Γήρανση

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο, ενυδατωθείτε σωστά!

Η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης αποτελεί, επί του παρόντος, μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα της ιατρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ταχείας γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα περίπου το 50% των ανθρώπων δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά. Αυτό το ποσοστό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς η αίσθηση της δίψας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές μιας πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine, υπέθεσαν πως η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να συμβάλει στην υγιή γήρανση των ανθρώπων. Αυτό προέκυψε ως υπόθεση αφού παρατηρήθηκε πως οι μεσήλικες που έχουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να είναι λιγότερο υγιείς και να έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν όταν ένα άτομο δεν καταναλώνει αρκετά υγρά, με αποτέλεσμα η ανεπαρκής πρόσληψη νερού να αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης υψηλών επιπέδων νατρίου.

Στα πλαίσια της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης πως οι συμμετέχοντες που παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα είχαν έως και 50% αυξημένο κίνδυνο να είναι γηραιότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία.

Πώς συνδέεται η καλή ενυδάτωση με την υγιή γήρανση;

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας από περίπου 15.700 ενήλικες ηλικίας 45 έως 66 ετών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 25 χρόνια. Κυρίως εξετάστηκαν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές ως αντιπροσωπευτικός δείκτης για τις συνήθειες κατανάλωσης νερού τους, καθώς τα υψηλά επίπεδα νατρίου συνδέονται στενά με τη μη επαρκή ενυδάτωση.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως όσα άτομα είχαν περισσότερα από 142 mmol/L νατρίου στο αίμα είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες και έως και 50% αυξημένες πιθανότητες η βιολογική τους ηλικία να ήταν μεγαλύτερη από τη χρονολογική. Επιπλέον, όσοι είχαν περισσότερα από 144 mmol/L νατρίου στο αίμα τους παρουσίαζαν 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν πως η σωστή ενυδάτωση ενός ανθρώπου μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, η παραπάνω μελέτη δεν αποδεικνύει πως η κατανάλωση παραπάνω νερού μειώνει τη γήρανση, αλλά υποδηλώνει πως τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες και να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος ημερησίως;

Παρόλο που επικρατεί η αντίληψη πως η ιδανική ποσότητα νερού είναι τα 8 ποτήρια ημερησίως, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σύσταση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η βέλτιστη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνει ο κάθε άνθρωπος για να είναι καλά ενυδατωμένος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του.

Κατά μέσω όρο, η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών για τις ενήλικες γυναίκες είναι τα 2,7 λίτρα, ενώ για τους ενήλικες άνδρες είναι τα 3,7 λίτρα. Οι ποσότητες αυτές δεν περιλαμβάνουν όμως μόνο το νερό, αλλά και υγρά που προσλαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας από άλλα ροφήματα και τρόφιμα.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια δεν πρέπει να πίνουν πολύ νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών στο σώμα και να συμβάλει στη δύσπνοια. Παρομοίως, άτομα που έχουν νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να πίνουν λιγότερο νερό, επειδή οι νεφροί τους είναι λιγότερο ικανοί να διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα τους.

Από την άλλη, μερικά άτομα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό, όπως αυτά που έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How staying properly hydrated may help you live healthier, longer https://www.medicalnewstoday.com/articles/hydration-key-to-longer-life-lower-chronic-disease-risk-study-shows#A-link-between-hydration-and-healthy-aging

Middle-age high normal serum sodium as a risk factor for accelerated biological aging, chronic diseases, and premature mortality https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(22)00586-2/fulltext