Αλλεργίες

Αλλεργίες: Το πρώτο ρινικό σπρέι για αλλεργίες εγκρίθηκε από τον FDA

Ο FDA ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα το πρώτο αντιισταμινικό ρινικό σπρέι για αλλεργίες, δίνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους έναν επιπλέον τρόπο ανακούφισης που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή.

Τι είναι το ρινικό σπρέι που ενέκρινε ο FDA για τις αλλεργίες;

Σύμφωνα με τον FDA, το ρινικό σπρέι που ενέκρινε για τις αλλεργίες είναι ένα σκεύασμα αζελαστίνης (Astepro).

Το εν λόγω ρινικό σπρέι (Azelastine ισχύς 0,15%) έχει εγκριθεί ως μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της ρινίτιδας (μια κοινή αλλεργία που προκαλείται από τη γύρη, τα ακάρεα σκόνης, τη μούχλα και πολλά άλλα) σε ενήλικες και παιδιά 6 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι το Azelastine ισχύς 0.1% παραμένει συνταγογραφούμενο προϊόν για μικρότερα παιδιά.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του γραφείου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, Δρ. Theresa M. Michele, η έγκριση του συγκεκριμένου σπρέι παρέχει μια επιπλέον αποτελεσματική επιλογή για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό τους. Σημειώνεται ότι ο FDA χορήγησε την έγκριση στην Bayer Healthcare, η οποία δήλωσε σε δελτίο τύπου της ότι το ρινικό σπρέι θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Bayer, τα αντιισταμινικά σε μορφή χαπιών, όπως η σετιριζίνη (Zyrtec), η λοραταδίνη ( Claritin ) και η φεξοφεναδίνη ( Allegra), βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το Azelastine 0,15% θα είναι το πρώτο και μοναδικό αντιισταμινικό που δεν θα χρειάζεται ιατρική συνταγή για την ανακούφιση της αλλεργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Tracy Prematta, το μη συνταγογραφούμενο ρινικό αντιισταμινικό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλύτερη επιλογή για τους πάσχοντες με αλλεργίες, σε σύγκριση με τα ήδη διαθέσιμα φάρμακα. Όπως είπε «τα ρινικά αντιισταμινικά δουλεύουν γρήγορα και εξασφαλίζουν άμεση ανακούφιση στους ασθενείς».

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει το Azelastine;

Μια από τις παρενέργειες του Azelastine, σύμφωνα με τον FDA, είναι η υπνηλία. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν οδηγούν ή χρησιμοποιούν επικίνδυνα μηχανήματα. Μάλιστα, πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, το οποίο σε συνδυασμό με το Azelastine αυξάνει την υπνηλία. Να υπενθυμίσουμε ότι η υπνηλία είναι μια παρενέργεια που παρατηρείται και με την χρήση των αντιισταμινικών χαπιών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Prematta, άλλες παρενέργειες του Azelastine είναι η ξηροστομία, ο πονόλαιμος και ενδεχομένως η ρινική καταρροή.