Υπάρχουν διάφορα φάρμακα τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν τις αλλεργίες, όπως τα στεροειδή και τα αντιαλλεργικά, αλλά συνήθως η πρώτη επιλογή όλων είναι τα αντιισταμινικά. Το ερώτημα όμως που γεννιέται είναι το εξής: «Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;».
Ποιοι τύποι αντιισταμινικών φαρμάκων υπάρχουν;
Τα αντιισταμινικά φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, υγρά, ρινικά σπρέι και σταγόνες. Σημειώνεται ότι μερικά από αυτά είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ άλλα μπορούν να εξασφαλιστούν ελεύθερα από τα τοπικά φαρμακεία.
Τα συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά είναι:
- Αζελαστίνη σε κολλύριο (optivar)
- Αζελαστίνη σε ρινικό σπρέι (Astelin , Astepro)
- Καρβινοξαμίνη (Palgic)
- Κυπροεπταδίνη
- Δεσλοραταδίνη (Clarinex)
- Emedastine σε σταγόνες (Emadine)
- Υδροξυζίνη (Atarax , Vistaril)
- Λεβοκαβαστίνης σε σταγόνες (Livostin)
- Λεβοκετιριζίνη σε δισκία (Xyzal)
Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά φάρμακα είναι:
- Βρωμοφαινιραμίνη (Dimetane)
- Σετιριζίνη (Zyrtec)
- Χλωροφαινιραμίνη (Chlor-Trimeton)
- Clemastine (Tavist)
- Διφαινυδραμίνη (Benadryl)
- Φεξοφεναδίνη (Allegra)
- Λοραταδίνη (Alavert , Claritin)
Σημειώνεται ότι οι σταγόνες των ματιών αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των αλλεργιών που εμφανίζονται στα μάτια, όπως η φαγούρα και τα δάκρυα. Ορισμένα μάλιστα, συνδυάζονται με κάποιο αντιισταμινικό και κάποιο αποσυμφορητικό για να ανακουφίσουν την συμφόρηση.
Ποιες παρενέργειες ενδέχεται να προκαλέσουν τα αντιισταμινικά;
Τα παλαιότερα αντιισταμινικά τείνουν να προκαλούν περισσότερες παρενέργειες, συγκριτικά με τα πιο σύγχρονα και κυρίως υπνηλία. Ως εκ τούτου, τα νεότερα αποτελούν καλύτερη επιλογή για πολλούς ανθρώπους.
Οι βασικότερες παρενέργειες που προκαλούν τα αντιισταμινικά είναι:
- Υπνηλία
- Ξηροστομία
- Ζάλη
- Ναυτία
- Εμετός
- Ανησυχία
- Δυσφορία
- Προβλήματα συχνοουρίας ή να μην μπορείτε να ουρήσετε
- Θολή όραση
- Σύγχυση
Τονίζεται ότι αν ένα αντιισταμινικό προκαλεί υπνηλία, πρέπει να το παίρνετε το βράδυ πριν ξαπλώσετε. Σε καμία περίπτωση μην το πάρετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αν πρέπει να οδηγήσετε ή η εργασία σας περιλαμβάνει χρήση μηχανημάτων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του φαρμάκου και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σημειώνεται επίσης ότι τα αντιισταμινικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα φάρμακα, οπότε μην τα παίρνετε χωρίς συμβουλή γιατρού, ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα.
Τα αντιισταμινικά είναι κατάλληλα για όλους;
Όπως είπαμε πιο πάνω, τα αντιισταμινικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, αλλά και με άλλες καταστάσεις υγείας. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Συζητήστε πρώτα με τον γιατρό σας εάν έχετε:
- Διευρυμένο προστάτη
- Καρδιακές παθήσεις
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Προβλήματα θυρεοειδούς αδένα
- Νεφρική νόσο
- Ηπατική νόσο
- Απόφραξη ουροδόχου κύστης
- Γλαύκωμα
Μιλήστε επίσης με τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
+ 3 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights ReservedDo I Need Antihistamines for Allergies? https://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-poison-plants
Dealing with Poison Ivy http://ipm.uconn.edu/documents/raw2/Dealing%20with%20Poison%20Ivy/Dealing%20with%20Poison%20Ivy.php?aid=150
POISON IVY, OAK, AND SUMAC: WHO GETS A RASH, AND IS IT CONTAGIOUS? https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/poison-ivy/who-gets-contagious