Βότανα

Αλόη: Το πιο must φυτό!

Κατά καιρούς βλέπουμε στα ράφια των φαρμακείων και των καταστημάτων προϊόντα με “πανίσχυρα” συστατικά, τα οποία όμως μετά από λίγο διάστημα εξαφανίζονται από τα stands μιας και περνάει η μόδα τους. Υπάρχει  όμως ένα συστατικό που αμφιβάλλω αν θα σταματήσει ποτέ η εμπιστοσύνη και η προτίμηση του από τον κόσμο και αυτό δεν είναι άλλο από την αλόη.

Αν και τα οφέλη και οι ιδιότητες της αλόης είναι πολυάριθμα, δεν ανήκει σε αυτά τα συστατικά – ”κράχτες”, αλλά είναι εκείνο το συστατικό που μόλις ο καταναλωτής  δει ότι  περιέχεται σε ένα προϊόν θα πειστεί ευκολότερα, καθώς η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού προς την αλόη παραμένει  ακλόνητη όλα αυτά τα χρόνια.

Και αυτό γιατί η αλόη μας έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως ότι είναι ένα δώρο της φύσης προς εμάς. Αλώστε, οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με αναφορές στην αλόη να βρίσκονται ακόμα και σε αιγυπτιακό βιβλίων συνταγών του 15ου αιώνα. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αλόη ήταν το κρυφό όπλο της Κλεοπάτρας για το υπέροχο δέρμα της.

Η αλόη είναι πλούσια σε  θεραπευτικά συστατικά, καθώς περιέχει αμινοξέα, ένζυμα και μέταλλα αλλά και ανθρακινόνες που έχουν αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σάκχαρα και σε βιταμίνες.

Ποιες είναι η θεραπευτικές δράσης της αλόης;

Αν και είναι γνωστή η θεραπευτική της δράσης σε μια πληθώρα προβλημάτων, σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις σημαντικότερες:

  • Λειτουργεί καταπραϋντικά ή και προλαμβάνει ηλιακά εγκαύματα. Η αλόη μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον προστατευτικό στρώμα, μιμούμενη τον τρόπο λειτουργίας της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
  • Τονώνει το δέρμα και βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής .Η αλόη συσφίγγει τους πόρους του δέρματος, μειώνει την ερυθρότητα και τις φλεγμονές ενώ λειτουργεί αντιοξειδωτικά, απομακρύνοντας τις τοξίνες του δέρματος. Επιπλέον, λειτουργεί ρυθμιστικά στην έκκριση λιπαρότητας, ενώ καθαρίζει εις βάθος τους πόρους του δέρματος. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν ιδανική σύμμαχο στην καταπολέμηση της ακμής.
  • Αποτρέπει την εμφάνιση των πρόωρων σημαδιών γήρανσης και μειώνει τις ραγάδες. Μια ακόμα δράση της αλόης είναι ότι λειτουργεί ανασταλτικά στον περιορισμό των πρώτων ρυτίδων και λεπτών γραμμών αλλά και των ραγάδων, χάρη στη καροτίνη και τις βιταμίνες C,E και Β που διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Βοηθάει στη μείωση σακχάρου στο αίμα. Βάσει ερευνών, η κατανάλωση αλόης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που  μελλοντικά ενδέχεται να βοηθήσει και στην καταπολέμηση του σακχαρώδους διαβήτη.
  • Βοηθάει στην καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας. Διάφορες μελέτες χρησιμοποίησαν τον χυμό αλόης ως στοματικό διάλυμα και κατέδειξαν ότι η αλόη μπορεί να βοηθήσει  ουσιαστικά στη μείωση συσσωρευμένης πλάκας, αλλά και στη μείωση των φλεγμονών των ούλων.

Αλόη μπορούμε να προμηθευτούμε σε ποικίλες μορφές. Σε πόσιμη μορφή, σε gel, ως βασικό συστατικό σε πληθώρα προϊόντων, αλλά μπορούμε ακόμα και να  τη φυτέψουμε  στο μπαλκόνι μας και να έχουμε άμεση πρόσβαση στη γέλη της. 

Φυσικά, όπως πάντα πριν προχωρήσουμε στη χρήση της θα πρέπει να έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας, καθώς η χρήση της αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου ήταν να καταδείξει τη χρησιμότητα του φυτού αυτού με την επισήμανση μερικών μόνο από τις θεραπευτικές  του δράσεων, αν και μάλλον το ξέρατε ήδη!


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The therapeutic properties and applications of Aloe vera: A review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803318300022

Aloe Vera | NCCIH https://www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera

Composition and applications of Aloe vera leaf gel https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18794775/