Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα, Μολυσματικές ασθένειες

Αναγνώριση εγκεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας – Καλύτερο φάρμακο η πρόληψη

© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos
© Katerynakon | Dreamstime Stock Photos

Όταν αρρωσταίνετε, κάποια μικρόβια μπορούν να επιτεθούν στον εγκέφαλο ή στην προστατευτική επένδυση που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα και να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και στο θάνατο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να λάβετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Η λοίμωξη του εγκεφάλου, ονομάζεται εγκεφαλίτιδα. Όταν η επένδυση του εγκεφάλου, ή η μήνιγγες φλεγμαίνουν τότε έχουμε τη μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.
Αρχικά μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός, αίσθημα κόπωσης και σε κάποιες περιπτώσεις εξάνθημα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μια, δύο μέρες ή λίγο περισσότερο. Παράλληλα με τον πυρετό μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα και ευαισθησία στο φως.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία ή έμετο, διπλή όραση, υπνηλία και σύγχυση. Οι πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ομιλίας, ακοής ή όρασης. Αν παραμείνει αθεράπευτη η ασθένεια, μπορεί να παρουσιάσετε γνωστικές δυσκολίες με προοδευτική απώλεια συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις ή μυϊκή αδυναμία.
Θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την καλύτερη ανάκαμψη. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία. Οι ιοί, τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού ζείτε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιο κοινή αιτία της μηνιγγίτιδας είναι η βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Στις μέρες μας δεν βλέπουμε πολλά περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας επειδή έχουμε ορισμένα εμβόλια. Έτσι, η συνηθέστερη πλέον αιτία μηνιγγίτιδας είναι η ιική μηνιγγίτιδα.

Η έγκαιρη θεραπεία για τα βακτηριακά αίτια μπορεί να είναι αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του οιδήματος και άλλα συμπτώματα της ασθένειας. Δεν υπάρχουν ειδικές αντι-ιικές αγωγές για τα περισσότερα ιικά αίτια. Αλλά η θεραπεία των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ασθένειας. Οι πιο σοβαρές ασθένειες μπορεί να απαιτούν νοσηλεία.

Η προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας από τα μικρόβια και η διαρκής ενημέρωσή σας σχετικά με τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε τόσο από την εγκεφαλίτιδα όσο και από τη μηνιγγίτιδα.

Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη ορισμένων βακτηριακών αιτιών μηνιγγίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του Haemophilus influenzae, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την NIH αναζητούν άλλους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης της εγκεφαλίτιδας και της μηνιγγίτιδας. Μερικοί μελετούν πώς να σταματήσουν τα μικρόβια να μολύνουν τον εγκέφαλο ή τα μηνίγγια.

Η ομάδα Nath δοκιμάζει ενώσεις που μπορεί να εμποδίσουν τον ιό Zika να εισέλθει σε εγκεφαλικά κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο. Η ομάδα του ελπίζει ότι αυτά μπορεί να εμποδίσουν και άλλους ιούς που μεταδίδονται από έντομα και παράσιτα.

Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν ευρεία αντιιικά. “Ευρεία” σημαίνει ότι ο αντι-ιικός παράγοντας θα μπορεί να εμποδίσει ή σταματήσει τον πολλαπλασιασμό πολλών ιών και όχι μόνο ενός. Αυτό θα ήταν χρήσιμο, δεδομένου ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιος ιός προκαλεί το πρόβλημα πριν ξεκινήσει η θεραπεία.

Μέχρι να έχουμε καλύτερες θεραπείες, η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το καλύτερο φάρμακο. Τα παιδιά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο από τις λοιμώξεις.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved