Αλλεργίες

Αναφυλακτικό σοκ: Πώς να αντιδράσετε αν κάποιος δίπλα σας το πάθει;

Τι είναι το αναφυλακτικό σοκ;

Το αναφυλακτικό σοκ – γνωστό και ως αναφυλαξία – είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συχνά εμφανίζεται πολύ ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το Anaphylaxis UK, η αντίδραση “συνήθως αρχίζει μέσα σε λίγα λεπτά και εξελίσσεται γρήγορα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί έως και 2-3 ώρες αργότερα”. Η αναφυλαξία είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή και απαιτεί πάντα άμεση αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θεωρούνται αναφυλαξία όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις. Πολλοί άνθρωποι με αλλεργίες δεν θα βιώσουν ποτέ μια τόσο σοβαρή αντίδραση.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα αναφυλακτικού σοκ μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πηγή άγχους και ανησυχίας στη ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, περίπου το 41% των γονέων που έχουν παιδιά με διαγνωσμένες τροφικές αλλεργίες θεωρείται ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ;

Εάν εσείς ή κάποιος που είναι μαζί σας αρχίσει να έχει αλλεργική αντίδραση, προσέξτε τα “συμπτώματα AΑΣ” (Αεραγωγός, Αναπνοή, Συνείδηση) του αναφυλακτικού σοκ.

Αυτά τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα καθώς πέφτει η αρτηριακή πίεση του ατόμου.

Μπορεί το αναφυλακτικό σοκ να προκαλέσει θάνατο;

Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μερικές φορές καταλήγει σε θάνατο. Ευτυχώς, η έκβαση αυτή είναι σπάνια – εμφανίζεται μόλις σε μία στις χίλιες περιπτώσεις.

Οι θάνατοι είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν δεν χορηγηθούν εγκαίρως τα ενέσεις αδρεναλίνης . Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν οι άνθρωποι δεν έχουν μαζί τους αυτή τη ένεση επείγουσας θεραπείας όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Τι προκαλεί το αναφυλακτικό σοκ;

Ένα αναφυλακτικό σοκ μπορεί να προκληθεί όταν εκτεθείτε σε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί (γνωστό ως αλλεργιογόνο). Κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε αυτό το αλλεργιογόνο σαν να επρόκειτο για μια επιβλαβή ουσία.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπιες έως σοβαρές και η αναφυλακτική αντίδραση ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος διαταράσσει βασικές σωματικές λειτουργίες που προκαλούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πρησμένη γλώσσα και αίσθημα λιποθυμίας.

Το μέρος “σοκ” του αναφυλακτικού σοκ αναφέρεται στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μειώνει την ποσότητα αίματος που παρέχεται στα κύρια όργανα. Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαρρέουν υγρό από το αίμα στους γύρω ιστούς.

Σε περίπου 20% των περιπτώσεων, δεν εντοπίζεται κανένα αλλεργιογόνο που να προκαλεί την αναφυλαξία , γνωστό κι ως ιδιοπαθής αναφυλαξία. Επί του παρόντος, πιστεύεται ότι πολλές τέτοιες αντιδράσεις θα προκληθούν από “κρυφά” αλλεργιογόνα τροφίμων που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Εάν εμφανίσετε ιδιοπαθή αναφυλαξία, μπορεί να παραπεμφθείτε σε μια κλινική αλλεργιών, όπου ένας ειδικός μπορεί να δοκιμάσει διάφορες αλλεργικές εξετάσεις για να βρει ποια συστατικά της διατροφής σας είναι οι ένοχοι.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αναφυλακτικό σοκ;

  1. Πάρτε ενέσεις αδρεναλίνης

Αν πιστεύετε ότι κάποιος που είστε μαζί του παθαίνει αναφυλακτικό σοκ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν έχει μαζί του μια ένεση αδρεναλίνης. Εάν έχει διαγνωστεί ότι διατρέχει κίνδυνο αναφυλαξίας, τότε ο γιατρός του θα του έχει επιβάλει να φέρει μια ένεση.

Η ένεση είναι γεμάτη με αδρεναλίνη (που ονομάζεται και επινεφρίνη). Μια ένεση αυτής της ορμόνης μπορεί να ανοίξει γρήγορα τους αεραγωγούς, να μειώσει το πρήξιμο και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη ένεση το συντομότερο δυνατό – όσο πιο γρήγορα χορηγηθεί, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι.

  1. Καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Το αναφυλακτικό σοκ είναι δυνητικά απειλητικό για τη ζωή και πρέπει να καλέσετε το 166 και να ζητήσετε ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό. Οι νοσοκομειακές θεραπείες εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της αντίδρασης. Περιλαμβάνουν την ένεση αδρεναλίνης, την ανάνηψη και φάρμακα για αλλεργίες (όπως αντιισταμινικά και στεροειδή).

Πώς μπορείτε να προλάβετε ένα αναφυλακτικό σοκ;

Μόλις εντοπίσετε την αιτία της αλλεργίας σας, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε την αναφυλαξία αποφεύγοντας τους εκλυτικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

  • Να ελέγχετε τις ετικέτες και τα συστατικά στις συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς και σε προϊόντα όπως το σαμπουάν και η οδοντόκρεμα, ακόμη και για ίχνη του αλλεργιογόνου
  • Ενημέρωση του προσωπικού του εστιατορίου για τις αλλεργίες σας και τη σοβαρότητά τους
  • Χρήση εντομοαπωθητικού
  • Να απομακρύνεστε ήρεμα από τα έντομα στα οποία είστε αλλεργικοί, προκειμένου να αποφύγετε το τσίμπημα
  • Να μην περπατάτε ξυπόλητοι
  • Να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε από κονσέρβες – τα έντομα έλκονται από τη ζάχαρη και μπορεί να συρθούν μέσα και να σας τσιμπήσουν όταν τρώτε μια πιρουνιά

Εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένα φάρμακα, συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved