Διατροφή

Αμύγδαλα: Πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας;

Τα αμύγδαλα είναι ένα είδος ξηρών καρπών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά είτε ψημένα, σε διάφορες μορφές. Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα οφέλη υγείας που μπορεί να προσφέρει η τακτική κατανάλωσή τους.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας των αμυγδάλων;

  • Παρέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών & αντιοξειδωτικών ενώσεων

Τα αμύγδαλα έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ, καθώς μια χούφτα από αυτά περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών (εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), βιταμίνης Ε, μαγγανίου και μαγνησίου. Περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β2 και φωσφόρου.

Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από την οξειδωτική βλάβη και την εμφάνιση ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Alzheimer.

  • Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα αμύγδαλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή σνακ για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των αμυγδάλων είναι το γεγονός πως περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα, μια εκ των οποίων είναι η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το 25-35% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έχουν έλλειψη μαγνησίου. Σύμφωνα με μελέτες, η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας αυτής μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης.

Τα 50gr αμύγδαλα περιέχουν σχεδόν τη μίση ποσότητα μαγνησίου που συνιστάται για καθημερινή πρόσληψη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  • Προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Τα αμύγδαλα μπορούν να προστατέψουν το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους. Αρχικά, το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας χούφτας αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να συμβάλει στην ήπια μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδά αυτής.

Η φλούδα του αμύγδαλου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες in vitro και σε ζώα, έχουν την ικανότητα να παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε των αμυγδάλων παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αναστολή της οξείδωσης αυτής.

  • Μπορεί να βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό πως αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και οδηγούν σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν επίσης πως η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθά στη μείωση της πείνας. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως τα αμύγδαλα πιθανώς ενισχύουν σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό και συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη απώλεια κιλών.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αμυγδάλων;

Μια χούφτα αμύγδαλα είναι αρκετή για να προσφέρει τις απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών, που βοηθούν στην αύξηση του κορεσμού. Η ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνης που περιέχουν τα αμύγδαλα, τα καθιστά επίσης ένα εξαιρετικό σνακ για μετά την προπόνηση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Almonds Can Improve Your Heart Health https://health.clevelandclinic.org/how-almonds-can-improve-your-heart-health/

9 Evidence-Based Health Benefits of Almonds https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds

The health benefits of almonds https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468

6 Health Benefits of Almonds Every Woman Needs to Know About https://www.health.com/food/health-benefits-almonds