Αλλεργίες

Αλλεργίες σε δηλητηριώδη φυτά: Τι πρέπει να προσέξετε και πώς να προστατευτείτε

Τι είναι ουρουσιόλη (urushiol);

Η ουρουσιόλη είναι ένας λιπαρός χυμός που υπάρχει στον δηλητηριώδη κισσό, στην δηλητηριώδη βελανιδιά και στα δηλητηριώδη φυτά σουμάκι. Μετά το θάνατο του φυτού, αυτή η ουσία παραμένει ενεργή και όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα απορροφάται γρήγορα και προκαλεί ερεθισμό και αλλεργική αντίδραση. Σημειώνεται ότι όταν αυτά τα δηλητηριώδη φυτά καίγονται, η εισπνοή αυτής της ουσίας μπορεί να προκαλέσει, επίσης, αλλεργική αντίδραση.

Πώς αντιδρά το σώμα στο δηλητήριο ενός φυτού;

Όταν το δέρμα εκτεθεί για πρώτη φορά στην ουρουσιόλη, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, διότι αντιλαμβάνεται ότι στο δέρμα υπάρχει κάποια ερεθιστική χημική ουσία. Ακολούθως, το ανοσοποιητικό προετοιμάζει μια αμυντική αντίδραση (ευαισθητοποίηση) για την επόμενη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με αυτή την ουσία. Αυτή η προετοιμασία, ευαισθητοποιεί το δέρμα και την επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή με την ουρουσιόλη προκαλείται αλλεργική αντίδραση.

Πώς μοιάζει το δηλητηριώδες σουμάκι;

Το σουμάκι μοιάζει με ξυλώδη θάμνο που το κάθε του στέλεχος έχει 7 -13 ζεύγη φύλλων. Πάνω στο δηλητηριώδες σουμάκι φυτρώνουν πράσινα μούρα, ενώ το σουμάκι που δεν είναι δηλητηριώδες έχει κόκκινα μούρα. Το δηλητηριώδες σουμάκι είναι πιο συνηθισμένο σε υγρές, ελώδεις περιοχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φυτικής δηλητηρίασης;

Όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με το δηλητήριο ενός φυτού, προκαλείται κοκκίνισμα και φαγούρα. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα εξάνθημα, με ραβδώσεις ή μπαλώματα και ακολούθως αυτό το εξάνθημα μετατρέπεται σε κόκκινες μεγάλες φουσκάλες.

Πόσο συχνές είναι οι αλλεργίες σε δηλητηριώδη φυτά;

Ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδης βελανιδιά και το δηλητηριώδες σουμάκι είναι τρεις από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 3 στα 4 άτομα έχουν ευαισθησία στη χημική ουσία που βρίσκεται σε αυτά τα φυτά. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι και παρουσιάζουν γρήγορη αλλεργική αντίδραση, ακόμη και αν έρθουν σε επαφή με μια πολύ μικρή ποσότητα ουρουσιόλης.

Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργίες στα δηλητηριώδη φυτά;

Η αλλεργία σε ένα δηλητηριώδες φυτό διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και την  εμφάνιση του εξανθήματος.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε δηλητηριώδη φυτά θεραπεύονται;

Μια αλλεργική αντίδραση σε ένα δηλητηριώδες φυτό, δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που προκαλούνται. Το δροσερό ντους και η χρήση λοσιόν χωρίς αντιοξειδωτικό, μειώνουν τον κνησμό. Στην περίπτωση που η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή και αφορά τα μάτια, τη μύτη ή τα γεννητικά όργανα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως ένα γιατρό, για να σας δώσει κάποιο φάρμακο για τον έλεγχο της αντίδρασης.

Πόσο διαρκεί το εξάνθημα που προκαλείται από ένα δηλητηριώδες φυτό;

Τα περισσότερα εξανθήματα που προκαλούνται από δηλητηριώδη κισσό, δηλητηριώδη βελανιδιά ή δηλητηριώδες σουμάκι είναι ήπια και διαρκούν από 5 έως 12 ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει 30 ημέρες ή και περισσότερο.

