Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Alzheimer και επιθετικότητα: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αγχώνονται ή να αναστατώνονται εύκολα. Μπορεί να είναι ανήσυχοι, να μην μπορούν να κοιμηθούν ή να πηγαινοέρχονται. Αυτή η ταραχή, μπορεί να τους κρατήσει μακριά από μια κανονική ρουτίνα ημέρας και νύχτας και μπορεί να γίνουν επιβλαβή για το αγαπημένο σας πρόσωπο ή τους φροντιστές του. Συχνά, η αλλαγή είναι η μεγαλύτερη αφορμή για την ταραχή. Μπορεί να είναι μια διαφορά στη ρουτίνα τους, στο περιβάλλον ή στους φροντιστές που βλέπουν. Μερικές φορές, προέρχεται από φόβο ή κόπωση, που είναι κοινά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταραχή μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή άλλο ιατρικό πρόβλημα. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ταραγμένο και δεν μπορείτε να καταλάβετε τον λόγο, πηγαίνετε το στον γιατρό για να δείτε αν μπορεί να βρει την αιτία.

Ποιες καταστάσεις  πυροδοτούν την επιθετικότητα σε άτομα με Alzheimer;

Γεγονότα ή αλλαγές στο περιβάλλον ενός ατόμου παίζουν συχνά ρόλο στην πυροδότηση συμπτωμάτων συμπεριφοράς. Η αλλαγή μπορεί να είναι αγχωτική για οποιονδήποτε και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ. Μπορεί να αυξήσει το φόβο και την κόπωση που προκαλεί η προσπάθεια να βγάλει νόημα ένας κόσμος που γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένος. Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Μετακόμιση σε νέα κατοικία ή σε οίκο ευγηρίας.
  2. Αλλαγές σε ένα οικείο περιβάλλον ή ρυθμίσεις για τους φροντιστές.
  3. Λανθασμένα αντιληπτές απειλές.
  4. Εισαγωγή σε νοσοκομείο.
  5. Να ζητηθεί να κάνουν μπάνιο ή να αλλάξουν ρούχα.

Ο προσδιορισμός του τι έχει προκαλέσει μια συμπεριφορά μπορεί συχνά να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης προσέγγισης για την αντιμετώπισή της.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε άτομα με Alzheimer που εμφανίζουν επιθετικότητα;

Μπορεί να μπορείτε να μειώσετε την ταραχή απλοποιώντας τη ρουτίνα τους ή αποσπώντας την προσοχή τους από το άγχος που προκάλεσε το πρόβλημα. Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  1. Δημιουργήστε ένα ήρεμο μέρος γι’ αυτούς. Κόψτε το θόρυβο από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, απομακρύνετε την ακαταστασία και κάντε τις καθημερινές τους εργασίες όσο το δυνατόν πιο απλές.
  2. Ελέγξτε για φυσικούς λόγους που μπορεί να είναι ταραγμένα, όπως πείνα, δίψα, ανάγκη για χρήση του μπάνιου ή υπερβολική ζέστη ή κρύο.
  3. Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και το στρες. Πηγαίνετε τα για έναν περίπατο, κάντε κηπουρική ή βάλτε την αγαπημένη τους μουσική και χορέψτε.
  4. Χρησιμοποιήστε χαμηλό φωτισμό ή νυχτερινά φώτα για να τα βοηθήσετε να αισθάνονται λιγότερο μπερδεμένα και φοβισμένα τη νύχτα.
  5. Κρατήστε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο. Μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι, αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε τη φωνή σας ήρεμη και σταθερή και αποφύγετε να διαφωνήσετε ή να τα επικρίνετε.

Φαρμακευτική Αγωγή

Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε την ταραχή τους μόνοι σας ή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Τα φάρμακα που θα συνταγογραφήσει θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματα του αγαπημένου σας προσώπου. Αλλά τα συνηθισμένα που μπορούν να διευκολύνουν την ταραχή περιλαμβάνουν:

  1. Φάρμακα που αντιμετωπίζουν την παράνοια και τη σύγχυση, τα οποία ονομάζονται νευροληπτικά ή αντιψυχωσικά. Παραδείγματα αυτών είναι η αριπιπραζόλη (Abilify), η αλοπεριδόλη (Haldol), η ολανζαπίνη (Zyprexa), η κετιαπίνη (Seroquel), η ρισπεριδόνη (Risperdal) και η ζιπρασιδόνη (Geodon). Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία, δυσκαμψία και ασυνήθιστες κινήσεις. Μελέτες έχουν συνδέσει ορισμένα από αυτά με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τα άτομα με άνοια. Ο FDA έχει τοποθετήσει μια προειδοποίηση “μαύρου κουτιού” σε αυτά τα φάρμακα που περιγράφει τους κινδύνους. Ρωτήστε τον γιατρό αν αποτελούν καλή επιλογή για το αγαπημένο σας πρόσωπο.
  2. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει κατάθλιψη και είναι ευερέθιστο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη σιταλοπράμη (Celexa), τη φλουοξετίνη (Prozac), τη νορτριπτυλίνη (Pamelor), την παροξετίνη (Paxil) και τη σερτραλίνη (Zoloft). Οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα και άγχος.
  3. Τα αγχολυτικά φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται η αλπραζολάμη (Xanax), η μπουσπιρόνη (BuSpar), η λοραζεπάμη (Ativan) και η οξαζεπάμη (Serax), συχνά προκαλούν υπνηλία. (Παραδόξως, μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τη σύγχυση και την ταραχή).

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με ταραχή είναι να συνεργαστείτε με τον γιατρό του. Μπορεί να σας συστήσει το σωστό συνδυασμό φαρμάκων και συμβουλών φροντίδας για να τον κρατήσει ήρεμο και να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και για εσάς.

Εδω μπορείτε να δείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος σας αν εσείς φροντίζετε καποιον με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Fisher Center for Alzheimer's Research Foundation. https://www.alzinfo.org/

Management https://www.alz.org/professionals/health-systems-clinicians/management