Τι αισθάνεσαι;

Σεξουαλική Υγεία

Αμφισεξουαλικότητα και υγεία

Bisexual

Τι είναι η αμφιφυλοφιλία;

Ο Robyn Ochs, ένας διακεκριμένος ακτιβιστής και συγγραφέας, ορίζει την αμφιφυλοφιλία ως «την κατάσταση όπου κάποιος προσελκύεται – ρομαντικά ή και σεξουαλικά – από ένα ή περισσότερα του ενός φύλου άτομα, όχι απαραίτητα ταυτόχρονα, όχι κατ ‘ανάγκην με τον ίδιο τρόπο και όχι αναγκαστικά στον ίδιο βαθμό». Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται έλξη, τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Τονίζει επίσης, πως οι άνθρωποι δε χρειάζεται να ταυτίζονται με τον όρο «bisexual» για να έχουν αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό.

Σημειώνεται, ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια σειρά από «μη μονοσεξουαλικές» ταυτότητες, δηλαδή ταυτότητες που ξεπερνούν την ετεροφυλοφιλία  και  την ομοφυλοφιλία. Σε αυτές τις ταυτότητες, συμπεριλαμβάνονται οι  πανσέξουαλ, οι queer και οι bisexual. Ωστόσο, ο προτιμώμενος όρος – ομπρέλα για οποιονδήποτε προαναφερθέν σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι η «αμφιφυλοφιλία» (bi +).

Αμφιφυλόφιλοι ανάμεσα μας:

Η μεγαλύτερη σεξουαλική μειονότητα είναι οι αμφισεξουαλικοί άνθρωποι. Σε εφηβικές ηλικίες, οι περισσότεροι αναγνωρίζονται ως αμφισεξουαλικοί παρά  ως λεσβίες ή γκέι. Όπως διαπιστώνουν έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των ενηλίκων, οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού γύρω μας.

Πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, το να είσαι αμφιφυλόφιλος;

Όπως διαπιστώνεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα υγείας σε σχέση με άτομα που έχουν άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Τα προβλήματα αυτά, μπορεί να είναι γαστρεντερικά, αρθρίτιδα, παχυσαρκία, άγχος, κατάθλιψη κ.α.

Υπογραμμίζεται, πως οι γυναίκες που είναι αμφιφυλόφιλες, μπορεί να έχουν κακή ποιότητα ζωής σε σχέση με την υγεία τους, ενώ οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σημειώνεται επίσης, ότι στις αμφιφυλόφιλες ή transgender γυναίκες, ο κίνδυνος να καταφύγουν σε χρήση ουσιών, να πάθουν κατάθλιψη ή και να φτάσουν μέχρι την αυτοκτονία είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με άλλους αμφιφυλόφιλους ανθρώπους.

Γιατί οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας;

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, οι αμφιφυλόφιλοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του γεγονότος ότι, εντάσσονται σε μια μειονότητα. Αυτή η «περιθωριοποίηση», τους προκαλεί άγχος και ψυχικά (πολλές φορές) νοσήματα, τα οποία πηγάζουν από τα αρνητικά στερεότυπα της κοινωνίας για τους αμφιφυλόφιλους.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το άγχος της «απόκρυψης» της αμφιφυλοφιλία τους. Πράγμα που τους προκαλεί, επίσης άγχος και άλλα επιπρόσθετα θέματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το να κρύβει κάποιος ότι είναι αμφιφυλόφιλος, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης που θα δεχτεί. Για παράδειγμα, μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα, που είναι έγκυος και έχει παράλληλα σχέση με μία άλλη γυναίκα, εάν κρύψει από τον γιατρό της, την αμφιφυλοφιλία της, τότε δε θα μπορέσει να πληροφορηθεί κατάλληλα για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STIs) που πιθανόν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη της.

Τι μέτρα μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα;

  • Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας ή τον ψυχολόγο σας, σχετικά με την αμφιφυλοφιλία σας. Μόνο έτσι θα πάρετε τη φροντίδα και τις συμβουλές που πραγματικά χρειάζεστε.
  • Ακόμα κι αν δεν είστε αμφιφυλόφιλο άτομο, μπορείτε να βοηθήσετε ένα αμφιφυλόφιλο άτομο να μειώσει το άγχος του και τον κοινωνικό στιγματισμό

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend