Υγεία ταξιδιωτών

Αλλεργίες: 5 σκέψεις για να ταξιδέψετε με ασφάλεια αν έχετε αλλεργίες

Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και πολλοί είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τρόπους για να ταξιδέψετε με ασφάλεια αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν φύγετε για διακοπές αν έχετε αλλεργίες;

  1. Προετοιμάστε τα φάρμακά σας

Εάν πρόκειται να φύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή και ενημερωμένα φάρμακα για να καλύψετε το ταξίδι σας και σχεδιάστε πώς θα αποθηκεύσετε αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας όταν αυτό θα γίνει με αεροπλάνο. Ενώ μπορεί να φαίνεται λογικό να έχετε μαζί σας μια δόση έκτακτης ανάγκης και να αποθηκεύετε κάποια στον χώρο αποσκευών, το Allergy UK συμβουλεύει να μην το κάνετε: Ο χώρος αποσκευών του αεροσκάφους μπορεί να υπόκειται σε ακραίες θερμοκρασίες. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να παίρνετε τα φάρμακα στο αεροσκάφος και να διασφαλίζετε ότι κάποια από αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα.

  1. Να είστε ρεαλιστές όσον αφορά τον κίνδυνο

Εάν ζείτε με αλλεργίες για χρόνια, είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι δεν θα είναι όλοι τόσο ενημερωμένοι όσο εσείς – και μπορεί να μην κατανοούν τη σημασία ή τη σοβαρότητα μιας πιθανής αντίδρασης. Έτσι, ενώ μπορείτε να λαμβάνετε προσωπικές προφυλάξεις, δεν μπορείτε να βασιστείτε στο ότι οι άλλοι θα λάβουν την αλλεργία σας τόσο σοβαρά υπόψη τους όσο εσείς. Εκτός από το να ενημερώνετε το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης – ιδίως αν κινδυνεύετε από αναφυλαξία.

  1. Επικοινωνήστε με σαφήνεια

Δεν είναι και το πιο ευχάριστο θέμα συζήτησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να καταλαβαίνει όποιος ταξιδεύει μαζί σας την αλλεργία σας, τους κινδύνους και τον τρόπο αντιμετώπισής της αν χρειαστεί- ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με κάποιον για πρώτη φορά.

Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι και οι συγγενείς σας γνωρίζουν πώς να σας χορηγήσουν τα φάρμακά σας, αν δεν είστε σε θέση να το κάνετε μόνοι σας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε βασικές φράσεις στην τοπική γλώσσα, αν ταξιδεύετε σε μια μη αγγλόφωνη χώρα.

  1. Προσδιορίστε για τους κινδύνους

Ενώ για πολλούς το να τρώνε έξω σε διάφορα εστιατόρια είναι μέρος των υπέροχων διακοπών, για τους αλλεργικούς, η απόλαυση των τοπικών εδεσμάτων μπορεί να είναι προβληματική. Για το λόγο αυτό, μπορεί να προτιμήσετε να επιλέξετε την αυτοεξυπηρέτηση και να προετοιμάσετε ακόμη και ασφαλή σνακ για να τα πάρετε μαζί σας.

Αν αποφασίσετε να δειπνήσετε έξω, ενημερώστε το προσωπικό για τις αλλεργίες σας εκ των προτέρων, αν είναι δυνατόν, αλλά και κατά την άφιξή σας.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι σε περίπτωση αντίδρασης, ο χρόνος μπορεί να είναι καθοριστικός. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοικειωθεί με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του προορισμού σας και ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τους γιατρούς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

  1. Φροντίδα των παιδιών

Όταν έχετε ένα παιδί που μπορεί να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση, το ταξίδι μπορεί να είναι μια ανησυχητική στιγμή. Τα ταξίδια με παιδιά που έχουν αλλεργίες έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει τον προορισμό, ξέρετε πού θα βρείτε ασφαλή τρόφιμα και έχετε άμεσα διαθέσιμα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας για την πτήση – φάρμακα εύκολα προσβάσιμα στις χειραποσκευές σας, μαντηλάκια για να καθαρίσετε την περιοχή σας και πολλά περισσότερα σνακ από όσα πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε!

Στον προορισμό σας, παίρνετε ένα σακίδιο ειδικά για τα φάρμακα για να προστατεύσετε τις ενέσεις αδρεναλίνης από τη ζέστη και πολλά τάπερ και τσάντες για να συσκευάσετε φαγητό εν κινήσει.

Παρόλο που οι αλλεργίες μπορεί να δημιουργήσουν κάποια πρόσθετα προβλήματα, η καλή προετοιμασία σας θα σημαίνει ότι θα έχετε ξέγνοιαστες διακοπές με χαμηλό κίνδυνο.