Πώς θα προστατευτείτε από τα δηλητηριώδη φυτά;

 • Μάθετε πως μοιαζει ο δηλητηριώδης κισσός, η δηλητηριώδη βελανιδιά και το δηλητηριώδες σουμάκι για να αποφύγετε την επαφή μαζί τους.
 • Αφαιρέστε προσεκτικά και απομακρύνετε αυτά τα φυτά από το σπίτι σας.
 • Όταν περπατάτε στο δάσος ή εργάζεστε σε περιοχές όπου ευδοκιμούν αυτά τα φυτά, καλύψτε το δέρμα σας φορώντας μακρύ παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια, παπούτσια και κάλτσες.
 • Μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα να τρέχουν σε δασικές εκτάσεις στις οποίες ευδοκιμούν αυτά τα φυτά. Αν έρθουν σε επαφή μαζί τους μπορούν να μεταφέρουν την ουρουσιόλη στο σπίτι σας, πάνω στη γούνα τους.

Τα χάπια αλλεργίας αποτρέπουν την επανεμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης;

Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα αλλεργικά χάπια που βοηθούν στην αποτροπή των επαναλαμβανόμενων αντιδράσεων στα δηλητηριώδη φυτά, ωστόσο, πολλές φορές δεν λειτουργούν καλά και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα.

Είναι μεταδοτικό το εξάνθημα που προκύπτει από ένα δηλητηριώδες φυτό;

Πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν ότι το εξάνθημα που προκύπτει από ένα δηλητηριώδες φυτό, είναι μεταδοτικό από άτομο σε άτομο ή από το ένα μέρος του σώματος σε κάποιο άλλο. Ωστόσο, οι ειδικοί, σε γενικές γραμμές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το εξάνθημα μπορεί να εξαπλωθεί μόνο αν έχετε ουρουσιόλη στα χέρια σας και ακουμπήσετε άλλο σημείο στο σώμα σας. Στην περίπτωση που ξύσετε το εξάνθημα και απελευθερωθεί το υγρό από τις φουσκάλες, το εξάνθημα δεν θα μεταδοθεί σε άλλο σημείο του σώματος σας, καθώς δεν υπάρχει ουρουσιόλη μέσα στο υγρό.

Τι πρέπει να κάνετε εάν εκτεθείτε σε ένα δηλητηριώδες φυτό;

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε κάποιο δηλητηριώδες φυτό:

 • Βγάλτε τα ρούχα σας
 • Πλύνετε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές με δροσερό τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το κάτω μέρος των νυχιών σας.
 • Πλύνετε τα ρούχα και όλα τα εργαλεία κηπουρικής, κατασκήνωσης ή οποιοδήποτε αντικείμενο θεωρείτε ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή με το φυτό.

Πότε πρέπει να καλέσετε ένα γιατρό;

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

 • Έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως σοβαρό φούσκωμα ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Έχετε εκτεθεί στον καπνό της καύσης ενός δηλητηριώδους φυτού
 • Το εξάνθημα καλύπτει περισσότερο από το 1/4 του σώματος σας
 • Το εξάνθημα είναι στο πρόσωπο, τα χείλη, τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα
 • Η θεραπεία δεν μειώνει τα συμπτώματα σας
 • Έχετε πυρετό ή το εξάνθημα παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης, όπως πύον και μια άσχημη οσμή που προέρχεται από τις φουσκάλες

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What is poison ivy, oak, and sumac? https://www.webmd.com/allergies/qa/what-is-poison-ivy-oak-and-sumac

Allergies to Poison Ivy, Oak, and Sumac https://www.webmd.com/allergies/poison-ivy-oak-sumac#1

American Academy of Dermatology https://www.aad.org/