλλεργίες είναι επίσης αλλεργικό στο σουσάμι.

Η αλλεργία στο σουσάμι είναι μία από τις δέκα πιο συχνές τροφικές αλλεργίες που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία, η οποία μερικές φορές προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ποσοστό της τάξης του 20% – 30% των παιδιών με αλλεργία στο σουσάμι, μπορούν να το ξεπεράσουν καθώς μεγαλώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει το εάν πρέπει να συμπεριλάβει το σουσάμι στον κατάλογο των αλλεργιογόνων που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των τροφίμων. Για την ώρα, η Ευρώπη, η Αυστραλία και ο Καναδάς κάνουν αυτή την επισήμανση.

Πόσο συχνή είναι η αλλεργία στο σουσάμι στα παιδιά;

Η διάγνωση της αλλεργίας στο σουσάμι αποτελούσε πάντα μια πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς σε παλαιότερες μελέτες οι τυποποιημένες δοκιμές αλλεργίας, οι δοκιμές του δέρματος και οι εξετάσεις αίματος σχετικά με τα επίπεδα του σουσαμιού που προκαλούν αλλεργική αντίδραση, δεν κατάφεραν να δώσουν συνεπή αποτελέσματα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες, συνήθως, περιελάμβαναν μόνο παιδιά που είχαν ήδη υποψιαστεί ότι είχαν αλλεργία στο σουσάμι και όχι άλλα παιδιά που δεν γνώριζαν αν είχαν αλλεργία.

Ερευνητές, λοιπόν, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH, με επικεφαλής την Δρ. Pamela A. Frischmeyer-Guerrerio, έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν το πόσο συχνή είναι η αλλεργία στο σουσάμι ανάμεσα στα παιδιά των ΗΠΑ, τα οποία έχουν και άλλες τροφικές αλλεργίες.  Έτσι, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 119 παιδιά με τεκμηριωμένες τροφικές αλλεργίες. Κάποια από αυτά, είχαν υποστεί πρόσφατα αλλεργική αντίδραση στο σουσάμι και κάποια άλλα ήταν γνωστό ότι μπορούσαν να ανεχθούν το σουσάμι σε κάποιες ποσότητες στα διάφορα τρόφιμα που κατανάλωναν, όπως το ταχίνι.

Τα παιδιά που δεν γνώριζαν αν είχαν αλλεργία στο σουσάμι, κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα που περιείχαν σουσάμι, σε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες για να διαπιστωθεί εάν είχαν ή όχι αλλεργία. Φυσικά, αυτό γινόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, μήπως και προέκυπτε κάποια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι το 17%, των 88 παιδιών των οποίων η αλλεργική τους κατάσταση μπορούσε να επιβεβαιωθεί, είχε αλλεργία στο σουσάμι. Σημειώνεται ότι μερικά παιδιά με αλλεργία στο σουσάμι είχαν επίσης αλλεργίες στα φυστίκια και στους ξηρούς καρπούς.

Οι επιστήμονες για να μπορέσουν να προβλέψουν εάν ένα παιδί ήταν αλλεργικό στο σουσάμι, μέτρησαν την ποσότητα ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε (sIgE) στο αίμα αυτών των 88 παιδιών, διότι τα παιδιά με τροφική αλλεργία παρήγαγαν ανοσοσφαιρίνη Ε ως απόκριση στο αλλεργιογόνο. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο μπορούσαν να προβλέψουν κατά 50% την πιθανότητα του να είναι ένα παιδί με τροφική αλλεργία, αλλεργικό και στο σουσάμι.

Σύμφωνα, ωστόσο με τους ειδικούς, θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές για την επικύρωση αυτού του μοντέλου, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διάγνωση της αλλεργίας στο σουσάμι.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved