Διατροφή

Αλλουλόζη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μορφή ζάχαρης;

Τι είναι η αλλουλόζη;

Η αλλουλόζη είναι ένα σπάνιο είδος ζάχαρης που υπάρχει φυσικά σε φρούτα, όπως τα σύκα και οι σταφίδες. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο στην κλινική Cleveland, Anthony DiMarino, «γευστικά είναι περίπου 70% γλυκιά όσο η ζάχαρη, αλλά είναι σίγουρα λιγότερο γλυκιά».

Το βασικό είδος ζάχαρης, η σακχαρόζη, είναι το πιο διαδεδομένο και γνωστό σε όλους μας, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα είδη ζάχαρης, όπως:

  • Τα απλά σάκχαρα, οι λεγόμενοι μονοσακχαρίτες που περιέχουν ένα μόριο σακχάρου, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η γαλακτόζη, η ριβόζη και η ξυλόζη.
  • Οι δισακχαρίτες, που περιέχουν δύο μόρια σακχάρου συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως η σακχαρόζη, η λακτόζη και η μαλτόζη.

Η αλλουλόζη είναι μονοσακχαρίτης. Έχει 90% λιγότερες θερμίδες από τη σακχαρόζη, γεγονός που την καθιστά ως γλυκαντικό «χωρίς θερμίδες». Οι ερευνητές έχουν βρει τρόπο να παράγουν περισσότερη αλλουλόζη, γεγονός που ενδεχομένως να της επιτρέψει να γίνει το γλυκαντικό του μέλλοντος.

Η αλλουλόζη είναι υγιεινή;

Σύμφωνα με την FDA, η αλλουλόζη είναι «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» και υγιεινή.

Όταν η αλλουλόζη καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα κακό στους ανθρώπους, αλλά όπως κάθε άλλο είδος ζάχαρης πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και με μέτρο.

Μάλιστα, η αλλουλόζη δεν μεταβολίζεται από το σώμα, αλλά απορροφάται από το λεπτό έντερο και στη συνέχεια απεκκρίνεται. Ως εκ τούτου δεν αποθηκεύονται θερμίδες στο σώμα. Επιπρόσθετα, με την μικρή έρευνα που ήδη έχει γίνει, έχει διαπιστωθεί πως η αλλουλόζη δεν έχει επιπτώσεις στα σάκχαρα του αίματος ή στην απόκριση στην ινσουλίνη.

Με βάση τα πιο πάνω, η αλλουλόζη θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η αλλουλόζη προκαλεί παρενέργειες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν αλλουλόζη με μέτρο δεν παρατηρούν καμία παρενέργεια, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοχή στα τεχνητά γλυκαντικά.

Σύμφωνα με τον DiMarino, μια παρενέργεια της αλλουλόζης είναι η γαστρεντερική δυσφορία, που προκαλεί συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η διάρροια. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να προσθέτετε μικρές ποσότητες αλλουλόζης στο φαγητό σας. Οι μικρές ποσότητες δεν πρόκειται να προκαλέσουν καμία παρενέργεια.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί αλλουλόζη;

Η αλλουλόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για τα άτομα που:

  • Θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς περιέχει αμελητέες θερμίδες
  • Ακολουθούν διατροφή κέτο, καθώς περιέχει λίγους υδατάνθρακες
  • Έχουν διαβήτη, διότι δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου ή της ινσουλίνης στο αίμα

Υπογραμμίζεται ότι τα άτομα που έχουν αλλεργία στα τεχνητά και εναλλακτικά γλυκαντικά, πρεπει να αποφεύγουν την αλλουλόζη.

Μπορεί η αλλουλόζη να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ;

Μελέτες σε πειραματόζωα κατέδειξαν ότι, εκτός από την πρόληψη της αύξησης του βάρους, η αλλουλόζη φαίνεται να μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.

Η ηπατική στεάτωση, πιο γνωστή ως λιπώδες ήπαρ, συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μελέτη, στους διαβητικούς ποντικούς δόθηκε είτε αλλουλόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη ή καθόλου ζάχαρη.

Το λίπος του ήπατος στα ποντίκια αλλουλόζης μειώθηκε κατά 38% σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν ζάχαρη. Τα ποντίκια αλλουλόζης παρουσίασαν επίσης μικρότερη αύξηση βάρους και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τις άλλες ομάδες.

Την ίδια στιγμή που η αλλουλόζη μπορεί να προάγει την απώλεια λίπους στο ήπαρ και το σώμα, μπορεί επίσης να προστατεύει από την απώλεια μυών.

Σε μια μελέτη 15 εβδομάδων σε σοβαρά παχύσαρκα ποντίκια, η αλλουλόζη μείωσε σημαντικά το λίπος του ήπατος και της κοιλιάς, αλλά απέτρεψε την απώλεια άπαχης μάζας.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι επιδράσεις στην υγεία του ήπατος δεν έχουν δοκιμαστεί σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Allulose: What to Know About This Sugar Alternative https://www.webmd.com/diet/features/what-is-alluose#1

What is Allulose?: A Different Kind of Low-Calorie Sweetener https://foodinsight.org/what-is-allulose-a-different-kind-of-low-calorie-sweetener/

What’s a Ketogenic Diet? https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-ketogenic-diet

High Blood Sugar, Diabetes, and Your Body https://www.webmd.com/diabetes/how-sugar-affects-diabetes

The Truth on Artificial Sweeteners https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-artificial-sweeteners

Types of Insulin for Diabetes Treatment https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-types-insulin

D-psicose, an epimer of D-fructose, favorably alters lipid metabolism in Sprague-Dawley rats https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25754616/

D-psicose, a sweet monosaccharide, ameliorate hyperglycemia, and dyslipidemia in C57BL/6J db/db mice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20492234/

Beneficial Effects of Supplementation of the Rare Sugar "D-allulose" Against Hepatic Steatosis and Severe Obesity in Lep(ob)/Lep(ob) Mice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26012374/